Μετά την αποχώρηση του Αμπέλ Φερέιρα, ο Πάμπλο Γκαρσία αναλαμβάνει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ. Ο Σάββας Αλιώζης αναλύει όλα όσα προηγήθηκαν και όλα όσα είναι έτοιμα να συμβούν.

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε με το ότι αυτό που θέλαν οι περισσότεροι οπαδοί του ΠΑΟΚ συνέβη. Αυτό δεν ήταν άλλο από την αποχώρηση του προπονητή της ομάδας Αμπέλ Φερέιρα και ο ερχομός του Πάμπλο Γκαρσία. Γιατί όμως όλη αυτή η δυσαρέσκεια ως προς το πρόσωπο του Πορτογάλου και γιατί όλος ο ενθουσιασμός για τον διορισμό του Πάμπλο Γκαρσία;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ξεκινάμε από την αρχή, όταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ για να πάει στην Ασία. Ο Ιβάν Σαββίδης έψαχνε γρήγορα και βιαστικά για καινούριο προπονητή, καθώς λίγες μέρες αργότερα ο δικέφαλος του βορρά αντιμετώπιζε την ομάδα του Άγιαξ, την ομάδα που είχε φτάσει πριν λίγους μήνες στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, για τα προκριματικά του Champions League. Τελικά βρήκε έναν τεχνικό που είχε δείξει αρκετά καλά στοιχεία στην Μπράγκα, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ. Η Μπράγκα είναι μια ομάδα η οποία έχει ως στόχο μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα, έξοδο στην Ευρώπη και καλή πορεία εκεί. Άμα αποτύχει σε ένα από αυτά δε χάλασε και ο κόσμος. Όμως ο ΠΑΟΚ ήταν μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά ήταν αήττητος νταμπλούχος Ελλάδας, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια κυνηγά συνεχώς τον τίτλο. Έτσι ακόμα και η δεύτερη θέση δε θεωρείται επιτυχία.

Αυτό δεν μπόρεσε, ή δε φάνηκε πότε τουλάχιστον, να το καταλαβαίνει ο Φερέιρα. Δεν τον πείραζε αν έκανε μια γκέλα η ομάδα παρά μόνο εάν έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο, κάτι που δε γίνονταν πέρσι. Αυτό δεν άρεσε ούτε στη διοίκηση ούτε στον κόσμο. Γιατί όλοι κοιτούσαν τις νίκες και όχι το πόσο καλά έπαιξε η ομάδα, κάτι λογικό. Έτσι από τον αποκλεισμό από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και μετά, η ομάδα που είχε χτίσει ο Φερέιρα δεν έπαιζε ούτε ποιοτικό ποδόσφαιρο ούτε έπαιρνε τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Εκτός από αυτά, υπήρχαν πολλές επιλογές του Φερέιρα στη βασική ενδεκάδα που σήκωναν συνεχώς συζήτηση. Για παράδειγμα ο ντεφορμέ πέρσι Μπίσεσβαρ έμπαινε συνεχώς στο βασικό σχήμα, χωρίς όμως να βοηθά την ομάδα. Γενικά υπήρχαν σχεδόν σε κάθε ματς περιπτώσεις παικτών που έμπαιναν χωρίς να εντυπωσιάζουν ενώ άλλοι έμεναν άδικα συνέχεια στον πάγκο όπως ο Στοχ. Ακόμα και φέτος υπάρχουν επιλογές που δεν άρεσαν στον κόσμο όπως ο Τσόλακ, που παρά το γεγονός ότι δεν παίζει όπως περίμενε ο καθένας, έχει πάρει μόνιμη θέση βασικού αντί του φορμαρισμένου Σβιντέρφσκι.

Βέβαια ο Πορτογάλος ήταν και ιδιαίτερα άτυχος καθώς την περσινή χρονιά βγήκε το “σκάνδαλο” της συνιδιοκτησίας με την ομάδα της Ξάνθης. Αυτό αποσυντόνισε τους παίκτες, που έπαιζαν με το μυαλό τους ότι αν υπάρξει αθώοση θα πάρουν πίσω τους 7 βαθμούς που έχασαν. Έτσι ο ΠΑΟΚ πήρε στην τελευταία αγωνιστική με άγχος τη δεύτερη θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League.

Άλλη μια ατυχία που είχε η ομάδα ήταν οι πολυάριθμοι τραυματισμοί. Αουγκούστο, Μίσιτς, Ελ Καντουρί, Κρέσπο, Βαρέλα και άλλοι είχαν σοβαρούς τραυματισμούς που τους κράτησαν για καιρό εκτός δράσης. Έτσι ο προπονητής πήρε το ρίσκο μετά την πίεση της διοίκησης να εμπιστευτεί τους νεαρούς παίκτες της ομάδας. Έτσι παίκτες όπως ο Τζόλης και ο Μιχαϊλίδης έγιναν βασικά στελέχη της ομάδας, βοηθώντας σε αρκετές περιπτώσεις.

Υπήρχαν παρόλα αυτά και μερικά θετικά που αποκόμισε η ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπως οι προκρίσεις απέναντι σε Μπεσίκτας και Μπενφίκα, οι καλές εμφανίσεις απέναντι στον Άγιαξ, όπου οι ασπρόμαυροι έχασαν λόγω της κάκιστης διαιτησίας.

Αφού αναλύσαμε τον Φερέιρα, ας στραφούμε στο παρόν και ταυτόχρονα μέλλον του ΠΑΟΚ, που αποτελεί ο Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός σε αντίθεση με τον Πορτογάλο ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Έχοντας δύο χρόνια εμπειρίας ως παίκτης στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, κατά τα οποία αγάπησε το σήμα για το οποίο έπαιζε και αγαπήθηκε από τους οπαδούς, έχει μάθει καλά τι ακριβώς θέλει από την ομάδα ο κόσμος και η διοίκηση.

Ο Γκαρσία έχει ταυτόχρονα και αρκετή προπονητική εμπειρία, παρόλο που δεν έχει προπονήσει πρώτη ομάδα. Ήταν όμως προπονητής της Κ19 του συλλόγου. Μπορεί να φαντάζει κάτι μικρό αλλά δεν είναι. Όχι επειδή η Κ19 είναι δύσκολη στο να την προπονήσεις. Αλλά λόγω του ότι η ομάδα μέτρα 3 χρόνια αήττητη, διπλάσιο διάστημα και από το αήττητο σερί που είχε η κανονική ομάδα. Αυτό δείχνει πως ο Γκαρσία ξέρει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τους νεαρούς της ομάδας, με τους οποίους έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν.

Τέλος, μόνο και μόνο που βρίσκεται αυτός στον πάγκο, θα αποτελέσει ένα μεγάλο ηθικό μπουστάρισμα για την ομάδα. Ο Πάμπλο Γκαρσία αποτελεί έναν θρύλο όχι μόνο της ομάδας αλλά γενικότερα. Έχοντας παίξει σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και έχοντας φορέσει και το εθνόσημο της εθνικής Ουρουγουάης, αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία που αξίζει σεβασμό. Πολλοί από τους Έλληνες παίκτες του ρόστερ μεγάλωσαν βλέποντας τον να παίζει στην ομάδα της καρδιάς τους και έγινε το είδωλο τους. Το να τον έχουν προπονητή σίγουρα μόνο κακό δε θα τους κάνει.

Ο ΠΑΟΚ με αυτήν την κίνηση εγκαταλείπει το πρότζεκτ Αμπέλ Φερέιρα και μπαίνει σε ένα καινούργιο, ένα διαφορετικό πρότζεκτ με στόχο το πρωτάθλημα και τίτλους. Αυτό το πρότζεκτ ονομάζεται Πάμπλο Γκαρσία και έχει ήδη αρχίσει.