Σήμερα έχει γενέθλια ένας μέσος που για πολλούς ήταν άγνωστος. Παρόλα αυτά, σήμερα θα δούμε την ιστορία του 25χρονου μέσου με αφορμή τα γενέθλια του.

Για πολλούς το όνομα του Γιάννη Παπανικολάου ήρθε στην επιφάνεια τον Αύγουστο του 2021, όταν ο Πογιέτ τον κάλεσε στην Εθνική για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα είχε ήδη κάνει ένα όνομα τόσο σε μικρομεσαίες ομάδες της Ελλάδας, όσο και στην Πολωνία.

Από τα 8 του μέχρι τα 16 του, φορούσε τη φανέλα της ΑΕΚ στις ακαδημίες της. Τότε ήταν που ο Πλατανιάς έδειξε ενδιαφέρον το 2014 και τον έφερε στην Κρήτη για τις δικές του. Δεν άργησε όμως να δείξει πολύ καλά δήγματα στην ακαδημία της ομάδας, με αποτέλεσμα στα 18 του να βρεθεί και στην πρώτη.

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Απριλίου του 2017 όταν έκανε το επίσημο ντεμπούτο του. Τότε αγωνίστηκε εναντίον του ΠΑΟΚ, όμως η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 1-3. Το παρθενικό τέρμα της καριέρας του, ήρθε μέσα στο Καραϊσκάκης κόντρα στον Ολυμπιακό. Ήταν ο μοναδικός σκόρερ του Πλατανιά στην ήττα με 5-1.

Στις 11 Ιουνίου ανακοινώθηκε από την ομάδα του Πανιωνίου ως ελεύθερος. Δεν ήταν από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του για τον διεθνή μέσο. Η ομάδα του τότε γνώρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της τον υποβιβασμό. Μάλιστα λόγω οικονομικών, αναγκάστηκε να βρεθεί στην Γ’ Εθνική. Εκτός αυτού, ο Παπανικολάου αποχώρησε ως ελεύθερος καθώς η κλάση του είχε γίνει γνωστή.

Καμία ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να τον κάνει δικό της, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στην Πολωνία για λογαριασμό της Ρακόφ. Πολλοί θεώρησαν ότι αυτή του η απόφαση το 2020 ήταν λάθος, καθώς ήταν ένα μεγάλο ταλέντο το οποίο θα χανόταν σε ένα πρωτάθλημα μη διαδεδομένο. Ο έδωσε απάντηση εντός γηπέδου.

Δεν άργησε να γίνει βασικό γρανάζι της μεσαίας γραμμής για την ομάδα. Είναι πιστός μέχρι και σήμερα, ενώ το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2025. Εκτός αυτού, κατάφερε να δώσει στην Ρακόφ το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, το πρώτο της ιστορίας της. Η ομάδα δεν έχει κλείσει δεκαετία στα σαλόνια της κορυφαίας κατηγορίας και ήδη έχει πάρει πρωτάθλημα.

Μάλιστα, ο Γιάννης Παπανικολάου έκανε την αρχή για ένα νέο κύμα Ελλήνων προς την Πολωνία. Εξαιτίας των εξαιρετικών εμφανίσεων του μαζί με τον Σβάρνα, πολλοί Έλληνες τους ακολούθησαν στην Πολωνία. Ανά καιρούς θα δεις παίκτες όπως Διούδη, Κουλούρη, Μασούρα και Κούτρη να έχουν αγωνιστεί εκεί.