
Ντόρτμουντ και Μπάγερν συναντιούνται ξανά σήμερα το απόγευμα και όλος ο ποδοσφαιρικός στρέφει το βλέμμα του στο Γερμανικό Clasico.
Πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για το κατά πόσον θα πρέπει η συγκεκριμένη αναμέτρηση να αποκαλείται κλασική. Αυτό συμβαίνει διότι δε πρόκειται για κάποιο τοπικό ντέρμπι, που να αφορά δηλαδή την ίδια πόλη ή έστω το ίδιο κρατίδιο όπως πχ εκείνο της Ντόρτμουντ με την Σάλκε. Ακόμα, δε πρόκειται για ντέρμπι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις όπως το γνωστό Ελ Κλάσικο μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Παρόλα αυτά κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι οι μεταξύ τους αγωνιστικές συναντήσεις ήταν πάντα συναρπαστικές.
Για τους λάτρεις της στατιστικής, η Ντόρτμουντ είναι η ομάδα που έχει πληγώσει περισσότερο από όλες τη Μπάγερν, χαρίζοντάς της 32 ήττες. Το ίδιο ισχύει και για την Ντόρτμουντ που έχει χάσει 66 φορές από την Μπάγερν. Οι τελευταίες δέκα μεταξύ τους συναντήσεις ανήκουν δικαιωματικά στην Μπάγερν αφού μετράει 9 νίκες και μια ισοπαλία. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τις σεζόν 1998-2002 όπου η Ντόρτμουντ μετρούσε 11 παιχνίδια χωρίς νίκη απέναντι στους μεγάλους της αντιπάλους.
Πολλά είναι και τα ρεκόρ που μας έχει χαρίσει η εν λόγω αναμέτρηση. Το 1971 η Μπάγερν σημείωσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα νίκη στη Μπουντεσλίγκα με το εμφατικό 11-1 απέναντι στην Ντόρτμουντ. Αυτή παραμένει και η 2η χειρότερη ήττα στην ιστορία της Ντόρτμουντ. Εκτός από τις ήττες, υπάρχει και το ρεκόρ της ισοπαλίας με τα περισσότερα γκολ το οποίο έγινε το 1983 σε μια ακόμα συνάντηση των δύο ομάδων που έληξε με τελικό σκορ 4-4. Φυσικά από ένα ντέρμπι δε θα μπορούσε να λείπει ένα ρεκόρ που να αφορά κάρτες. Το 2001 οι δυο ομάδες συναντήθηκαν σε ένα παιχνίδι με 10 κίτρινες κάρτες και 3 κόκκινες. Πρόκειται για το παιχνίδι με τις περισσότερες κάρτες στην ιστορία του Γερμανικού Πρωταθλήματος.
Η μεγάλη αντιπαλότητα γεννήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 90 με την Ντόρτμουντ να κερδίζει δύο συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα, το 1995 και το 1996. Ένα χρόνο αργότερα, η Ντόρτμουντ κατέκτησε και το Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν τελικό που έγινε στο Olympiastadion, δηλαδή την έδρα της Μπάγερν. Στις αρχές του 2000 οι δύο ομάδες συνέχισαν να κοντράρουν η μία την άλλη σε όλες τις διοργανώσεις και όντας πολύ κοντά αγωνιστικά, μπήκαν τα θεμέλια έτσι ώστε η εν λόγω αναμέτρηση να καλείται Der Klassiker.
Ό όρος άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως το 2013 όταν οι δυο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Κάθε μια είχαν αποκλείσει τους “συνήθεις υπόπτους” δηλαδή την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έτσι, κατ’αναλογία με το παρολίγον Ελ Κλάσικο στον τελικό, ο κόσμος άρχισε να κάνει λόγο για το Γερμανικό Κλάσικο.
Κλείνοντας, θα ήταν κρίμα να μην αναφερθεί ότι παρά την φαινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των σωματείων το 2004 η Μπάγερν έσωσε την Ντόρτμουντ από σίγουρη χρεοκοπία. Το δάνειο ήταν ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και έδωσε στην Ντόρτμουντ την οικονομική ανάσα που τόσο είχε ανάγκη. Έκτοτε, οι δύο ομάδες συνέχισαν να μας χαρίζουν συναρπαστικά ποδοσφαιρικά απογεύματα, και ένα τέτοιο μας περιμένει και σήμερα!