Έφη Μπράμε: Ο γύρος του κόσμου για χάρη του ποδοσφαίρου

Έφη Μπράμε: Ο γύρος του κόσμου για χάρη του ποδοσφαίρου

Η Έφη Μπράμε δεν υπολόγισε τα χιλιόμετρα και τις αμέτρητες πτήσεις, αλλά με γνώμονα την αγάπη της για το ποδόσφαιρο ταξίδεψε μέχρι την Αμερική για να ζήσει αυτό που χιλιάδες κοπέλες σε όλο το κόσμο ονειρεύονται.

Σε μικρή ηλικία αγωνίστηκε στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ενώ με το πέρασμα των χρόνων ανέβηκε στην πρώτη ομάδα κατακτώντας 2 πρωταθλήματα Ελλάδος και ένα Κύπελλο.

Με τις καλές τις εμφανίσεις πήρε χρόνο συμμετοχής στους αγώνες του Champions League, όπου και πέτυχε το πρώτο της γκολ στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση το 2016 κόντρα στην κυπριακή Apollwn Ladies.

Επόμενος σταθμός της το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης! Η Έφη πήρε την μεγάλη απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και να μετακομίσει στην Αμερική για χάρη του ποδοσφαίρου. Ως Student Athlete παράλληλα με τις σπουδές της στο τμήμα Sport Μanagment και κινησιολογίας αγωνιζόταν στην ποδοσφαιρική ομάδα του κολλεγίου.

Με πολλές διακρίσεις, εμπειρίες και έχοντας πάρει και το μεταπτυχιακό, το 2023 πήρε τη δύσκολη απόφαση να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΡΕΑ.

Φέτος η μεσοεπιθετικός αγωνίζεται με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ξεκινώντας με τους καλύτερους οιωνούς το φετινό πρωτάθλημα.

Τα πρώτα βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου 

«Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο στην ηλικία των 11 χρονών. Παίζαμε με τον αδελφό μου στους δρόμους, τον ακολουθούσα όταν έπαιζε, μου άρεσε να το βλέπω. Ήθελα και εγω να ξεκινήσω να παίζω σε μια ομάδα. Έτσι εντάχθηκα στον ΑΟ Αμπελοκήπων, ο οποίος αποτελούταν από αγόρια. Έμεινα εκεί για τρεις μήνες. Σε ένα τουρνουά που είχαμε με είδε ένας πατέρας μιας κοπέλας από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε γυναικεία ομάδα, ο ίδιος είχε μιλήσει στον προπονητή μου, Άγγελο Ρουσιαμάνη και του έκανε την πρόταση να πάω στον ΠΑΟΚ. 

Ο προπονητής το είπε στους γονείς μου. Η μητέρα μου ήταν πολύ αρνητική στο να παίζω ένα ανδρικό άθλημα, αλλά ο πατέρας μου ήταν πολύ ενθουσιασμένος και ήθελε να πάω. Έτσι και πήγα. 

Το 2012 ξεκίνησα στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, τότε είχα προπονήτρια την Δήμητρα Παντελιάδου. Μετά ανέβηκα στην Β΄ ομάδα, όπου είχα προπονήτρια την Χαρά Δημητρίου, με την οποία τώρα είμαστε συμπαίκτριες στον Παναθηναϊκό. 

Το 2015 ανέβηκα στην γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ με προπονητή τον τωρινό τεχνικό της Εθνικής Ελλάδος, Αλέξανδρο Κατηκαρίδη και αμέσως μετά είχα τον Αλέξανδρο Τασούλη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές μου είχα, γιατί με βοήθησαν πολύ να φτάσω εδώ που είμαι τώρα. Μέχρι το 2018 έμεινα στον ΠΑΟΚ και μετά έφυγα για Αμερική».

Από τη δόξα του Champions League στην… πόρτα του χειρουργείου 

«Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησα δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ενώ είχα συμμετοχές και στο Champions League.

To 2016 έβαλα το πρώτο μου γκολ στη διοργάνωση, κόντρα στην Apollwn Ladies στην Κύπρο. Έπαιζα μαζί με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η εμπειρία στο Champions League ήταν κάτι τεράστιο για εμένα.

Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια… Τραυματίστηκα άσχημα στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με την ΑΕΛ με ρήξη χιαστού. Έκανα το χειρουργείο και την αποκατάσταση στην Ελλάδα και τον Δεκέμβριο ήρθε πρόταση να φύγω για Αμερική, συνδυάζοντας σπουδές και ποδόσφαιρο».

Το ταξίδι στην Αμερική για χάρη… του ποδοσφαίρου

«Ήμουν συμπαίκτρια με την Θένια Ζέρβα στον ΠΑΟΚ. Η ίδια πήγε σε ομάδα της Νέα Υόρκη, στο Ρότσεστερ,  με βοηθό προπονητή τον Γιώργο Κυριαζή. Εκείνη την περίοδο η ομάδα χρειαζόταν παίκτριες και επειδή είχαμε καλές σχέσεις με την Θένια με πρότεινε. Στην αρχή ήταν μεγάλο σοκ για εμένα. Η μητέρα μου δεν ήθελε, φοβόταν την απόσταση. Ο πατέρας μου και ο αδελφός μου ήταν αυτοί που κατάλαβαν από την αρχή πόσο μεγάλη ευκαιρία ήταν και κατάφεραν να πείσουν τη μητέρα μου . Θα συνδύαζα και σπουδές και ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά όλα όσα ήθελα μαζί! Το ποδόσφαιρο ήταν ο λόγος που πήγα στην Αμερική».

Ο δεύτερος χιαστός

«Μόλις είχα πάει στην Αμερική έπαθα και τη δεύτερη ρήξη χιαστού πάλι στο ίδιο γόνατο κατά τη διάρκεια των πρώτων αγώνων του Κολεγιακού Πρωταθλήματος. Ήταν μόλις 11 μήνες από τον πρώτο τραυματισμό. Η ασφάλεια και το πανεπιστήμιο μου κάλυψαν το χειρουργείο και την αποκατάσταση. Η Θένια με βοήθησε πάρα πολύ και ήταν δίπλα μου σε όλο αυτό».

Η ζωή ως Student Athlete

«Από τους πρώτους μήνες που πήγα ένιωσα πολύ άνετα. Μιλούσα Αγγλικά, όχι ιδιαίτερα καλά. Θυμάμαι που μου έλεγε η μητέρα μου να πάω Αγγλικά σε φροντιστήριο γιατί θα μου χρειαστούν και εγώ προσπαθούσα να το αποφύγω… έλα τελικά που χρειάστηκαν (γέλιο). 

Οι συμπαίκτριες μου ήταν απίστευτες. Με έκαναν να νιώσω λες και ήμουν από την πρώτη μέρα στην ομάδα. Δεν ένιωσα ποτέ ξένη. Το ίδιο και ο προπονητής. Ακόμα έχω επαφές με κάποιες συμπαίκτριες μου. Φίλες ζωής!

Το 2020, όσο φοιτούσα ακόμα στο Monroe Community College πήρα το βραβείο ALL American 2020 (Μέλος της δεύτερης καλύτερης ενδεκάδας του κολεγιακού πρωταθλήματος).

Μετά από δύο χρόνια στο Ρότσεστερ αποφοίτησα και συνέχισα την ακαδημαϊκή μου πορεία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και πάλι μαζί με την Θένια.

Εκεί έμεινα άλλα 2,5 χρόνια πέρνωντας το Bachelor. Οι σπουδές μου είχαν να κάνουν με το Sport Managment και την κινησιολογία.

Τα πανεπιστήμια στην Αμερική σου καλύπτουν τα ακαδημαϊκά έξοδα, εγώ είχα 100% υποτροφία, τη διαμονή και το φαγητό. Είναι βέβαια πολύ αυστηρά. Θέλουν να είσαι καλή παίκτρια, αλλά ταυτόχρονα και καλή μαθήτρια.

Όλο αυτό με βοήθησε να αναπτύξω διάφορες δεξιότητες. Έγινα πολύ οργανωτική γιατί εκτός από το ποδόσφαιρο είχα το διάβασμα, τα εκτός έδρας ταξίδια.

Αν μου δινόταν η ευκαιρία θα το ξανά έκανα όλο από την αρχή».

Ο αγώνας που δεν θα ξεχάσει – Οι διαφορές Ελλάδας και Αμερικής

«Είχαμε πάει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α&Μ, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια. Στον συγκεκριμένο αγώνα είχε πάρα πολύ κόσμο, οι κερκίδες ήταν γεμάτες. Πρώτη φορά έπαιζα μπροστά σε τόσους πολλούς θεατές

Οι εγκαταστάσεις ήταν τρομερές, όπως και στο δικό μας. Τα αποδυτήρια ήταν πολύ μεγάλα, καθαρά, σου πλέναν τα ρούχα, το γήπεδο ήταν «χαλί». Είχαμε μασέρ, κάναμε φυσικοθεραπείες όποτε εμείς θέλαμε. Όταν γύρισα έπαθα ένα σοκ γιατί πολλά πράγματα που είχα συνηθίσει δεν υπήρχαν στην Ελλάδα».

Η δύσκολη απόφαση της επιστροφής στην Ελλάδα

«Έπρεπε να πάρω μια δύσκολη απόφαση. Είτε θα έβρισκα μια δουλειά στην Αμερική ή γυρνούσα Ελλάδα και θα έπαιζα ποδόσφαιρο γιατί εκεί υπάρχει μόνο μια κατηγορία στην οποία παίζουν όλες οι μεγάλες ομάδες. Δεν υπάρχουν Β’ και Γ’ όπως έχουμε εμείς. Είναι αδύνατο να παίξεις ποδόσφαιρο όλο το χρόνο.

Υπάρχουν Summer Leagues στα οποία παίζεις μόνο το καλοκαίρι και όλο τον υπόλοιπο χρόνο δουλεύεις. Αυτό δεν ήταν στα πλάνα μου. ήθελα να παίζω συνεχώς. Αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση μου θα φανεί! Προς το παρών δεν το έχω μετανιώσει. 

Θα ήθελα να αγωνιστώ στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Μου αρέσει το Ισπανικό ποδόσφαιρο γιατί είναι τεχνικό και τακτικό και ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού μου». 

Η επιλογή του να φορέσει τη φανέλα της ΡΕΑ

«Στην αρχή δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ γιατί έπρεπε να συνειδητοποιήσω ότι τελείωσε η ζωή μου ως Student Athlete. Οι συμπαίκτριες μου με βοήθησαν πάρα πολύ να προσαρμοστώ. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό. Δεν υπήρχαν ρίξεις, λύναμε ότι πρόβλημα προέκυπτε. 

Στη ΡΕΑ μπορεί να μην είχαμε τους fans που έχουν μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου γυναικών, αλλά όσοι ερχόντουσαν ήταν εκεί σε κάθε μας παιχνίδι! Ήξερες ότι κάθε φορά θα σε υποστηρίζουν, θα φωνάξουν, θα φτιάξουν πανό. Ήταν πολύ όμορφο συναίσθημα. Η Κρήτη αγαπάει το ποδόσφαιρο γυναικών».

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό 

«Αποδέχθηκα την πρόταση του Παναθηναϊκού καθώς είναι ένας μεγάλος σύλλογος και όλα τα τμήματα του έχουν στόχο τους τίτλους. Από την περσινή χρονιά παρακολουθούσα την πορεία του στην Α΄ Εθνική. 

Όταν ήρθα στην ομάδα ένιωσα από την αρχή οικειότητα καθώς με τις περισσότερες παίκτριες έχω βρεθεί ξανά στην ίδια ομάδα.  

Προσωπικός στόχος μου για φέτος είναι να βρεθώ στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδος και στον Παναθηναϊκό να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Σε κάθε παιχνίδι να φέρνουμε θετικά αποτελέσματα. 

Η προσαρμογή μου ήταν πολύ εύκολή. Με βοήθησαν σε αυτό οι συμπαίκτριες μου και το προπονητικό τιμ. Οι προπονήσεις είναι δημιουργικές και κάθε μέρα διαφορετικές. Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μέσα σε αυτές λόγω της ποιότητας των παικτριών. Πηγαίνω με όρεξη σε κάθε προπόνηση».

Η έναρξη του πρωταθλήματος με αθηναϊκό  ντέρμπι 

«Δεν αγχώνομαι που ξεκινάει η αγωνιστική με αντίπαλο την ΑΕΚ. Όποια ομάδα και αν ήταν θα κάναμε την ίδια προπόνηση και ο προπονητής θα έκανε το δικό του πλάνο γιατί κάθε ομάδα την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι. Θα κερδίσει ο καλύτερος».