Αφού ο Jokic κατάφερε να οδηγήσει τους Nuggets στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, αξίζει να κάνουνε μία αναδρομή στην καριέρα του Finals MVP.

Η πορεία του Jokic ξεκίνησε φυσικά από την γειτονική Σερβία, όπου αγωνιζόταν στις ακαδημίες της Βοϊβοντίνα. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε τον Δεκέμβρη του 2012, όταν τον εντόπισε η Μέγκα Βιζούρα.

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα

Ο Jokic πριν πάει στο NBA έκατσε δυόμιση χρόνια (2012-15) στην ομάδα του Βελιγραδίου, και η καλύτερη χρονιά του είναι με διαφορά η σεζόν 2014-15. Ο Jokic ήτανε τόσο καλός, που παρόλο που η ομάδα του τερμάτισε στην 10η θέση, ο ίδιος αναδείχθηκε MVP της Αδριατικής Λίγκας. Την σεζόν εκείνη μέτρησε 15,4 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 3,5 ασίστ ανά παιχνίδι.

Ο Jokic έχοντας επιλεχθεί από το draft του 2014 (αξίζει να σημειωθεί πως όταν επιλέχθηκε στο κανάλι που μετέδιδε τo draft έδειχνε μία διαφήμιση του Taco Bell), αποφάσισε να αφήσει την Ευρώπη μετά την ήττα της ομάδας του στα ημιτελικά του Σερβικού πρωταθλήματος από την Παρτιζάν.

Ο Jokic συστήνεται στον κόσμο του NBA

Από την rookie season (2015-16) του φάνηκε πως ο Joker είχε προοπτική, καθώς μέτρησε 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ ανά παιχνίδι (21,7 λεπτά) με αποτέλεσμα να μπει στην NBA All-Rookie First Team και να τερματίσει τρίτος στην κούρσα για το Rookie of the Year.

Η εμφανής βελτίωση στην sophomore season

Την επόμενη σεζόν (2016-17) ο Jokic λίγο έλειψε να πάρει το Most Improved Player Award σαν sophomore, καθώς τερμάτισε δεύτερος στην ψηφοφορία πίσω μόνο από τον Γιάννη. Επίσης, είχε τα τέταρτα περισσότερα triple-double σε ολόκληρη την λίγκα (6). Τα λεπτά του αυξήθηκαν (από 21,7 γίνανε 27,9) και μέτρησε 16,7 πόντους, 9,8 ριμπάουντ και 4,9 ασίστ ανά παιχνίδι.

Τρίτη και… όχι φαρμακερή

Την τρίτη του σεζόν (2017-18) στη λίγκα οι Nuggets λίγο έλειψε να μπούνε στα playoffs, ωστόσο μία ήττα από τους Timberwolves στο τέλος της σεζόν (πάλευαν μεταξύ τους για την 8η θέση) τους άφησε εκτός postseason παρόλο που κάνανε παραπάνω νίκες από ότι χρειάζεται συνήθως για να μπει κάποια ομάδα στα playoffs (46-36). Τα λεπτά του Joker αυξήθηκαν ακόμα παραπάνω (από 27,9 γίνανε 32,6), και έτσι μέτρησε 18,5 πόντους, 10,7 ριμπάουντ και 6,1 ασίστ ανά παιχνίδι.

Η πρώτη εμφάνιση σε All-Star και η πρώτη All-NBA επιλογή

Η σεζόν 2018-19 ήτανε ουσιαστικά η breakout σεζόν του Jokic, καθώς έγινε για πρώτη φορά στην καριέρα του All-Star και μπήκε στην All-NBA first team. Επίσης με ρεκόρ 54-28 οι Nuggets πήρανε το 2ο seed και μπήκανε στα playoffs για πρώτη φορά από την σεζόν 2012-13. Στον πρώτο γύρο οι Nuggets αν και δυσκολεύτηκαν απέκλεισαν τους Spurs σε 7 παιχνίδια, ωστόσο στον δεύτερο γύρο είχανε ακριβώς την ίδια μοίρα με τους Spurs στα χέρια των Blazers. Αν και τα λεπτά του Σέρβου σέντερ μειώθηκαν ελαφρώς (από 32,6 γίνανε 31,3), ο ίδιος ανέβασε την απόδοσή του. Πιο συγκεκριμένα, μέτρησε 20,1 πόντους, 10,8 ριμπάουντ και 7,3 ασίστ ανά παιχνίδι. Στα playoffs τα λεπτά του αυξήθηκαν αισθητά (γίνανε 39,7), και έτσι τα στατιστικά του αυξήθηκαν επίσης σε σημαντικό βαθμό (25,1 πόντοι, 13 ριμπάουντ και 8,4 ασίστ ανά παιχνίδι).

Η χρονιά της φούσκας

Την σεζόν 2019-20, ο Jokic έγινε All-Star για δεύτερη φορά ενώ μπήκε στην All-NBA Second Team. Οι Nuggets τελείωσαν τη σεζόν με ρεκόρ 46-27 (δε παίχτηκαν όλα τα παιχνίδια λόγω της τότε εμφάνισης του COVID), και έτσι πήρανε το 3ο seed. Στον πρώτο γύρο μετά από επικές μονομαχίες (ανεπανάληπτα duels του Jamal Murray με τον Donovan Mitchell) κατάφεραν να κάνουν την μεγάλη ανατροπή βρισκόμενοι πίσω με 3-1 και να αποκλείσουν τους Jazz σε 7 παιχνίδια. Στον δεύτερο γύρο αντιμετώπισαν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τους Clippers, οι οποίοι τότε είχανε τρελό hype γύρω τους καθώς ήτανε η πρώτη σεζόν που παίζανε μαζί (οι Kawhi Leonard και Paul George). Οι Nuggets κατάφεραν όπως και στον πρώτο γύρο να γυρίσουν την σειρά από το 3-1 και να αποκλείσουν τους Clippers σε 7 παιχνίδια σοκάροντας τον κόσμο. Δυστυχώς για τους ίδιους, οι Lakers δε δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα και τους απέκλεισαν στους τελικούς περιφέρειας σε 5 παιχνίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παιχνίδια των playoffs παίχτηκαν στην γνωστή σε όλους μας “φούσκα”. Τα στατιστικά του σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν ήτανε σχεδόν ολόιδια (19,9 πόντοι, 9,7 ριμπάουντ και 7 ασίστ ανά παιχνίδι), ενώ τα λεπτά του ήτανε εξίσου πολύ κοντά (από 31,3 γίνανε 32).

Το πρώτο MVP

Την σεζόν 2020-21, ο Jokic ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του με αποτέλεσμα να πάρει το πρώτο του MVP, να γίνει All-Star για τρίτη φορά και να μπει στην All-NBA First Team για δεύτερη φορά. Οι Nuggets με ρεκόρ 47-25 πήρανε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 3ο seed (μειωμένος αριθμός παιχνιδιών λόγω αναπροσαρμογής προγράμματος). Στον πρώτο γύρο πήρανε την εκδίκηση τους από τους Blazers για τον αποκλεισμό την σεζόν 2018-19, καθώς τους απέκλεισαν σε 6 παιχνίδια. Στον δεύτερο γύρο οι Nuggets υπέστησαν τον χειρότερο τους αποκλεισμό τα τελευταία 13 (τότε) χρόνια, καθώς οι Suns τους ’’σκούπισαν’’. Τα λεπτά του ανέβηκαν (από 32 γίνανε 34,6), και μέτρησε 26,4 πόντους, 10,8 ριμπάουντ και 8,3 ασίστ ανά παιχνίδι.

Το δεύτερο MVP και η αμφισβήτηση

Την σεζόν 2021-22, ο Jokic πήρε δεύτερο συνεχόμενο MVP, ενώ επίσης έγινε All-Star για τέταρτη φορά και μπήκε στην All-NBA First Team για τρίτη φορά. Οι Nuggets με ρεκόρ 48-34 πήρανε το 6ο seed, με αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο να βρεθούν αντιμέτωποι με τους Warriors και να χάσουν σε 5 παιχνίδια χωρίς να προβάλλουν ιδιαίτερη αντίσταση. Πολύς κόσμος πίστευε πως λόγω της 6ης θέσης ο Jokic δεν άξιζε να κερδίσει το βραβείο και αντ’ αυτού άξιζε το πάρει ο Embiid. Ο Joker σε 33,5 λεπτά μέτρησε 27,1 πόντους, 13,8 ριμπάουντ και 7,9 ασίστ ανά παιχνίδι. Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο στα playoffs του 2021 όσο και στα playoffs του 2022, ο έτερος star της ομάδας, Jamal Murray, βρισκότανε εκτός λόγω τραυματισμού.

We Are The Champions και Finals MVP

Και φτάνουμε στην σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, με τον Jokic να γίνεται All-Star για πέμπτη φορά στην καριέρα του και να μπαίνει στην All-NBA Second Team για δεύτερη φορά. Οι Nuggets με ρεκόρ 53-29 παίρνουνε το 1ο seed, και αντιμετωπίζουν στον πρώτο γύρο τους Timberwolves τους οποίος αποκλείουν σε 5 παιχνίδια. Στον δεύτερο γύρο αντιμετώπισαν τους Suns, τους οποίους απέκλεισαν σε 6 παιχνίδια σε μία πολύ fun-to-watch σειρά. Στους τελικούς περιφέρειας στον δρόμο τους βρέθηκαν οι Lakers, από τους οποίους πήρανε εκδίκηση για τον αποκλεισμό στους τελικούς περιφέρειας της φούσκας, αποκλείοντας τους με ακόμη σκληρότερο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, τους ’’σκούπισαν’’. Στους τελικούς βρήκανε μπροστά τους τους Heat, οι οποίοι δεν αποδείχθηκαν άξιος αντίπαλος (τους κέρδισαν σε 5 παιχνίδια). Οι Nuggets λοιπόν κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, στους πιο one-sided τελικούς της τελευταίας πενταετίας. Ο Jokic μπορεί να μην πήρε το τρίτο συνεχόμενο MVP, ωστόσο πήρε το Western Conference Finals MVP αλλά και το Finals MVP, οπότε η λογική λέει ότι δεν τον πείραξε ιδιαίτερα. Οι Jokic και Murray γράψανε αμέτρητα ρεκόρ στα φετινά playoffs, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί το Game 3 των τελικών, όπου αμφότεροι βάλανε 30+ πόντους και σημείωσαν triple-double (το πρώτο σετ συμπαικτών που το κάνει). Όλα αυτά τα έχει καταφέρει ενώ ακόμη είναι 28, και έχει σίγουρα να μας χαρίσει μερικές MVP calibber σεζόν ακόμα. Το μόνο που του λείπει πλέον είναι ένα χρυσό (είτε στο Ευρωμπάσκετ είτε στο Μουντομπάσκετ είτε στους Ολυμπιακούς) με την εθνική Σερβίας, καθώς το κοντινότερο που έχει φτάσει είναι το ασημένιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016.