Σήμερα (25/9) κάνει πρεμιέρα το Europa League. Εκεί φυσικά υπάρχουν οι παρουσίες δύο ελληνικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Παρόλα αυτά, δεν θα ασχοληθούμε με αυτές τις δύο εκπροσωπήσεις μας, αλλά με τις υπόλοιπες. Φυσικά στις υπόλοιπες ομάδες υπάρχουν Έλληνες παίκτες. Όμως μιας και στο Europa League υπάρχουν μόλις δύο Έλληνες, θα κοιτάξουμε και τις περιπτώσεις αυτών του Conference League.
Εκτός από το να δούμε ποιοι παίκτες αγωνίζονται σε αυτές τις δύο διοργανώσεις, θα αναλύσουμε και πόσες πιθανότητες έχουν ώστε να κατακτήσουν τη διοργάνωση. Στο Conference League όπως και στο Europa League, δεν θα αναλύσουμε την περίπτωση του Παναθηναϊκού. Αναλυτικά οι Έλληνες του Europa League:
Χρήστος Μανδάς (Λάτσιο)
Ο διεθνής τερματοφύλακας, μπορεί να μην είναι βασικός στη Λάτσιο, όμως παίρνει χρόνο συμμετοχής. Έχει αποδείξει ότι δεν βρίσκεται τυχαία εκεί και πολύ πιθανόν να τον δούμε να αγωνίζεται. Στο League Phase δεν μπορούμε να πούμε ότι του έχουν έρθει πολύ καλά τα πράγματα, εάν σκεφτεί κανείς ότι τα τρία τελευταία παιχνίδια του είναι εκτός με Άγιαξ, εντός με Σοσιεδάδ και εκτός με Μπράγκα. Μάλιστα στο πρόγραμμα έχει και Νις και Πόρτο. Παρόλα αυτά, οι ιταλικές ομάδες είναι τέτοιες που δεν μπορείς εύκολα να τις ξεγράψεις. Υπάρχουν πιθανότητες να προχωρήσει στη διοργάνωση.
Χρήστος Ζαφείρης (Σλάβια Πράγας)
Ο νεαρός μέσος αγωνίζεται στη Σλάβια Πράγας και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ομάδα από τότε που υπέγραψε. Πολύ καλός στο χώρο του κέντρου, κάτι το οποίο μπορεί να είναι και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός καλού προπονητή. Όσον αφορά τις αναμετρήσεις του, έχει δύσκολο πρόγραμμα. Έχει να αγωνιστεί στις έδρες των Ατλέτικο Μπιλμπάο, Άιντραχτ και φυσικά του ΠΑΟΚ, ενώ φιλοξενεί και τον Άγιαξ. Δύσκολο να βρίσκεται στην πρώτη 8αδα, όμως μπορεί να προχωρήσει.
Φεύγουμε από τη δεύτερη εν δυνάμει διοργάνωση, και πηγαίνουμε στο Conference League. Εκεί όπως προείπαμε βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, όμως δε θα ασχοληθούμε με τους Έλληνες που αγωνίζονται εκεί. Αναλυτικά οι Έλληνες της διοργάνωσης:
Τάσος Δώνης (ΑΠΟΕΛ)
Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ διαθέτει έναν Έλληνα στην ευρωπαϊκή της λίστα, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Τάσο Δώνη. Πολύ γρήγορος και μπορεί να παίξει και στα άκρα της επίθεσης, μπορούμε να πούμε ότι του κλήθηκε μια αρκετά βατή κλήρωση. Μπορεί η αρχή του να γίνεται στην έδρα της Σάμροκ Ρόβερς, όμως από εκεί και έπειτα τα πράγματα στρώνουν. Δυστυχώς για τον ίδιο έχει να αγωνιστεί και στην έδρα του με τη Φιορεντίνα, όμως μέσες άκρες έχει εύκολο πρόγραμμα και έχει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει στη διοργάνωση.
Δημήτρης Πέλκας (Μπασακσεχίρ)
Βρισκόμενος στη δεύτερη σεζόν του στην Μπακασκεχίρ, ο Πέλκας θέλει να αποδείξει και πάλι πράγματα. Το πρόγραμμα του δεν είναι τόσο εύκολο, όμως δεν είναι και δύσκολο. Με εξαίρεση τις Κούλι και Πέτροκαμπ που στα χαρτιά είναι εύκολοι αντίπαλοι, έχει να αγωνιστεί με Ραπίντ Βιέννης, Κοπεγχάγη, Χαϊντενχάιμ και Κάρλ Μπριζ. Έχει παραπάνω ευρωπαϊκή εμπειρία από πολλές από αυτές τις ομάδες τα τελευταία χρόνια και δύσκολα θα μείνει εκτός συνέχειας.
Παντελής Χατζηδιάκος (Κοπεγχάγη)
Μετά από μια μέτρια σεζόν στην Κάλιαρι, ο Χατζηδιάκος θέλει και πάλι να βρει τον εαυτό του και έτσι βρίσκεται ως δανεικός στην Κοπεγχάγη. Ήδη έχει πάρει χρόνο συμμετοχής και βρίσκει τα βήματα του, όμως δεν έχει εύκολο έργο. Συγκεκριμένα, έχει μόνο ομάδες με ευρωπαϊκό αέρα τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά με βάση το όνομα της ομάδας του, είναι ανώτερη. Δυσκολότερο έργο είναι η εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ρεάλ Μπέτις, ενώ θα βρει στο δρόμο του και την Μπασακσεχίρ του Πέλκα.
Γιώργος Κανελλόπουλος/ Γιώργος Αντζούλας (Ελσίνκι)
Πρώτη ομάδα του εξωτερικού που διαθέτει δύο Έλληνες στην ευρωπαϊκή λίστα της. Παρόλα αυτά, το ταξίδι τους θα είναι σύντομο λογικά καθώς και η ομάδα είναι χαμηλής δυναμικής σε σχέση με τις υπόλοιπες, και οι αγώνες που έχει να δώσει δύσκολοι. Ξεκινάει στην έδρα της Λουγκάνο και τελειώνει στην έδρα της Ρεάλ Μπέτις. Ίσως καταφέρει να μαζέψει πόντους από τις εντός έδρας αναμετρήσεις, αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα για τους δύο Έλληνες. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι την προτελευταία αγωνιστική ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό.
Αντώνης Παπαδόπουλος (Λουγκάνο)
Η Λουγκάνο που επίσης έχει Έλληνα ποδοσφαιριστή, έχει μεγάλες πιθανότητες και δυνατότητες να προχωρήσει. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος μπορεί να έχει μια έλλειψη σε ταχύτητα, όμως όσον αφορά τα αμυντικά καθήκοντα του είναι άριστος. Μεγάλη δυσκολία θα βρει η ομάδα του σίγουρα όταν φιλοξενήσει την Γκενκ και όταν την επόμενη αγωνιστική ταξιδέψει στην έδρα της Λέγκιας Βαρσοβίας. Τελευταία αγωνιστική θα βρει να αγωνίζεται εντός με την ομάδα της Πάφου. Ολοκληρώνοντας, να πούμε ότι η Λουγκάνο διαθέτει και τον Ψεύτη στο ρόστερ της όμως έμεινε εκτός ευρωπαϊκής λίστας.
Γιάννης Μασούρας/ Φώτης Κίτσος (Ομόνοια)
Δεύτερη και τελευταία ομάδα εκτός από τις ελληνικές που διαθέτει δύο Έλληνες στην ευρωπαϊκή λίστα της. Η Ομόνοια διαθέτει δύο αμυντικούς με παρελθόν σε μεγάλα γήπεδα και αυτό θα βοηθήσει. Δυστυχώς όμως έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Χαρτς, Γκενκ, Λέγκια Βαρσοβίας και Ράπιντ Βιέννης είναι συνεχόμενα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσει τον καλύτερο της εαυτό σαν σύνολο, και δύσκολα θα πάρει βαθμούς από αυτές τις ομάδες.