Τρείς ιστορικές ομάδες που σήμερα παίζουν σε τοπικά πρωταθλήματα.

Τρείς ιστορικές ομάδες που σήμερα παίζουν σε τοπικά πρωταθλήματα.

Ανά καιρούς πολλές ομάδες έχουν αναδειχθεί και έχουν αγωνιστεί στη μεγαλύτερη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως διάφορες συνθήκες έκαναν αυτές τις ομάδες είτε να πέσουν κατηγορία είτε και να καταστραφούν.

Σήμερα θα δούμε τρείς ιστορικές ομάδες που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται σε τοπικά πρωταθλήματα.

Ξεκινάμε με μία πολύ γνωστή ομάδα στο χώρο του ποδοσφαίρου τον Εργοτέλη Ηρακλείου ή ως πιο γνωστός απλά Εργοτέλης . Μιλάμε για μία από τις παλαιότερες ομάδες του Ελληνικού ποδοσφαίρου με έτος ίδρυσης το 1929 και έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν από τις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα και έτσι συγκροτήθηκε χωρίς πολλές γνώσεις. Πέρασε πολλά χρόνια παίζοντας σε διάφορες κατηγορίες με ομάδες που τώρα είτε υπάρχουν είτε έχουν διαλυθεί. Επίσης έζησαν στο πετσί τους την περίοδο της Χούντας διότι θεωρούσαν πως η ομάδα είχε “αντεθνική δράση” και ότι οι παράγοντες “παρέκκλιναν του σκοπού”. Όμως με το πέρας αυτής της περιόδου βρισκόμαστε στο τέλος της δεκαετίας του ’90 όπου ο Εργοτέλης περιήλθε υπό την ηγεσία του δίδυμου Γεώργιου Σουλτάτου και Νίκου Τζώρτζογλου οι οποίοι ανέλαβαν την ομάδα για τρίτη φορά. Έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία, το δίδυμο έχτισε σταδιακά ένα ποιοτικό ρόστερ καθώς και την πρότυπη ακαδημία του συλλόγου για την εξεύρεση και προώθηση νέων ταλέντων στην πρώτη ομάδα. Σε διάστημα λίγων χρόνων και με συνεχόμενους ανόδους από την Δ’ Εθνική έφτασε να αγωνίζεται στην Α’ Εθνική από το 2004 έως το 2005. Μόλις ένα χρόνο για το λόγο ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη εμπειρία, όμως για τη σεζόν 2005-2006 έπαιξε και βγήκε πρώτος στη Β’ Εθνική και έτσι προάχθηκε ξανά στη τότε νεοσύστατη Σούπερ Λίγκα. Έτσι από το 2007 έως και το 2012 ο Εργοτέλης συνέχισε να αγωνίζεται με τους “μεγάλους” μέχρι να γίνει το μπαράζ των συνεχόμενων ηττών και τον θάνατο του προέδρου τους Παπουτσάκη σε ηλικία 60 ετών με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του στη Γ’ Εθνική. Έπειτα από αναδιοργανώσεις σε διοικητικό αλλά και σε ποδοσφαιρικό τομέα ο Εργοτέλης έπαιξε ξανά στη Super League για 2 χρόνια από το 2013-2015 όπου από εκεί και μετά έπεσε στα τάρταρα και σήμερα αγωνίζεται στο Α1 κατηγορία στη Κρήτη.

Συνεχίζουμε με μία πολύ σημαντική και παλιά ομάδα αλλά όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, τον Αθηναϊκό ΑΣ Βύρωνα με έτος ίδρυσης το 1917. Μιλάμε για μία ομάδα 105 ετών η οποία έχει επιτεύγματα που λίγοι θα γνωρίζουν. Αξιοσημείωτο είναι πως το 1926 μαζί με τον Παναθηναϊκό και τον Απόλλωνα ίδρυσαν την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία γνωστή και ως Ε.Π.Ο. Ο Αθηναϊκός από τη χρονιά δημιουργίας του μέχρι και λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θριάμβεψε με ιστορικές νίκες. Την αγωνιστική περίοδο 1989-90 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου, όπου και αποκλείστηκε από τον ΟΦΗ. Kατέκτησε όμως το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (18 νίκες, 10 ισοπαλίες και 6 ήττες) και μαζί το εισιτήριο ανόδου για την Α’ Εθνική. Στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος 1990-91 στην Α’ Εθνική, με προπονητή τον Γερμανό Γκέρντ Πρόκοπ ήταν στις πρώτες θέσεις τις κατάταξης και διεκδικούσε μία έξοδο στην Ευρώπη. Το 1991-1992 αγωνίστηκε για το Κύπελλο Κυπελλούχων με αντίπαλο την κυπελλούχο Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς να το κατακτήσει όμως αφού έχασε στη παράταση του επαναληπτικού αγώνα. Από το 1992 μέχρι και το 1997 συνέχισε να αγωνίζεται στη μεγάλη Λίγκα όπου η κακή του πορεία έφερε τον υποβιβασμό της ομάδας. Παράλληλα τη σεζόν 1999-00 επέστρεψε στην Α’ εθνική όπου και αγωνίστηκε για 1 χρόνο όπου και υποβιβάστηκε ξανά προσθέτοντας και αλλεπάλληλες δυστυχίες με αποτέλεσμα την χρεωκοπία της ομάδας το 2003. Από εκεί και μετά ο Αθηναϊκός αγωνίστηκε μέχρι το 2011 στο περιφερειακό πρωτάθλημα από όπου και υποβιβάστηκε και μέχρι σήμερα αγωνίζεται σε τοπικά πρωταθλήματα.

Τελευταία άφησα μία πάρα πολύ γνωστή ομάδα η οποία αγωνίστηκε για 31 συναπτά έτη από την σεζόν 1989-90 έως την σεζόν 2019-20 στην Α’ Εθνική και δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Α.Ο Ξάνθης. Ιδρύθηκε το 1967 και ξεκίνησε να αγωνίζεται στη Β’ Εθνική όπου και παρέμεινε για 18 συνεχόμενα έτη. Τη σεζόν 1989-90 πήρε το εισιτήριο ανόδου και από τότε μέχρι και το 2020 αγωνιζόταν στη Super League. Η Ξάνθη εξασφάλισε την πρώτη της έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συγκεκριμένα για το κύπελλο UEFA, την περίοδο 2002-03 για να ακολουθήσουν άλλες 2 συμμετοχές το 2005-06 και 2006-07. Πρώτη φορά προκρίθηκε σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης την περίοδο 2013-14, όταν για τον β΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε τη Λίνφιλντ παρά το γεγονός ότι στον πρώτο αγώνα είχε ηττηθεί 1-0 εντός έδρας, καθώς στον επαναληπτικό επικράτησε με 2-1 στην παράταση και προκρίθηκε. Η νίκη αυτή υπήρξε η μοναδική μέχρι σήμερα του συλλόγου σε επίσημο διεθνή αγώνα. Στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από τη βελγική Στάνταρ Λιέγης με δύο ήττες 2-1. Μετά από αυτές τις επιτυχίες τη σεζόν 2019-20 η πορεία της Ξάνθης στο πρωτάθλημα σημαδεύτηκε από εξωαγωνιστικές αποφάσεις που αφορούσαν την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας στην οποία βρέθηκε κατηγορούμενος ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Μετά από απόφαση της Ε.Π.Ο η Ξάνθη τιμωρήθηκε με αφαίρεση 12 βαθμών από το πρωτάθλημα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας όπου και τερμάτισε με 24 βαθμούς όπου αγωνίστηκε σε αγώνες μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης και έχασε, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική. Έπειτα αγωνίστηκε και έφτασε να παίξει με τον Παναιτωλικό στα μπαράζ ανόδου όπου και γνώρισε ήττα και τελικά δεν ξαναείδαμε την Ξάνθη στη μεγάλη κατηγορία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Α.Ο Ξάνθης πως δεν θα αγωνιστεί στη 2η κατηγορία καθώς αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και είναι πιθανό να την δούμε στα τοπικά πρωταθλήματα της Θράκης.