Ιρλανδία – Ελλάδα: Οι Ιρλανδοί που αγωνίστηκαν στη χώρα μας

Ιρλανδία – Ελλάδα: Οι Ιρλανδοί που αγωνίστηκαν στη χώρα μας

Η Εθνική φιλοξενείται στην Ιρλανδία για το δεύτερο γύρο του Nations League. Με αφορμή αυτό το παιχνίδι, ήρθαν στις μνήμες μας οι Ιρλανδοί παίκτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους στη χώρα μας.

 

Ιρλανδία ή αλλιώς το «Σμαραγδένιο νησί». Πολλοί ποδοσφαιριστές έγραψαν ιστορία που έχουν καταγωγή από εκεί. Οι περισσότεροι αγωνίστηκαν κυρίως στα πρωταθλήματα της Αγγλίας, έχοντας λίγες προτάσεις από ομάδες εκτός νησιού. Τρανταχτά παραδείγματα είναι οι Κόλμαν και Ντόχερτι των Έβερτον και Γουλβς αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, κάποιοι ήρθαν μέχρι και τη χώρα μας. Κάποιους τους θυμόμαστε, ενώ κάποιους άλλους όχι.

 

Πολ Μπάνον (ΠΑΟΚ 1987-1988, ΑΕΛ 1988-1987) 

 

Πρώτος Ιρλανδός που ήρθε στη χώρα μας για να αγωνιστεί, δεν είναι άλλος από τον Πολ Μπάνον. Ο μεσοεπιθετικός που είχε ένα πολύ καλό βιογραφικό με ομάδες όπως Νότιγχαμ Φόρεστ και Μπρίστολ Ρόβερς, ήρθε στα 31 του στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Τότε οι Θεσσαλονικείς είχαν συνολικά δύο ξένους, με τον δεύτερο να είναι ο Νίκιτς. Σε 20 εμφανίσεις σκόραρε 9 φορές, αφήνοντας καλή εντύπωση στους φίλους της ομάδας. Παρόλα αυτά η δεύτερη σεζόν τον βρήκε στη Λάρισα και πιο συγκεκριμένα στην ΑΕΛ. Εκεί τα πράγματα δεν ήταν τα ίδια, καθώς σκόραρε 3 φορές σε συνολικά 11 εμφανίσεις. Δυστυχώς σήμερα δε βρίσκεται στη ζωή, καθώς 15 Φεβρουαρίου 2016 «έφυγε» σε ηλικία μόλις 59 ετών.

 

 

Ντόμινικ Φόλεϊ (Εθνικός 1998-99)

 

Ο Εθνικός είχε πάρει την απόφαση ότι θέλει να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Super League. Έτσι έπρεπε να πάρει τα μέτρα του στη θέση του σέντερ φορ. Ο Ντομινίκ Φόλεϊ στα 22 του με εμπειρία από τα Αγγλικά γήπεδα, φάνταζε η τέλεια λύση και για αυτό ήρθε ως δανεικός από τη Γουλβς. Στην αρχή τα πράγματα φάνηκαν να πηγαίνουν εξαιρετικά, όμως η συνέχεια δεν ήταν καθόλου καλή. Ο Φόλεϊ στο ντεμπούτο του, κέρδισε όλα τα βλέμματα κάνοντας χατ τρικ, παρότι η ομάδα του ηττήθηκε με 4-3 από τη Βέροια. Ένα δείγμα για το τι θα βλέπαμε στη συνέχεια, θα έλεγε κανείς, όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι τελικά. Αγωνίστηκε σε άλλους 6 αγώνες δίχως να σκοράρει, αναγκάζοντας τον Εθνικό να αποχαιρετήσει την κατηγορία έχοντας μόλις 8 βαθμούς.

 

Ίαν Ντέιλι (Άρης 2009-10)

 

Η επόμενη περίπτωση παίκτη, διαφέρει από τους δύο προηγούμενους. Ενώ οι άλλοι δύο ήταν “έτοιμοι” για την ομάδα, ο Ντέιλι ήρθε για το μέλλον. Συγκεκριμένα ο 19χρονος μεσοεπιθετικός ήρθε από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι και φάνηκε από την αρχή ενθουσιασμένος. Ερχόμενος με ένα τρομερό επίτευγμα καθώς ήταν μέλος της ομάδας που είχε κατακτήσει το κύπελλο νέων στην Αγγλία, δεν μπόρεσε να δείξει τον ενθουσιασμό του στον αγωνιστικό χώρο. Παρότι δήλωσε ότι ήθελε να παίξει μπροστά στον κόσμο της ομάδας, όταν το έκανε ήταν πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Για αυτό οι 8 εμφανίσεις του χωρίς κάποια συμμετοχή σε γκολ, μιλάνε από μόνες τους.

 

Λίαμ Λόρενς (ΠΑΟΚ 2012-14)

Άλλη μια περίπτωση Ιρλανδού ποδοσφαιριστή που έρχεται στη χώρα μας για ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Λόρενς ενδέχεται να είναι ο πιο γνωστός της λίστας καθώς έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε άλλον. Ο μέσος που ήρθε τότε στα 30 του, έκανε μια πρώτη σεζόν πολύ εντυπωσιακή. Έχοντας 36 εμφανίσεις με 4 τέρματα από τη θέση του κέντρου, μόνο αξιοζήλευτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Μάλιστα ήταν πολύ καλός πασαδόρος, κάτι που φαίνεται στις 9 ασίστ που είχε τότε. Η επόμενη σεζόν δεν κύλησε το ίδιο καλά για τον ίδιο. Αφότου έγινε αλλαγή προπονητή, ο ίδιος αγωνίστηκε μόλις 8 φορές πρώτου δοθεί δανεικός και έπειτα αποχωρήσει από το «Δικέφαλο του Βορρά». Όταν αποχώρησε από την Ελλάδα, αγωνίστηκε στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας.

 

Άντονι Στόουκς (Απόλλων Σμύρνης 2018)

 

Ένας αρκετά υποσχόμενος επιθετικός που δεν έπεισε ποτέ και για αυτό έμεινε στην Ελλάδα για λιγότερο από εξάμηνο. Ο Στόουκς ήρθε το Φεβρουάριο του 2018 με σκοπό να βοηθήσει τον Απόλλων Σμύρνης να μην υποβιβαστεί. Η αλήθεια ότι όντως σώθηκε η παραμονή, όμως οι 4 εμφανίσεις του δίχως να σκοράρει δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ως βοήθεια. Παρόλα αυτά, ερχόμενος στη χώρα μας είχε ήδη ένα πρώτο μισό πετυχημένης σεζόν με 11 τέρματα σε 29 εμφανίσεις με τη φανέλα της Χιμπέρνιαν. Ήταν στενάχωρο το γεγονός ότι αυτός ο παίκτης δεν “έπιασε” στη χώρα μας, καθώς είχε ένα πλούσιο βιογραφικό με τα 76 τέρματα σε 191 εμφανίσεις με τη Σέλτικς να ξεχωρίζουν.