Το κλαμπ του παραδείσου απέκτησε τον δικό του βασιλιά

  • 0
  • 2 views

Το ποδόσφαιρο από σήμερα είναι φτωχότερο αφού έχασε τον βασιλιά του. Ο τεράστιος Πελέ έφυγε από την ζωή, νικημένος από τον καρκίνο και πήρε μαζί του τον δικό του στέμμα που είχε φτιάξει στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Μπόρεσε να γίνει ήρωας σε μία αρκετά περίεργη εποχή και όταν το άθλημα ήταν αρκετά πιο σκληρό από τις επόμενες δεκαετίες. Αγάπησε την Σάντος, ενώ κατέκτησε τρία Μουντιάλ με την Βραζιλία, βάζοντας σε όλη την υφήλιο το όνομα του και το όνομα της Σελεσάο.

Συμμετείχε σε τέσσερα παγκόσμια Κύπελλα, πήρε τα τρία. Αυτό ήταν… τρελό και απίστευτο επιτεύγμα. Όχι μόνο αυτό αλλά μπορέσε να βάλει στη συλλογή του και άλλα πολλά παράσημα λόγω των επιτυχιών του αυτών. Ενώ βέβαια έγραψε το ιστορικό στατιστικό ρεκόρ των χιλίων γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Γενικά ήταν μπροστά από την εποχή του, έδινε έναν σύγχρονο τόνο σε μία περίοδο που όπως είπαμε υπήρχε ξύλο, σκληρή άμυνα και μαρκαρίσματα. Ήταν ταπεινός, ήρεμος και πάντα ειλικρινής. Ένας από εμάς.

Το κυριότερο ήταν όμως η απώλεια του τεράστιου Πελέ κλείνει έναν κύκλο ποδοσφαιριστών. Ο Μπεστ, ο Μουρ, ο Κρόιφ, ο Ντιέγκο και πλέον ο Πελέ συνθέτουν μία απίστευτη και ιερά ποδοσφαιρικά πεντάδα που πλέον αποτελεί το άτυπο κλαμπ του παραδείσου για το άθλημα. Φυσικά την παλιοπαρέα συμπληρώνουν οι Ντι Στέφανο, ο Εουσέμπιο, ο Γιασίν. Παίκτες άλλης εποχής, αλλού ποδοσφαίρου.

Ο Βασιλιάς Πελέ πάλεψε σκληρά με τον καρκίνο, έμενε για καιρό μόνιμα στο νοσοκομείο και τελικά έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο μύθος του όμως είναι τέτοιος που θα επισκιάζει οτιδήποτε. Θα ζει για πάντα μέσα από αυτόν και από στιγμές όπως εκείνη το 1970 που ήταν χωρίς μπλούζα. Άλλαξε το άθλημα και χωρίς εκείνον δεν θα ήταν όπως είναι τώρα.

Μας αποχαιρέτησε σιωπηλά και ήρεμα όπως ήταν ο ίδιος. Καλό ταξίδι τεράστιε, οι ιστορίες που μας χάρισες θα σε κρατούν ζωντανό και αθάνατο. Γιατί οι Βασιλιάδες ποτέ δεν πεθαίνουν.