Ο Ολυμπιακός φέτος είχε μία από τις χειρότερες ευρωπαϊκές του πορείες, τερματίζοντας τελευταίος στον όμιλο του στο Γιουρόπα Λιγκ πίσω από Ναντ, Καραμπάχ και Φράιμπουργκ. Οι «ερυθρόλευκοι» μέσα σε πέντε μήνες ευρωπαϊκής παρουσίας μέτρησαν πέντε ήττες, έξι ισοπαλίες και καμία νίκη, σε μία αν μη τι άλλο απογοητευτική συγκομιδή. Όλη η κατάσταση της ομάδας φέτος στα εκτός συνόρων ήταν από περίεργη έως κάκιστη ενώ τρεις προπονητές ήταν στο τιμόνι της, σε αυτά τα έντεκα παιχνίδια που έδωσε.
Μαζί θα δούμε σήμερα το «μαύρο κουτί» της ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού φέτος, μένοντας εκτός από τους ομίλους μετά από πέντε χρόνια.
ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ - ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΙΦΑ
Πρώτη στάση η Χάιφα. Από τις αρχές Ιουνίου όταν μαθεύτηκε το όνομα της Μακάμπι Χάιφα, υπήρχε αναστάτωση αλλά σιγουριά στις τάξεις του Ολυμπιακού, καθώς είχε προηγηθεί η ανανέωση του συμβολαίου του Μαρτίνς οπότε υπήρχε η ασφάλεια ενός προπονητή που είχε αποκλειστεί μόλις μία φορά στα προκριματικά και είχε αντέξει σε έδρες με αριστερό μπακ τον Σισέ. Η προετοιμασία της ομάδας φαινόταν έντονη και σε φουλ ρυθμούς, ενώ η ένταξη του Αμπού Καμαρά έδινε πρεστίζ στην επίθεση της ομάδας. Όλα κινούνταν εκείνο το καιρό στον ρυθμό των αγώνων με την ισραηλινή ομάδα.
Η ζέστη και ο βαρύς αγωνιστικός χώρος ήταν τα μοναδικά προβλήματα που σύμφωνα με τον προπονητή του Ολυμπιακού είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα, καθώς ήταν έτοιμη για τα παιχνίδια. Ο Πορτογάλος όπως θυμάστε είχε πάει κιόλας μία εβδομάδα νωρίτερα να δει την Μακάμπι και να στήσει την κατάλληλη στρατηγική.
Οι μέρες πέρασαν και ο πρώτος αγώνας ήρθε. Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με τον Ζίνγκερναγκελ και κρατούσε το προβάδισμα έως το φινάλε μέχρι που οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν, αφού είχαν την υπεροχή και βρήκαν το γκολ. Το 1-1 του πρώτου αγώνα, έδινε την εντύπωση πως ένα γεμάτο γήπεδο στον Πειραιά μαζί με μία καλή εμφάνιση της ομάδας, θα της εξασφάλιζε την είσοδο στο τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αμ δε. Ο Σέρι και ο Πιερό έκαναν ότι ήθελαν, η άμυνα των Πειραιωτών εκτέθηκε και ο Μαρτίνς είδε το σχήμα του να καταρρέει. Το τελικό 4-0 ντρόπιασε τον σύλλογο και η απομάκρυνση του κόουτς ήταν δεδομένη, με το κεφάλαιο του στην ομάδα να λήγει με τον χειρότερο τρόπο.
ΜΗΔΕΝ ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΤΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΣΛΟΒΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
Η διοίκηση του Ολυμπιακού κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά, βρίσκοντας τον αντικαταστάτη του Μαρτίνς, στο πρόσωπο του Κάρλος Κορμπεράν. Ο Ισπανός προπονητής, ερχόταν από μία καλή πορεία στην Τσάμπιονσπιπ και φαινόταν πως υπήρχε πλάνο με την απόκτηση του. Ο ίδιος αμέσως έπιασε δουλειά, «τελειώνοντας» με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο παίκτες που με τον προηγούμενο προπονητή. Ο Μαντί Καμαρά, ο Μαμαντού Κανέ και ο Τικίνιο δεν ξανά έπαιξαν. Ο Βραζιλιάνος επέστρεψε στην πατρίδα του, ο Καμαρά πήγε στην Ρόμα και ο Κανέ εξαφανίστηκε.
Μέσα σε πέντε μέρες από την πρώτη προπόνηση του, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Σλόβαν στον Πειραιά, σε ένα ματς που έπρεπε να χάσει αλλά τελικά πήρε την ισοπαλία εξαιτίας της εμπειρίας του Ελ-Αραμπί. Ο επαναληπτικός της Σλοβακίας ήταν σκέτο ροντέο, με την ελληνική ομάδα να προηγείται δύο φορές με Ζινγκερνάγκελ και Αγκιμπού αλλά ισοφαρίστηκε δις στις καθυστερήσεις αγώνα και παράτασης εξαιτίας της αμυντικής ανισορροπίας της ομάδας. Η πρόκριση τελικά ήρθε στα πέναλτι.
Επόμενο εμπόδιο ήταν ο Απόλλωνας Λεμεσού για την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στην Κύπρο το ντεμπούτο του Χουάνγκ στο γήπεδο μάγεψε τους πάντες αλλά... δεν έφτανε και η ομάδα έμεινε ξανά στο 1-1 με τον αντίπαλο της. Στο Φάληρο μία εβδομάδα μετά, ο Μασούρας άνοιξε νωρίς το σκορ και οι Σισέ - Ελ Αραμπί έχασαν μοναδικές ευκαιρίες για να διπλασιάσουν τα τέρματα της ομάδας. Τελικά... στο τέλος ο Πίττας ισοφάρισε για τους αντιπάλους, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Στα πέναλτι οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες, ο Βάτσλικ έπιασε τρία πέναλτι και έστειλε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
ΤΑ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ» ΚΟΡΜΠΕΡΑΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΝΑΝΤ ΚΑΙ ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ
Η κλήρωση των ομίλων έγινε και οι αντίπαλοι ήταν θεωρητικά βατοί. Ναντ, Φράιμπουργκ και Καραμπάχ, δεν σου γέμιζαν ιδιαίτερα το μάτι ως ονόματα. Με την πρώτη ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την πορεία του, με ένα παιχνίδι στο γαλλικό λιμάνι στις αρχές Σεπτέμβρη. Ο Κορμπεράν θεώρησε σωστή τακτική να παρατάξει φοβικά την ομάδα, με τρεις στόπερ και να δώσει άπλετο χώρο στους αντιπάλους. Η Ναντ βέβαια... όσο χώρο της δώσεις τόσο το καλύτερο και από το πρώτο λεπτό άρχισε να πιέζει ανελέητα, ανοίγοντας το σκορ στο 33'. Στην επανάληψη οι ερυθρόλευκοι θα ισοφαρίσουν με ένα αυτογκόλ αλλά η παθητική στάση τους, θα τιμωρηθεί στο τέλος, όταν θα δεχθούν δεύτερο γκολ.
Η ήττα αυτή σαφέστατα και κόστισε οπότε το ματς με την Φράιμπουργκ ήταν ένας πρόωρος τελικός. Ο Κορμπεράν ξανά έκανε τα μαγικά του, παρέταξε μία τελείως ασύνδετη ενδεκάδα και η γερμανική ομάδα πέταξε τρία γκολ σε ένα γήπεδο που είχε γεμίσει για να υποδεχθεί τον Χάμες. Η ήττα αυτή ουσιαστικά έθεσε εκτός... ομάδα τον Ισπανό προπονητή, ο οποίος τελικά επέστρεψε στην Β' Αγγλίας.
ΤΟ MISSION IMPOSSIBLE ΤΟΥ ΜΙΤΣΕΛ
Ο Μίτσελ ανέλαβε τον Οκτώβριο για να σώσει ό,τι σώζεται. Η Ευρώπη βέβαια ήταν πάντα το φόρτε του, με τις νίκες κόντρα σε Γιουβέντους, Ατλέτικο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποτελούν παράσημα στο παλμαρέ του. Ο Μαδριλένος τεχνικός, κατέβασε μία λογική ομάδα απέναντι στην Καραμπάχ και για εξήντα λεπτά πίεζε και έχανε ευκαιρίες. Η είσοδος του ανέτοιμου Μαρσέλο και η κακή φυσική κατάσταση ορισμένων ποδοσφαιριστών, χάλασαν την ροή της ομάδας. Οι Αζέροι εκμεταλλεύτηκαν τις φάσεις που τους δόθηκαν, σκοράροντας... τρία τέρματα! Η ψυχολογική κατάσταση των ποδοσφαιριστών αποτυπώνεται καλύτερα, στα ξεσπάσματα του Χουάνγκ και του Σισέ, ο οποίος κιόλας τσακώθηκε με την εξέδρα.
Μετά από αυτή την ήττα... όλα ήταν ένα mission impossible. Το ταξίδι στο Μπακού και η δοκιμασία της Γερμανίας, ήταν δύο μεγάλοι αγώνες που έπρεπε τουλάχιστον η ομάδα να πάρει τέσσερις βαθμούς. Στο πρώτο ταξίδι, ο Ολυμπιακός κράτησε με άνεση το μηδέν (ντεμπούτο Πασχαλάκη) ενώ στο δεύτερο το γκολ του Ελ-Αραμπί και οι επεμβάσεις του Έλληνα κίπερ δεν στάθηκαν αρκετές ώστε η ομάδα.. να επικρατήσει. Οι γηπεδούχοι βρήκαν γκολ στο τέλος και σε συνδυασμό με το γκολ της Ναντ, τελείωσαν μία για πάντα το φετινό ταξίδι των Πειραιωτών.
ΤΑ ΓΚΟΛ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ OI 38 ΠΑΙΚΤΕΣ
Ο Ολυμπιακός φέτος δέχθηκε έξι κρίσιμα γκολ στις καθυστερήσεις. Η φυσική κατάσταση της ομάδας, ήταν τοσο τραγική που μετά από το 65ο λεπτό έσβηναν όλοι οι παίκτες, ενώ οι αλλαγές δεν βοηθούσαν.
Μαζί με αυτό έρχεται να συνδεθεί και το απίθανο στατιστικό χρησιμοποίησης 43 παικτών στις ευρωπαϊκές μάχες του Ολυμπιακού.
Τερματοφύλακες: Βατσλίκ (13), Τζολάκης (5), Πασχαλάκης (4)
Μπακ: Ρέαμπτσιουκ (20), Αβιλα (18), Βρσάλικο (9), Μαρσέλο (5), Ανδρούτσος (2)
Στόπερ: Σισέ (13), Μπα (12), Παπασταθόπουλος (9), Μανωλάς (8), Ρέτσος (5), Ντόι (5), Καλογερόπουλος (1)
Κεντρικοί χαφ: Εμβιλά (19), Κουντέ (13), Ιν Μπομ Χουάνγκ (13), Μπουχαλάκης (11), Μ. Καμαρά (3), Κανέ (3), , Σαπουντζής (1)
Μεσοεπιθετικοί: Μασούρας (19), Βαλμπουενά (15), Γκ. Ροντρίγκες (12), Μπιελ (11), Αγκ. Καμαρά (9), Βρουσάι (8), Ραντζέλοβιτς (7), Ζινκερνάγκελ (7),, , Μπόουλερ (5), Καρβάλιο (1), Ντε Λα Φουέντε
Επιθετικοί: Ελ Αραμπί (18), Ουί Χουάνγκ (11), , Αμπ. Καμαρά (6), Τικίνιο (4), Χασάν (2)