Όταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι, 3:22 λεπτά πριν την λήξη του τελικού του Eurobasket 2005 αποχωρούσε από το παρκέ, με την Μπεογκράτσκα Αρένα να τον αποθεώνει, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι, 18 χρόνια αργότερα, τα δικά του “μπασκετικά παιδιά” θα κατακτούσαν στα γήπεδα των Φιλιππίνων την κορυφή του κόσμου.

Η πορεία στα προκριματικά:

Το ταξίδι της “νασιονάλμανσαφτ”, προς την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο των προκριματικών. Εκεί αντιμετώπισε σε διπλούς αγώνες το Ισραήλ, την Εσθονία και την Πολωνία. Η μοναδική της ήττα και στις 6 αναμετρήσεις ήταν απέναντι στην Εσθονία με σκορ 66-69 στην Νυρεμβέργη. Έτσι, η γερμανική ομάδα κατέκτησε εύκολα την πρώτη θέση στον όμιλο και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο η Εθνική Γερμανίας αντιμετώπισε σε διπλές αναμετρήσεις την Σλοβενία, την Σουηδία και την Φινλανδία, γνωρίζοντας την ήττα μόνο στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Σλοβενία με σκορ 81-75. Έχοντας αποδείξει την αξία της, η Γερμανία πήρε την πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Η τελική φάση και το απόλυτο στον όμιλο:

H Γερμανία κλήθηκε στον πέμπτο όμιλο της τελικής φάσης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος να αντιμετωπίσει την Αυστραλία, την Φινλανδία και την Ιαπωνία.

Στην πρεμιέρα αγωνίστηκε κόντρα στην Ιαπωνία, όπου και επικράτησε εύκολα με σκορ 81-63. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να έρθει αυτή η νίκη ήταν ο Μόριτζ Βάγκνερ, ο οποίος σε 23:37 λεπτά συμμετοχής σημείωσε 25 πόντους ( 8/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 3/4 βολές) και 9 ριμπάουντ. Σημαντικές βοήθειες έδωσαν οι Ντένις Σρέντερ με 14 πόντους ( 3/6 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ασίστ) και Ντάνιελ Τάις με 13 πόντους (6/7 δίποντα, 1/1 βολές). Χαρακτηριστικό είναι πως η γερμανική ομάδα σημείωσε 52 πόντους μέσα από το ζωγραφιστό έναντι μόλις 34 των Ιαπώνων, ενώ εντύπωση προξενεί και η κυριαρχία στα ριμπάουντ ( 47 έναντι 36).

Στην δεύτερη αγωνιστική τα “Πάντσερ” και η Εθνική ομάδα της Αυστραλίας έδωσαν ένα από τα απολαυστικότερα παιχνίδια της πρώτης φάσης. Το τελικό 82-85 μαρτυρά τον αμφίρροπο χαρακτήρα του παιχνιδιού, ενώ και τα στατιστικά καταδεικνύουν πως πρόκειται για έναν ισορροπημένο αγώνα. Στα μόνα στατιστικά στοιχεία που υπερέχουν οι νικητές είναι τα ποσοστά σε δίποντα ( 64,5% έναντι 57,50%) και ελεύθερες βολές ( 80% έναντι 56,3%), καθώς και τα κλεψίματα με τους Γερμανούς να σημειώνουν 9 ενώ οι Αυστραλοί μόλις 4. Σε μια κλειστή αναμέτρηση, η Αυστραλία, με έναν εξαιρετικό Πάτι Μιλλς, προηγούταν με 66-62 στο τέλος της τρίτης περιόδου, με την γερμανική ομάδα να κάνει μια εξαιρετική τέταρτη περίοδο, με επιμέρους σκορ 16-23 να ανατρέπει την κατάσταση και να παίρνει την νίκη. Διακριθέντες σε αυτήν την επιτυχία ήταν ο Ντένις Σρέντερ που σημείωσε 30 πόντους ( 5/10 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 5/5 βολές) και 8 ασίστ και ο Μάουντο Λο με 20 πόντους ( 4/4 δίποντα, 4/8 τρίποντα).

Στον τελευταίο αγώνα της πρώτης φάσης ήρθε μια κυριαρχική νίκη απέναντι στην Φινλανδία (101-75).Οι Γερμανοί με μεγάλο πλουραλισμό στην επίθεση, έχοντας 5 διψήφιους και με όλους τους παίχτες να έχουν τουλάχιστον μια ασίστ, επισφράγισαν την ανωτερότητά τους στον πέμπτο όμιλο και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ασταμάτητη και στην δεύτερη φάση:

Η Γερμανία μπήκε στην δεύτερη φάση όντας αήττητη και κατάφερε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της διατηρώντας το απόλυτο με 5/5 νίκες.

Στον πρώτο αγώνα “ισοπέδωσε” την Γεωργία με 100-73 κάνοντας μια κυριαρχική εμφάνιση. Η στατιστική αναδεικνύει την εικόνα του παιχνιδιού, με την γερμανική ομάδα να έχει 6 διψήφιους και το εντυπωσιακό νούμερο των 33 ασίστ.

Στην δεύτερη αγωνιστική η “νασιονάλμανσαφτ” ήταν έτοιμη να δώσει το δεύτερο μεγάλο της ντέρμπι κόντρα στην Σλοβενία. Η εξέλιξη του παιχνιδιού, ωστόσο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Μετά από μια πρώτη περίοδο που η Σλοβενία, με οδηγό τον Λούκα Ντόνσιτς (7/11 δίποντα, 2/11 τρίποντα και 3/5 βολές), έδειχνε να έχει μπει καλύτερα στην αναμέτρηση, ακολούθησε μια τρομερή γερμανική “παράσταση” με ένα επιμέρους 27-9 στην δεύτερη περίοδο. Το παιχνίδι συνεχίστηκε στο ίδιο τέμπο με το τελικό 100-71 να μην προξενεί καμία έκπληξη. Οι συνήθεις ύποπτοι χτύπησαν ξανά με τούς Ντένις Σρέντερ ( 24 πόντοι, με 4/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 4/5 βολές και 10 ασίστ) και Ντάνιελ Τάις ( 14 πόντοι, 7/11 δίποντα και 8 ριμπάουντ) να δίνουν το σύνθημα της νίκης, ενώ αναφορά αξίζει και στον Ισαάκ Μπόνγκα που σημείωσε 12 πόντους ( 4/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 1/1 βολές) και 5 ριμπάουντ δίνοντας σημαντικές λύσεις από τον πάγκο.

Ο δύσκολος προημιτελικός που έγινε μάθημα για την συνέχεια:

Στα προημιτελικά ήρθε το πρώτο πραγματικά δύσκολο παιχνίδι για την ομάδα του Χέρμπερτ. Αντίπαλος η Εθνική ομάδα της Λετονίας, που διανύοντας το δικό της ονειρικό ταξίδι στην διοργάνωση, απέκλεισε κατά σειρά τόσο την Γαλλία όσο και την Ισπανία νικώντας αμφότερες στις δυο προηγούμενες φάσεις του τουρνουά. Χωρίς τον Superstar της Κρίσταπς Πορζίνγκις, αλλά και έναν από τους καλύτερους της παίχτες, τον Νταϊρίς Μπέρτανς, η Λετονία είχε παρουσιάσει εξαιρετική εικόνα παίζοντας μοντέρνο και ομαδικό μπάσκετ, ενω διέθεταν και την αποκάλυψη του θεσμού που ακούει στο όνομα Ζάγκαρς.

Όλα αυτά οι Λετονοί τα απέδειξαν και στο παρκέ δυσκολεύοντας τους Γερμανούς από την αρχή του παιχνιδιού. Καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ σε κανένα σημείο του αγώνα, ενώ ο Ντένις Σρέντερ βρισκόταν σε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του με 4/26 εντός πεδιάς με 0/8 τρίποντα. Το κενό του κλήθηκε να καλύψει ο Φραντζ Βάγκνερ, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τον τραυματισμό του στον αγώνα με την Αυστραλία και πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση ( 3/4 δίποντα, 2΄4 τρίποντα, 4/5 βολές). Σημαντικές βοήθειες έδωσαν ο αδερφός του Μόριτζ Βάγκνερ καθώς και ο Αντρέας Ομπστ ( 2/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα).

Στην τελευταία φάση του παιχνιδιού, η Λετονία είχε την ευκαιρία να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να κερδίσει το παιχνίδι. με το σκορ στο 81-79 υπερ της Γερμανίας, ο Ντένις Σρέντερ αστοχεί σε λει-απ, οι Λετονοί παίρνουν το ριμπάουντ και ο Ντάβις Μπέρτανς σταματάει την ντρίπλα στα 8 μέτρα, σουτάρει ένα ελεύθερο σουτ τριών πόντων, με την μπάλα να καταλήγει στο σίδερο.

Έτσι, οι Λετονοί έχασαν μια τεράστια ευκαιρία να πάρουν μια τεράστια νίκη, ενώ οι Γερμανοί πέρασαν ανώδυνα το πρώτο μεγάλο τεστ στην πορεία τους προς την καταξίωση.

Η μεγάλη υπέρβαση του ημιτελικού:

Αντιμετωπίζοντας ίσως το μεγάλο φαβορί του τουρνουά, η γερμανική Εθνική ομάδα έκανε το καλύτερο της παιχνίδι και πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της.

Με μια ματιά στα συγκριτικά στατιστικά των δυο ομάδων, την διαφορά στον αγώνα έκαναν τόσο οι πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες ( 25 των Γερμανών έναντι μόλις 8 των ΗΠΑ) όσο και οι πόντοι από τον πάγκο ( 39 έναντι 23). Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα “Πάντσερ” προηγούνταν στα 30:29 από τα 40 λεπτά του παιχνιδιού, καταδεικνύοντας την ανωτερότητά τους σε αυτό τον αγώνα.

Με πρωταγωνιστές τους Τάις, Σρέντερ, Μο και Φραντζ Βάγκνερ αλλά και Αντρέας Όμπστ που έκανε ένα από τα συγκλονιστικότερα παιχνίδια της καριέρας του με 24 πόντους ( 2/3 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 8/9 βολές) αλλά και το καθοριστικό καλάθι στο τέλος του παιχνιδιού, όταν μετά από επαναφορά της μπάλας με μια εκπληκτική προσποίηση ξάπλωσε στο παρκέ τον Χαλιμπέρτον και σκόραρε ένα corner three από την δεξιά πλευρά σφραγίζοντας την νίκη.

Η Γερμανία ήταν στον τελικό του Παγκοσμιου κυπέλλου πετυχαίνοντας μια τεράστια υπέρβαση. Έμενε να φανεί αν είχε τα ψυχικά αποθέματα να στεφτεί πρωταθλήτρια.

Η Στέψη:

Με εκπληκτική άμυνα, με πολλές λύσεις στην επίθεση, η Γερμανία εμφανίστηκε στο παρκέ ως η «καλύτερη Σερβία» και επικράτησε δίκαια στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό Μουντομπάσκετ μετά από 17 χρόνια. Το τελικό 83-77 ήταν το σκορ που θα συνοδεύει πλέον για χρόνια την κατάκτηση της “νασιονάλμανσαφτ”.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι Γερμανοί δεν φάνηκαν ιδιαίτεροι κουρασμένοι μετά την υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό με τις ΗΠΑ, αν εξαιρέσουμε την αφλογιστία του κλασικού σουτέρ Άντυ Ομπστ. Όμως ο φυσικός ηγέτης της ομάδας Ντένις Σρέντερ πήρε το παιχνίδι επάνω του πετυχαίνοντας κρίσιμα καλάθια (ακόμη και σε θέση φόργουορντ μετά από ασίστ του Τάις), ενώ το ίδιο έκανε ο Φραντς Βάγκνερ των Ορλάντο Μάτζικ. Πολύτιμες λύσεις σε κρίσιμες φάσεις έδωσε και ο βετεράνος της Νατσιονάλμανσαφτ και της Ευρωλίγκα Γιαν Βόιγκτμαν.

Οι Σέρβοι προσπάθησαν για το καλύτερο, αλλά δεν είχαν το απαραίτητο βάθος στον πάγκο και επιπλέον πλήρωσαν ακριβά το «μπλακάουτ» που είχαν στην τρίτη περίοδο, δίνοντας το δικαίωμα στους Γερμανούς να προηγηθούν με διψήφια διαφορά. Πιο πολύτιμος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο «νεαρός» Φραντς Βάγκνερ, αλλά MVP της διοργάνωσης είναι, ποιος άλλος; Ο Ντένις Σρέντερ.

Μοιραίος ο Γκούντουριτς που σε τρεις διαδοχικές φάσεις πλήγωσε την ομάδα του και εξαφάνισε τις όποιες ελπίδες των Σέρβων για ανατροπή. Αρχικά αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο από την γωνία στο 0:56, στην συνέχεια στο 0:39 σε διείσδυσή του πήρε το φάουλ αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει, ενώ στην τελευταία κατοχή έκανε λάθος πάσα προς τον Μιλουτίνοφ εξαφανίζοντας ουσιαστικά τις όποιες ελπίδες της Σερβίας για να αλλάξει την κατάσταση.

Ο απολογισμός:

Καθ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά υπήρχε μια διαμάχη για το πιο στυλ μπάσκετ είναι το αποτελεσματικότερο. Κάποιοι υποστήριζαν το ευρωπαϊκό στυλ, που βασίζεται στην τακτική ανάλυση και την καλή και συντονισμένη άμυνα, ενώ άλλοι ήταν υπέρμαχοι του NBA, που το χαρακτηρίζει ο υψηλός ρυθμός, ο πολλές κατοχές και η εξαιρετική ατομική ποιότητα των παικτών. Τελικά, η ομάδα που επικράτησε ήταν εκείνη που συνδύαζε και τα δυο στυλ. Ικανή να παίζει σε υψηλό τέμπο με ποιοτικούς ατομικά παίχτες, αλλά και μια ομάδα με το ο κεφαλαίο που έπαιζε ομαδικό μπάσκετ, με εξαιρετική αμυντική και επιθετική τακτική προσήλωση.

Η αρμάδα του Χέρμπερτ δίδαξε μπάσκετ στο Παγκόσμιο κύπελλο. Πάνω από όλα όμως κατέδειξε πως με σκληρή δουλεία και προγραμματισμό στον αθλητισμό όλα είναι πιθανά.

Πράγμα που καλό είναι να μας εμπνεύσει όλους!