Η υποκρισία του #BoycottQatar

  • 0
  • 3 views

Πολλές ιστορίες μας έχει χαρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της εκμετάλλευσης και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό ίσως μην γίνει. Το κράτος και ο θεσμός του Κατάρ, έχουν μπορέσει να εξευτελίσουν έναν ολόκληρο ποδοσφαιρικό τουρνουά με τις ευλογίες βέβαια της FIFA. Σε αυτό το άρθρο όμως, δεν θα μιλήσουμε για την διοργάνωση αυτή κάθε αυτή αλλά για το #Boycott που την περιβάλλει. Χιλιάδες οπαδοί σε όλο τον κόσμο, έχουν μιλήσει για και έχουν δηλώσει την ξεκάθαρη αντίθεση τους με τα όλα όσα συμβαίνουν, με τη πλειοψηφία των Γερμανών μάλιστα να δηλώνει πως δεν θα παρακολουθήσει το Μουντιάλ καθόλου.

Σίγουρα όλο αυτό είναι σωστό εν μέρει αλλά από την άλλη υπάρχουν ιστορικές πηγές που αναδεικνύουν την υποκριτική στάση του πράγματος.

➡️ Πρώτο υποκριτικό point σε όλη την φάση, είναι η κριτική που ασκούν την ώρα που… οι ίδιοι παλαιότερα έχουν διαπράξει πάρα πολλά εγκλήματα. Ας πούμε μία ακροδεξιά μερίδα οπαδών στη Γερμανία είναι υποκριτικό να καταδικάζει τα όσα γίνονται στο Κατάρ την ώρα που θαυμάζει τον Αδόλφο Χίτλερ και τις πρακτικές του. Φυσικά το ίδιο ισχύει για οργανωμένους με τα ίδια φρονήματα σε όλο τον κόσμο.

➡️ Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματική ιστορία τότε θα δούμε όλα τα εγκλήματα στην Αφρική και στην Ασία από την Αγγλία για το όνομα του Βασιλείου, της Γαλλίας σε χώρες όπως η Μαρτινίκα ή το Μάλι, του Βελγίου στο Κονγκό που έχουν συμβεί φρικτά πράγματα, της Αμερικής στις χώρες που μπήκε και της Γερμανίας εννοείται στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα έργα στο Κατάρ ήταν ακόμα ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία βέβαια είχε καταπατηθεί προηγουμένως με τους τρόπους που αναφέραμε. Οπότε οι Καταριανοί έκαναν μία συνέχεια.

➡️ Το φετινό Μουντιάλ δεν είναι το μόνο που συμβαίνει κάτω από αιματηρή στέγη. Το 1978 η κυβέρνηση της Αργεντινής πέταγε από τα αεροπλάνα αντιφρονούντες, ενώ στο Μεξικό το 1986 βασιλεύαν οι Νονοί των ναρκωτικών και οι βαρώνοι που εκμεταλλεύονταν κάθε επιχειρηματική πηγή. Φυσικά είχαν σκοτώσει διάφορους και είχαν προκαλέσει κακό σε περισσότερους. Μιλάμε λοιπόν για δύο καθεστώτα όπως το φετινό που έβγαλαν απίστευτα λεφτά από το τουρνουά και συνέχισαν τις ίδιες δραστηριότητες μετά.

➡️ Ο Έλληνας βέβαια θα… κράξει το Κατάρ. Αλλά δεν θα γράψει κανένα στάτους για τα παιδιά στα νησιά που το καλοκαίρι λιώνουν στη ζέστη για τρεις και εξήντα ή που ακόμα χειρότερα δεν τηρεί ο ίδιος τα δικαιώματα των εργαζομένων του. Δεν χρειάζεται να πεθάνει κάποιος ώστε η αξιοπρέπεια του να πατηθεί στο βωμό των χρημάτων και του καπιταλισμού. Το βλέπουμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε.

Εν κατακλείδι η διοργάνωση στο Κατάρ αποτελεί ντροπή για το ποδόσφαιρο αλλά η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την FIFA και όχι το ίδιο το άθλημα. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό, ας δούμε λίγο θέαμα και ας γράψουμε εκεί που δεν πιάνει το μελάνι, τους Σείχηδες.