document.addEventListener('contextmenu', function(event) { event.preventDefault(); // Απενεργοποιεί το δεξί κλικ alert('Το δεξί κλικ είναι απενεργοποιημένο.'); }); document.addEventListener('contextmenu', function(event) { if (event.target.tagName !== 'IMG') { event.preventDefault(); } });

Τραγωδία της Θύρας 7: 43 χρόνια από την "μαύρη" ημέρα

  • 0

Στις 8/2/1981 γράφτηκε ίσως η μελανότερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την ΑΕΚ για ένα πολύ σημαντικό ντέρμπι, ένα ντέρμπι που "βάφτηκε" με το αίμα 21 αδικοχαμένων θυμάτων.

Το χρονικό της τραγωδίας...

Εκείνη την ημέρα, συμπληρώθηκε η 20ή αγωνιστική του πρωταθλήματος και οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχθηκε την "Ένωση", που μαζί με τον Άρη διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Το γήπεδο «Καραϊσκάκη» είχε γεμίσει από νωρίς με 35.450 φίλους και φίλες των δύο ομάδων, που είχαν αγοράσει εισιτήριο, αλλά και με πολλούς ακόμη που είχαν μπει χωρίς εισιτήριο. Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή και φιλική, χωρίς να υπάρχουν επεισόδια μεταξύ των δύο ομάδων, με εξαίρεση τους υπεράριθμους οπαδούς.

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε την ΑΕΚ 6-0, με χατ τρικ του Γαλάκου, και από ένα τέρμα των  Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα.  Οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύριζαν στις εξέδρες για τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους, που τους έφερνε πιο κοντά στο πρωτάθλημα. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, πολλοί από αυτούς κατέβηκαν στα σκαλιά της Θύρας 7, με σκοπό να μεταβούν στη Θύρα και να αποθεώσουν τους πρωταγωνιστές του θριάμβου.

Συνάντησαν όμως, την πόρτα κλειστή ή μισόκλειστη, ένας οπαδός γλίστρησε από τον συνωστισμό ξεκινώντας το μοιραίο γεγονος, οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι μην μπορώντας να βρουν διαφυγή στον στενό διάδρομο άρχισαν να ποδοπατούν ο ένας τον άλλον, οι μαρτυρίες όσων το έζησαν συγκλονίζουν:

"Στο γήπεδο βρεθήκαμε τυχαία. Είχαμε πάει βόλτα, για να βγάλουμε φωτογραφίες και μπήκαμε ένα τέταρτο πριν τελειώσει το παιγνίδι, όταν άνοιξαν οι πόρτες του γηπέδου.

Βρεθήκαμε στη διπλανή από την 7η θύρα. Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη φύγαμε. Ήταν η στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε σημειώσει το πέμπτο γκολ. Ξαφνικά ακούσαμε φωνές. Και είδαμε τους πρώτους που είχαν βγει να τρέχουν προς τη θύρα 7.  Ακούγαμε φωνές: “Σταματάτε – σταματάτε”."

"Κάποιοι βρίσκονταν πεσμένοι στην έξοδο. Η πόρτα ήταν κατά τα 2/3 ανοιχτή. Είδαμε μερικούς να τραβάνε απ’ το σωρό ανθρώπους. Και ξαφνικά είδαμε τη συρόμενη  πόρτα να κλείνει. Και τις δύο στιγμές τις αποτυπώσαμε με τη μηχανή μας".

Ο μοιραίος απολογισμός 21 θύματα, 21 αδικοχαμένες ψυχές εξαιτίας των ανεκδιήγητων χειρισμών των υπευθύνων!

Η ατιμωρησία...

Την Τρίτη, 6 Μαρτίου 1984, οι δικαστές αποφάσισαν να διενεργήσουν αυτοψία στη Θύρα 7, υπό το βλέμμα του προέδρου του δικαστηρίου, Ιωάννη Πριάμου. Η αυτοψία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και η δήλωση του προέδρου είναι:

“Πράγματι, αυτά τα σκαλοπάτια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα” δείχνει ότι αποδέχεται την αφήγηση ότι η τραγωδία προκλήθηκε από κακή εργασία στο στάδιο, ένα αδίκημα το οποίου είχε παρέλθει ο χρόνος που θα μπορούσε να καταδικαστεί κάποιος για αυτό.

Σε 28 ημέρες, με 100 μάρτυρες που εξετάστηκαν και συνολικά 16 δικηγόρους που εμφανίστηκαν, ο διαδικασία διακόπτεται. Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 1984, ανακοινώνεται η αρχική απόφαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, οι πέντε φύλακες της Θύρας 7 καταδικάζονται σε 10 χρόνια φυλάκιση. Όλοι οι αστυνομικοί αθωώνονται λόγω αμφιβολιών. Οι πέντε φύλακες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο την Φεβρουάριο του 1986, οι πέντε θυρωροί, οι μόνοι καταδικασθέντες για την τραγωδία, αθωώνονται. Η απόφαση προκαλεί οργή με τους συγγενείς των θυμάτων να κραυγάζουν: “Θα πνιγείτε από το αίμα των παιδιών μας”. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι θάνατοι των 21 νέων ήταν αποκλειστικά ευθύνη της κακής κατασκευής στη Θύρα 7.

Οι μαρτυρίες αντικρούουν την απόφαση, η πόρτα ήταν μισόκλειστη και το τουρνικέ κλειδωμένο μπροστά στην πόρτα. Μια σκανδαλώδης απόφαση, που δεν δικαίωσε ούτε στο ελάχιστο τις οικογένειες των θυμάτων.

Το επακόλουθο...

Κάθε χρόνο για τα επόμενη έτη τόσο η οικογένεια του Ολυμπιακού, όσο και οι υπόλοιποι σύλλογοι τιμούν την μνήμη των θυμάτων. Ο ΠΑΕ Ολυμπιακός διεξάγει μνημόσυνο κάθε χρόνο ανήμερα της τραγωδίας θέλοντας να τιμήσει τους φιλάθλους της, που έχασαν τόσο πρόωρα την ζωή τους. Η τελετή τελείται στον βωμό που έχει στηθεί έξω από το γήπεδο.

Οι "ερυθρόλευκοι" ανέβασαν στους λογαριασμούς που διατηρούν στα social media ένα βίντεο στην μνήμη της τραγωδίας:

Οι οπαδοί της ομάδας κάθε χρόνο φτιάχνουν το δικό τους κορεό για να τιμήσουν τα θύματα της τραγωδίας:

Το χαρακτηριστικό κορεό είναι σε αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ το 2011.

Πανό από διαφορετικό παιχνίδι.

Σαράντα τρία χρόνια μετά την τραγωδία, πρέπει πλέον να γίνει ξεκάθαρο πως όσο οι υπεύθυνοι δεν έχουν το κατάλληλο αίσθημα ευθύνης και όσο η Πολιτεία αδιαφορεί, τα κακώς κείμενα των ελληνικών γηπέδων, τα κακώς κείμενα που οδήγησαν σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά ποτέ.

Ο κατάλογος των θυμάτων...

  • Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
  • Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
  • Βασίλης Μάχας (20 ετών)
  • Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
  • Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
  • Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
  • Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
  • Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)
  • Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
  • Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
  • Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
  • Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
  • Κώστας Μπίλας (28 ετών)
  • Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
  • Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
  • Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
  • Νίκος Φίλος (19 ετών)
  • Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
  • Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
  • Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
  • Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)