Η ΑΕΚ με ένα απίθανο τρόπο και ένα τέλειο σενάριο πήρε την πρόκριση στα play offs του Champions League κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ένα ματσάρισα που ξέραμε από την αρχή ότι θα είναι δυνατό και δύσκολο όχι μόνο για την ΑΕΚ αλλά και για την Ντιναμό.

Η τραγική είδηση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη τάραξε τους πάντες γεμίζοντας θλίψη όλο τον ελληνικό και μη ποδοσφαιρικό λαό.

Η UEFA από την πλευρά της ακύρωσε την αναμέτρηση που ήταν προγραμματισμένη για την «Opap Arena» και έτσι ο πρώτος αγώνας έγινε στην έδρα της Ντιναμό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ ΖΑΓΡΚΕΜΠ

Ο Αλμέιδα επέλεξε για την πρώτη του 11αδα της νέας σεζόν ένα πολύ δυνατό σύνολο που με αυτά που έδειξε στα φιλικά ήταν πανέτοιμο.

Από την πλευρά των Κροατών, που όλοι ξέραμε τι είχαν (δύο παγκόσμιας κλάσης και διεθνείς) στα δύο άκρα του γηπέδου.

Ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του πρόσφατου Μουντιάλ αλλά και του Μπρούνο Πέτκοβιτς, ένας από τα βασικά «κανόνια» της Κροατίας.

Η ΑΕΚ με βάσει τα δεδομένα είχε δύσκολο έργο καθώς ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι της για την νέα σεζόν.

Η «Ένωση» κατέβηκε στο Ζάγκρεμπ έχοντας στόχο μόνο την νίκη και τίποτα άλλο.

Στα πρώτα λεπτά φάνηκε αυτό που όλοι ξέρουμε πως γίνεται στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν.

Οι Κροάτες ήταν ανώτεροι με την ΑΕΚ να χτυπά στην αντεπίθεση.

Η φάση του Λιβάι Γκαρσία στο 16′ λεπτό απέδειξε τι εστί Λιβάκοβιτς και τον τείχος που περίμενε κάτω από τα καρέ της Ντιναμό, με τον Κροάτη τερματοφύλακα να αποκρούει σίγουρο γκολ.

Η Ντιναμό προηγήθηκε με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Μπουλάτ βάζοντας παραπάνω δυσκολία στην ήδη πιεσμένη ελληνική ομάδα.

Ο Αλμέιδα δεν άργησε και άλλαξε αμέσως πρόσωπα βάζοντας στο δεύτερο μέρος τον Αμραμπάτ που είναι πιο μηχανάκι από τον Ελίασον.

Η ΑΕΚ βρήκε το γκολ και ισορρόπησε τον αγώνα και απ’ εκεί και ύστερα κυριάρχησε ειδικά μετά την είσοδο του Γαλανόπουλου.

Ο Αλμέιδα έβαλε μέσα τους Μάνταλο, Πιζάρο και Αραούχο στα τελευταία λεπτά και η πίεση που έδειξε η ΑΕΚ σε εκείνο το σημείο θύμισε αυτό που πρεσβεύη η ομάδα του Αργεντίνου τεχνικού.

Αλλά και πάλι αυτό που είδαμε ήταν πως ο Λιβάκοβιτς ήταν ξανά εκεί για τους Κροάτες σε διπλές φάσεις και σημαντικότερη αυτή του Λιβάι στο 84′.

Παρόλο αυτά η ΑΕΚ βρήκε τον τρόπο προς τα δίχτυα στο 90′ με το σπλάχνο της τον Γαλανόπουλο που με τον πανηγυρισμό του τα έδειξε όλα.

Ωστόσο δεν μένουμε μόνο εκεί καθώς η «Ένωση» είχε την ευκαιρία της να «τελειώσει» την υπόθεση πρόκριση με την διπλά φάση του Βίντα.

Αρχικά ο Κροάτης αμυντικός βρέθηκε στην περιοχή έπιασε μια κεφαλιά αλλά ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε ξανά με υπερένταση.

Μάλιστα από το κόρνερ και την συνέχεια της φάσης ο Βίντα βρέθηκε ξανά στην περιοχή έκανε την κεφαλιά αλλά ο Λιβάκοβιτς πάλι απέκρουσε και έσωσε το «τομάρι» της Ντιναμό κρατώντας της στην υπόθεση πρόκριση.

Η ΑΕΚ λοιπόν έφυγε με ένα τεράστιο διπλό από το Ζάγκρεμπ και η πρόκριση ήταν στο χέρι της με τον επαναληπτικό στην «Opap Arena».

Η ΡΕΒΑΝΣ ΚΑΙ Η ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Ο Αλμέιδα στην ρεβάνς προχώρησε με δύο αλλαγές στην αρχική του ενδεκάδα δυναμώνοντας της δεξιά του πτέρυγα.

Έβαλε τον Ρότα στην θέση του Σιντιμπέ και τον Άμραμπατ σε αυτή του Ελίασον θέλοντας να κερδίσει τα τρεξίματα αλλά και την παραπάνω ποιότητα.

Η Ντιναμό ανέκαθεν ήταν δυνατή και ήξερε που θα πήγαινε σε ένα γήπεδο που ανεξάρτητα των τραγικών γεγονότων θα ήταν ένα «καμίνι».

Με την βοήθεια του γηπέδου η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση αλλά ξανά ο Λιβάκοβιτς έσωσε τους Κροάτες στην πρώτη μεγάλη στιγμή με τον Τσούμπερ.

Η Ντιναμό παρόλο αυτά στάθηκε εξαιρετικά και μάλιστα προσπάθησε με γρήγορο ποδόσφαιρο να χτυπήσει την ΑΕΚ.

Τα κατάφερε και στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και μετά από μια αδράνεια της άμυνας να προηγηθεί.

Με αυτό το γκολ και οι δύο προπονητές γνώριζαν πως η πίεση θα μεταφερόταν στους παίκτες της ΑΕΚ.

Η Ντιναμό στο δεύτερο μέρος πίεσε και αυτή από την πλευρά της και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα λάθη της άμυνας της ΑΕΚ.

Έτσι ήρθε και το 0-2 με τον Αλμέιδα να προχωρά αμέσως σε τρεις κινήσεις θέλοντας να κάνει πολύ πιο επιθετική την ομάδα του.

Γκατσίνοβιτς, Ελίασον και Αραούχο αντικατέστησαν τους Σιμάνσκι, Αμραμπατ και Τσούμπερ.

Αμέσως φάνηκε η αλλαγή με τον Γκατσίνοβιτς να δίνει πνοή και ιδέες στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της ΑΕΚ.

Οι γραμμές της «Ένωσης» ανέβηκαν με τους Κροάτες να χτυπούν στους κενούς χώρους και στην αντεπίθεση ξέροντας πως ο άνθρωπος που βρίσκεται στα γκολποστ της Ντιναμό είναι τείχος.

Η ΑΕΚ ειδικά μετά το 80′ και με την βοήθεια του γηπέδου πίεζε ακατάπαυστα την περιοχή του αντιπάλου.

Μάλιστα στα τελευταία λεπτά ο Βίντα ενσωματώθηκε ως τρίτος φορ.

Η «Ένωση» βρήκε δύο γκολ, αλλά ήταν οφσάιντ και προειδοποίησε τον Λιβάκοβιτς αλλά και τον Μπισκάν που έκανε μόλις μία αλλαγή.

Μάλιστα ο τερματοφύλακας της Ντιναμό φώναξε πριν μπουν τα δύο ακυρωμένα γκολ της ΑΕΚ ζητώντας αλλαγές από τον προπονητή του.

Η ΑΕΚ βρήκε το «χρυσό» γκολ της παράτασης με το απίθανο μονοκόματο σουτ του Αραούχο που είχε τεστάρει το πόδι του προηγουμένως αλλά ήταν άστοχος.

Μετά το 1-2 η ΑΕΚ δεν σταμάτησε και αυτό της έδωσε το πολύτιμο πέναλτι και γκολ της πρόκρισης.

Μάλιστα αυτός άλλωστε είναι και ο τρόπος παιχνιδιού του Αλμέιδα με την πίεση συνεχώς ψηλά αλλά και φυσικά την βοήθεια από ένα κυριολεκτικό «καμίνι» για γήπεδο που έβραζε μετά το 1-2.

Ο Λιβάι αναλαμβάνει την εκτέλεση, ο Λιβάκοβιτς με τα πόδια του λέει όχι αλλά έρχεται στο ριμπάουντ ο «μοιραίος» στην πρώτη αναμέτρηση λόγω των χαμένων ευκαιριών Βίντα και σκοράρει δίνοντας την απίθανη πρόκριση στην ΑΕΚ.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

Τι είδαμε όμως και τι καταλάβαμε από την ΑΕΚ σε αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν;

Ο Αλμέιδα άλλαξε ελάχιστα τον τρόπο παιχνιδιού με την πίεση να είναι το βασικό συστατικό της ΑΕΚ.

Παρά ότι ήταν τα πρώτα ματς οι παίκτες της απέδωσαν εξαιρετικά αυτό που ανέκαθεν ζητά ο Αργεντίνος τεχνικός.

Τέλος η ΑΕΚ φαίνεται πως μένει σε υψηλό επίπεδο και θα κοιτάξει κατάματα τους πάντες για μια ακόμα χρονιά με την είσοδό της στο Champions League να είναι το «δώρο» για την αρχή της χρονιάς.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Παρόλο αυτά υπήρξαν και τα αρνητικά στο αγωνιστικό κομμάτι που αρκετοί θα τόνιζαν πως ευθύνεται ότι είναι τα πρώτα ματς της σεζόν.

Η ΑΕΚ έδειξε ιδιαίτερα στο δεύτερο παιχνίδι πως έχει θέμα στο τελείωμα και την αναποτελεσματικότητα.

Παρά την εξαιρετική τεχνική κατάρτηση των Τσούμπερ, Λιβάι, Αραούχο και τον υπολοίπων της μεσαίας γραμμής έδειξε πως χρειάζεται παραπάνω ψυχραιμία στο τελείωμα των φάσεων.