Η Κροατία σε ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μπόρεσε να ξανακάνει την έκπληξη, να μπει στην τετράδα και να κατακτήσει ξανά το χάλκινο μετάλλιο, όπως ακριβώς το 1998. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν φιναλίστ, οπότε μία σχετικά “φρέσκια ” χώρα που μετρά μόλις τέσσερα εκατομμύρια πληθυσμό ωστόσο ήδη έχει αποκτήσει την δική της ποδοσφαιρική κληρονομιά. Η νίκη επί της Αγγλίας στα προκριματικά του 2008 που άφηνε εκτός τα λιοντάρια από το Euro μπορεί να θεωρείται με άνεση ως κάτι πολύ μακρινό από τα επιτεύγματα που ήδη έχει πετύχει ένα εξαιρετικό σύνολο και μία χώρα που παράγει συνεχώς ταλέντα.
Ωστόσο η διαφορά της σε αντίθεση με τις άλλες χώρες είναι πως τα ταλέντα και τους μεγάλους παίκτες τους παράγει αποκλειστικά μίς ομάδα. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για την ανάπτυξη του κροάτικου ποδοσφαίρου. Μία ομάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά Κροάτες παίκτες μπορεί και μόνη της εξάγει το προϊόν στο εξωτερικό, βγάζοντας ένα σωρό παίκτες από τα σπλάχνα της. Η σωστή ανάπτυξη τους, η επένδυση στις ακαδημίες και το νέο αίμα που διαρκώς ανανεώνεται είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του συλλόγου.

Μπορεί το Κροάτικο πρωτάθλημα να είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου αλλά η Ντινάμο Ζάγκρεμπ έχει μπορέσει να δημιουργήσει μία δική της αυτοκρατορία.
Η δεξαμενή της Ντινάμο Ζάγκρεμπ
Εύκολο είναι να καταλάβεις την επιρροή της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην εθνική ομάδα. Οχτώ από τους έντεκα ποδοσφαιριστές της βασικής ενδεκάδας που αγωνίστηκαν στον μικρό τελικό ήταν προϊόντα των ακαδημιών της. Από τον τερματοφύλακα Λιβάκοβιτς έως τον μαέστρο Μόντριτς. Παράλληλα η αποστολή του Ζλάτκο Ντάλιτς αποτελούνταν από 15 ποδοσφαιριστές που έστω και για μία στιγμή στην καριέρα τους έχουν αγωνιστεί σε εκείνη, ενώ μόλις τέσσερις είναι αυτοί που έχουν παίξει ή έχουν βγει από τις ακαδημίες της μισητής Χάιντουκ.
Αυτό συμβαίνει γιατί η ομάδα της πρωτεύουσας χρησιμοποιεί καθολικά παίκτες Κροάτες από την ακαδημία, κάνοντας σχετικά σπάνια μεταγραφές μεγάλου οικονομικού μεγέθους. Οι ξένοι στην ομάδα είναι λίγοι και είναι συγκεκριμένοι. Ο Γάλλος Τεοφίλ Καθρίν, ο Βορειομακεδόνας Αντέμι, ο Αζέρος Εζέλι. Παίκτες δηλαδή κυρίως ρολίστες που χρησιμοποιούνται στο ροτέισιον της ομάδας αφού στην βασική ενδεκάδα οι επτά στους έντεκα είναι γηγενείς.

Με αυτή την φόρμουλα η Ντινάμο Ζάγκρεμπ έχει μπορέσει και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει πετύχει ορισμένες μεγάλες επιτυχίες. Από την συμμετοχή της σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι τις νίκες απέναντι σε Τσέλσι, Τότεναμ και Σεβίλλη. Το Μάξιμιρ έχε μετατραπεί σε μικρό κάστρο, οι παίκτες νιώθουν πλήρως την ευθύνη να παίξουν για τον σύλλογο και τους οπαδούς του. Στα εγχώρια έχει μπορέσει να φτιάξει την δική της κυριαρχία με 23 πρωταθλήματα και 16 κύπελλα, έχοντας ουσιαστικά διαλύσει κάθε ανταγωνισμό και κάθε αντίπαλο.
Το σκάνδαλο Μάμιτς
Φυσικά σε έναν τόσο επιτυχημένο κόσμο τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά από ότι φαίνεται. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είχε μερικούς από τους χειρότερους διοικούντες στα Βαλκάνια. Η οικογένεια Μάμιτς μπόρεσε να ξεπλύνει άπειρο μαύρο χρήμα μέσω της ομάδας. Στην δεκαετία των 00’s και στις αρχές των 10’s τα οικονομικά σκάνδαλα ήταν τεράστια. Μάλιστα αυτά που αποκαλύφθηκαν από το 2018 και μετά σοκάρουν.
Ουσιαστικά η προηγούμενη διοίκηση της ομάδας έβαζε χέρι στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών με όρους σκλαβιάς. Τους ανάγκαζαν να τους αφήνουν σε αυτούς τα μπόνους τους, χρήματα από το συμβόλαιο τους και φυσικά μπολικά εκατομμύρια από απολαβές της UEFA και πληρωμές άλλων ειδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στην περίπτωση του Μόντριτς, όπου οι Μάμιτς ζήτησαν από τα έντεκα εκατομμύρια που πήρε ο παίκτης από το πριμ μεταγραφής, τα εννέα. Φυσικά δεν τα δήλωσαν πουθενά ή το έκαναν με νόμιμο τρόπο. Επίσης και στην περίπτωση του Εντουάρντο του Βραζιλιάνου που πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ είναι παρόμοια. Ο πλέον βετεράνος ποδοσφαιριστής που όμως από τα δεκαέξι του ήταν στον Κροάτικο σύλλογο, είπε πως κατέβαλε ένα ποσό από τις ετήσιες αποδοχές του στην διοίκηση.
Πριν ενάμισι χρόνο ο προπονητής της ομάδας Ζόραν Μάμιτς φυλακίστηκε για αυτά τα αδικήματα πριν το παιχνίδι – πρόκριση με την Τότεναμ. Η οικογενειοκρατεία των Μάμιτς… με την χούντα που είχε επιβληθεί στους παίκτες κατάφερε να πέσει. Ωστόσο αυτή η πολιτική μπόρεσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του συλλόγου.
Επειδή όμως καμία διοίκηση και κανένα σκάνδαλο δεν έφτιαξε παίκτες, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ έχει φτιάξει μία τεράστια μηχανή ταλέντων, αξιοζήλευτη σε όλη την Ευρώπη. Η αυτοκρατορία της στα Βαλκάνια… αναπτύσσεται περισσότερο. Και δεν θα σταματήσει να τροφοδοτεί την Εθνική Κροατίας που παράλληλα θα χτίζει τη δική της σχολή στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.