Οι διαιτητικές ''σφαγές'' στο Μουντιάλ του 2002- Όταν η Νότια Κορέα έπρεπε να φτάσει με το ζόρι στα ημιτελικά.

  • 0
  • 13 views

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 ίσως να αποτελεί τον θεσμό που δέχθηκε την περισσότερη κατακραυγή από όλους τους άλλους. Κύριος λόγος ήταν οι εμφανώς ευνοϊκές, προς την διοργανώτρια Νότια Κορέα, διαιτητικές αποφάσεις, που κατά πολλούς την ''έσπρωξαν'' στα ημιτελικά. Γράφει ο Σπύρος Κυπραίος

Το 2002, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συνδιοργάνωσαν το Μουντιάλ, το οποίο στιγματίστηκε από διαιτητικές ''σφαγές'' σε βάρος ορισμένων ομάδων, για χάρη των Κορεατών . Μπορεί νικήτρια της διοργάνωσης να αναδείχθηκε εν τέλει η Βραζιλία, αλλά η Νότια Κορέα έφτασε αναμφισβήτητα πιο ''μακριά'' από όσο μπορούσε στον θεσμό.

Νότια Κορέα- Πορτογαλία: Κάτι δεν πήγαινε καλά

Η Νότια Κορέα κατάφερε να προκριθεί στους ''16'', τερματίζοντας πρώτη σε ένα όμιλο αποτελούμενο από τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Οι Κορεάτες κέρδισαν εύκολα τους Πολωνούς, έφεραν ισοπαλία με τους Αμερικανούς και κέρδισαν τους Πορτογάλους, σε έναν αγώνα που συζητήθηκε. Οι γηπεδούχοι και διοργανωτές επικράτησαν επί της ομάδας του Φίγκο με 1-0, με τους Πορτογάλους να διαμαρτύρονται έντονα για δύο εύκολες αποβολές του Πίντο και του Μπέτο, όπως και για έντονα μαρκαρίσματα των Κορεατών που πέρναγαν στο ''ψιλό''. Παρ'όλα αυτά, ο αγώνας που προκάλεσε θυμό και αγανάκτηση στους ποδοσφαιρόφιλους ήταν άλλος.

Νότια Κορέα-Ιταλία : Η απόλυτη ''σφαγή''

Στη φάση των ''16'' η Νότια Κορέα έπεσε πάνω στην Ιταλία του Τότι, του Βιέρι, του Γκατούσο και του Μπουφόν, η οποία ήθελε να φτάσει μακριά στην διοργάνωση, με περγαμηνές ακόμα και να διεκδικήσει το τρόπαιο. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ, ο οποίος σφύριξε από το 4ο λεπτό πέναλτι υπέρ της Νότιας Κορέας. Μπορεί ο Μπουφόν να απέκρουσε το πέναλτι, όμως η ατμόσφαιρα ήδη ''μύριζε μπαρούτι''. Οι Ιταλοί δημιούργησαν αρκετές φάσεις, με το γκολ τελικά να έρχεται από τον Βιέρι, ο οποίος σκόραρε με κεφαλιά, πανηγυρίζοντας με τρόπο που έδειχνε τον εκνευρισμό των Ιταλών απέναντι στον διαιτητή, αλλά και στον αντίπαλο. Στο δεύτερο μέρος, οι Ιταλοί συνέχισαν την πολιορκία στην αντίπαλη περιοχή, όμως οι τελικές τους προσπάθειες κατέληγαν εκτός αγωνιστικού χώρου ή στην αγκαλιά του Νοτιο-Κορεάτη τερματοφύλακα. Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονταν έντονα για τα σκληρά μαρκαρίσματα των αντιπάλων τους, για τα οποία δεν τιμωρούνταν, ενώ σε ένα από αυτά τραυματίστηκε και ο Ζαμπρότα. Φτάνουμε στο 87', οταν ο Σεόλ κατάφερε να σοκάρει τους πάντες πετυχαίνοντας το γκολ της ισοφάρισης, το οποίο έστειλε τον αγώνα στην παράταση, όπου ίσχυε ο κανόνας του ΄΄golden goal''.

Στην παράταση, οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για ένα ακυρωθέν γκολ του Τομάσι ως οφσάιντ, αλλά και για την δεύτερη κίτρινη κάρτα που δέχθηκε ο Τότι για θέατρο. Τελικά, παρά τις προσπάθειες τους η μπάλα δεν κατέληγε στα δίχτυα, με τους Ιάπωνες να εκμεταλλεύονται την κάκιστη ψυχολογία των αντιπάλων τους, σκοράροντας στην κόντρα επίθεση, παίρνοντας την πρόκριση.

Την επόμενη μέρα όλα τα Ιταλικά και μη, Μέσα Ενημέρωσης κατακεραύνωσαν την διαιτησία του Μορένο, μιλώντας για απαράδεκτες αποφάσεις και φιάσκο. Ότι και να έλεγαν όμως, η Νότια Κορέα είχε προκριθεί στους ''8'' και θα αντιμετώπιζε την Ισπανία.

Νότια Κορέα - Ισπανία

Τον αγώνα σφύριξε ο Αιγύπτιος διαιτητής Γκαμάλ Αλ Καντούρ, ο οποίος, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μορένο, ακύρωσε δύο κανονικά γκολ των Ισπανών,ένα εκ των οποίων επετεύχθη στην παράταση. Ως αποτέλεσμα, ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου επικράτησαν οι Νοτιο-Κορεάτες. Η στιγμή του αποκλεισμού για τους διοργανωτές ήρθε στα ημιτελικά απέναντι στην Γερμανία.

Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην FIFA για διεφθαρμένη διαιτησία χωρίς αποτέλεσμα. Παρ'όλα αυτά, λίγο καιρό αργότερα ο διαιτητής Μορένο τιμωρήθηκε από την Ομοσπονδία του Εκουαδόρ, κατηγορούμενος για χρηματισμό, ενώ το 2010 στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, εντοπίστηκε πάνω του ποσότητα ηρωίνης. Ο Μορένο φυλακίστηκε για 2.5 χρόνια.