Την Παρασκευή (24/10) γνωστοποιήθηκαν οι Αφρικανοί υποψήφιοι παίκτες της χρονιάς. Ανάμεσα τους παίκτες όπως ο Λούκμαν, Γκιρασί και Χακίμι, παίκτες που περίμενα να δούμε. Όμως ήταν και άλλοι που έμειναν εκτός που δεν περιμέναμε, όπως Μπονιφέις, Σαλάχ και Κούντους.
Το βραβείο για τον παίκτη της χρονιάς στην Αφρικανική Ήπειρο, μπαίνει στην τελική ευθεία. Την Παρασκευή (24/10) έγινε γνωστή η τελική δεκάδα. Πολλά ονόματα έλειπαν από εκεί και έκανε εντύπωση η απουσία τους. Αναλυτικά ποιοι και το ότι πέτυχαν μέσα στη σεζόν:
Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ, Αίγυπτος)
Δεν γινόταν να ξεκινήσουμε με κάποιον άλλον, πέρα από τον Σαλάχ. Η απουσία του φανερή από το τρόπαιο, μιας και έκανε μια εντυπωσιακή σεζόν με 25 τέρματα σε 44 εμφανίσεις, ενώ σέρβιρε αλλά 13. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται, όμως είναι σταθερά ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του Σλοτ.
Στο Copa Africa έφυγε άδοξα, καθώς πέρασε από ένα βατό όμιλο ως δεύτερη η Αίγυπτος με τρεις ισοπαλίες, ενώ στους 16 ξανά με ισοπαλία και πέναλτι, είπε αντίο στη διοργάνωση. Θα μπορούσε να βρίσκεται στη τελική δεκάδα εύκολα με βάση την σεζόν του και ότι σταθερά είναι στον κορυφαίο επίπεδο.
Μοχάμεντ Κούντους (Γουέστ Χαμ, Γκάνα)
Ο Κούντους στην παρθενική του σεζόν στην Premier League με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ, τα πήγε εξαιρετικά. Κέντρισε το ενδιαφέρον των περισσοτέρων, ενώ σε 46 εμφανίσεις είχε 14 τέρματα και έξι ασίστ. Η ταχύτητα του σε συνδυασμό με την ντρίμπλα του, ξεχώριζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Στο Copa Africa ήταν στον ίδιο όμιλο με την Αίγυπτο του Σαλάχ. Δεν έκανε πολλά, καθώς αποκλείστηκε από τους ομίλους με δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Παρόλα αυτά ήταν αρχηγός και φάνηκε η κλάση του στο γήπεδο. Επίσης θα μπορούσε να ήταν στους υποψήφιους με βάση την σεζόν του στη Γουέστ Χαμ.
Μπραχίμ Ντίαζ (Ρεάλ Μαδρίτης, Μαρόκο)
Όταν τελείωσε ο δανεισμός του στη Μίλαν και επέστρεψε στη «Βασίλισσα», όλοι περίμεναν ότι θα ήταν ένα ακόμη χαμένο ταλέντο. Παρόλα αυτά έδειξε το αντίθετο, ακόμη και ερχόμενος από τον πάγκο. Μπορεί να είχε ως ανταγωνιστές για τη θέση του βασικού παίκτες όπως Μπέλινχαμ, Βίνισιους και Ροντρίγκο, όμως ήταν μια εξαιρετική αλλαγή. Φυσικά κατέκτησε φέτος Champions League, La Liga, Super Cup Ισπανίας και Super Cup Ευρώπης.
Όσον αφορά το εθνικό επίπεδο, λόγω τραυματισμού δεν ήταν στο Copa Africa. Παρόλα αυτά είχε έξι εμφανίσεις όπου σε όλες έπαιξε κομβικό ρόλο, με μόνο μια μα έρχεται από τον πάγκο. Βάση όσα έκανε με τη Ρεάλ Μαδρίτης ως μια χρήσιμη αλλαγή, θα έπρεπε να είναι στη δεκάδα.
Παπέ Σαρρ (Τότεναμ, Σενεγάλη)
Ο μεσοαμυντικός της Τότεναμ, είχε μια εξαιρετική σεζόν αρκετά απρόσμενη. Ήταν βασικός και ήταν πάντα εκεί στα δύσκολα για την ομάδα του Ποστέκογλου. Δυστυχώς το ότι δεν κατέκτησε κάποιο τρόπο και το γεγονός ότι έπαιζε στη μεσαία γραμμή, δηλαδή μακριά από τα γκολ, κάνουν την εμφάνιση του στη δεκάδα δύσκολη. Παρόλα αυτά είχε 35 εμφανίσεις και έκανε πολλές ομάδες να θέλουν την υπογραφή του.
Όσον αφορά την εθνική, στο Copa Africa έφυγε από τους 16 καθώς έπεσε πάνω στην Ακτή Ελεφαντοστού. Θα μπορούσε να βρίσκεται στην τελική δεκάδα γιατί και στους ομίλους βοήθησε το Καμερούν να τερματίσει αήττητο.
Ομάρ Μαρμούς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Αίγυπτος)
Ο επιθετικός της Άιντραχτ, διανύει την καλύτερη περίοδος της καριέρας του με τη φανέλα της Άιντραχτ. Πέρσι σκόραρε 17 φορές σε 41 εμφανίσεις, ενώ φέτος έχει ήδη 10 τέρματα σε 11 εμφανίσεις. Είναι ένας επιθετικός που μπορεί να κάνει πολλά, ενώ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνίζεται και στα άκρα της επίθεσης. Μάλιστα έχει κάνει ομάδες όπως Τσέλσι και Λίβερπουλ να θέλουν να τον εντάξουν στα ρόστερ τους.
Όπως είπαμε και στην περίπτωση του Σαλάχ, έτσι και ο Μαρμούς δεν είχε πολλά να δείξει με την εθνική του. Η Αίγυπτος δεν τα πήγε καλά στο Copa Africa, όμως αυτό δεν θα έπρεπε να ήταν εμπόδιο από το να είναι στην δεκάδα. Για τον ίδιο υπάρχει πιο αναλυτικό άρθρο ήδη στο Athletic Square.
Αγιούμπ Ελ Κααμπί (Ολυμπιακός, Μαρόκο)
Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί. Ο Ελ Κααμπί μπορεί να μην σήκωσε κάποιον τίτλο στην Ελλάδα, όμως ήταν από τους βασικούς λόγους όπου ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League και έφερε την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα στη χώρα μας. Μάλιστα ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ με τις επιδόσεις του έγινε ο δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη για τους Πειραιώτες. Σε 50 εμφανίσεις έχει 34 τέρματα, ενώ ήδη φέτος έχει άλλα οχτώ σε 11.
Σε ότι έχει να κάνει με την εθνική Μαρόκου, στο Copa Africa, ήταν ένας παίκτης που ερχόταν από τον πάγκο. Μόνο σε μια αναμέτρηση ξεκίνησε βασικός όπου δεν έδειξε και πολλά. Η πορεία του τερμάτισε στους 16 όπου αντιμετώπισαν την Νότια Αφρική. Σίγουρα θα άξιζε μια θέση στους τελευταίους δέκα.
Βίκτορ Μπονιφέις (Λεβερκούζεν, Νιγηρία)
Όταν είδαμε τη λίστα με τους παίκτες της τελικής δεκάδας, η απουσία του Μπονιφέις ήταν η πιο φανερή. Κατέκτησε αήττητο πρωτάθλημα με τη Λεβερκούζεν έχοντας 21 τέρματα, ενώ κατέκτησε και κύπελλο και Super Cup. Μόνο στον τελικό του Europa League δεν τα κατάφερε και γνώρισε ήττα. Κανείς δεν περίμενε μια τόσο καλή σεζόν για τον ίδιο, όπου δεν επιβραβεύεται με υποψηφιότητα για παίκτη της σεζόν στην Αφρική.
Λόγω τραυματισμού, δεν αγωνίστηκε στο Copa Africa. Παρόλα αυτά η Νιγηρία έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Ακτή Ελεφαντοστού. Μεγάλη αδικία η απουσία του από την τελική δεκάδα.
Πιέρ Έμερικ Αουμπαμεγιάνγκ (Μαρσέιγ/Αλ-Καντασίγια, Γκαμπόν)
Σαν το παλιό καλό κρασί, ο Αουμπαμεγιάνγκ συνεχίζει να κάνει τη διαφορά. Στα 35 του σκόραρε 30 φορές σε 51 εμφανίσεις με τη Μαρσέιγ, δείχνοντας ότι μπορεί ακόμη να κάνει ότι έκανε πάντα. Το γεγονός ότι δεν σήκωσε κάποιον τρόπαιο τον άφησε σίγουρα εκτός, όμως έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Europa League με τα δέκα τέρματα που πέτυχε φέτος.
Με τη φανέλα της Γκαμπόν μπορεί να μην έφτασε στο Copa Africa, όμως σε φιλικά ήταν εκεί να δείξει την αξία του. Θα μπορούσε να βρεθεί στη δεκάδα, όμως σίγουρα ήταν άλλοι που άξιζαν περισσότερο να είναι εκεί. Παρόλα αυτά συνεχίζει να δείχνει σε όποιο πρωτάθλημα και αν παίζει ότι είναι ακόμη ένας από τους κορυφαίους στο είδος του.
Φυσικά υπάρχουν και άλλοι που πολύ εύκολα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην τελική δεκάδα. Παρόλα αυτά, η σεζόν που έκαναν ή δεν ήταν τόσο καλή που να άξιζε να βρίσκεται εκεί, είτε άλλοι τους πέρασαν έχοντας μεγαλύτερα επιτεύγματα. Για παράδειγμα Λεμίνα, Οσίμεν, Τζάκσον, Ιβόμπι και Μανέ είναι κάποιοι από αυτούς.