Πόρτο

Ανήμερα του τελικού του UEFA Champions League Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, θα διεκδικήσουν μια θέση στην κορυφή της Ευρώπης. Aναμέσα τους και ένας Έλληνας ο Κώστας Τσιμίκας. Ο «Greek scouser», όπως τον αποκαλούν στο Λίβερπουλ έχει την ευκαιρία να βάλει το όνομα του ως ο πρώτος Ελλήνας που κατακτά το τρόπαιο. Ωστόσο το Αthetic-Square έψαξε και βρήκε ένα ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι ο μόνος με τρόπαιο παγκόσμιας εμβέλειας σε επίπεδο συλλόγου. Ο λόγος για τον Γιούρκα Σεϊταρίδη.

Tα όνειρα πραγματοποιούνται με δουλειά αλλά και αστάθμητους παράγοντες…

Παναθηναϊκός: Είκοσι χρόνια από το… Who is Giourkas

Για να μπορέσεις να επιτύχεις απαιτείται να βρίσκεσαι στην σωστή στιγμή με τα σωστά πρόσωπα, στο σωστό βαθμό με τον σωστό τρόπο, υποβοηθούμενα απο και την τύχη. Η προαναφερόμενη παραφρασμένη πρόταση επηρεασμένη απο τον Αριστοτέλη αναφορικά με την γνώμη του για τον θυμό στο έργο του Ηθικά Νικομάχεια ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Γιούρκα Σεϊταρίδη. Ούτε στο πιο τρελό του όνειρο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως μετά απο ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Euro το 2004 θα βρισκόταν στην Ιαπωνία σηκώνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όπως μετονομάστηκε μετά την χρόνια αυτή.

Αλλά πριν καταγράψουμε τα στιγμιότυπα εκείνα που οδήγησαν προς την συγκεκριμένη κορυφή άξιο αναφοράς αποτελεί πως η πορεία του Πειραιώτη σέντερ μπακ σημαδεύτηκε απο την Ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού, στον οποίο συνέχισε την καριέρα του απο τον ΠΑΣ Γιάννενα. Ένας αμυντικός, που αναδείχτηκε για την δύναμη, την ταχυτητά του, τις σωστές του τοποθετήσεις καθώς και τις «κοφτερές» του σέντρες, όταν διέσχιζε όλη την αμυντική πλευρά.

Απο το 2001 εως το 2004 και το χαρακτηριστικό απίστευτο γκολ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την απάντηση στο ερώτημα του Σιρ Αλεξ Φέργκιουσιον «Who is Giourkas» στην συνέντευξη τύπου εως το Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας ο Ελλήνας διεθνής κατέκτησε ότι διεκδίκησε εκείνη την χρονιά. Ίσως να είναι και ο μόνος εαν όχι απο τους μόνους που κατέκτησε τόσους πολλούς τίτλους σε ένα έτος απο στην Ελληνική επικράτεια.

Το ταξίδι στη Πόρτο το καλοκαίρι του 2004…

Η αγωνιστική του εικόνα ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένη ζώντας το όνειρο του και παρόλο που δεν συμφώνησαν με νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό η πορεία του συνεχίστηκε στο εξωτερικό και την Πόρτο. Το ποσό των 3 εκατομμυριών ευρώ που δαπανήθηκε αλλά η επιθυμία του Ζοσέ Μουρίνιο να τον εντάξει στο δυναμικό της ομάδας έδεσαν τον Σεϊταρίδη για ένα χρόνο.

Να σημειωθεί πως είχε κεντρίσει την προσοχή του, όταν ο Παναθηναϊκός τoν κέρδισε στο πρώτο αγώνα τοu Europa League την σεζόν 2002-2003 με 0-1 μέσα στη Πορτογαλία. Με την έλευση του στο Ντραγκάο ο Μουρίνιο είχε ήδη αποχωρήσει με τον Βίκτορ Ερντάντεζ να τον αντικαθιστά αλλά ο βασικός κορμός να μένει.

H βασική μαγιά της ομάδας που κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Πορτογαλίας (2003,2004), ένα κύπελλο Πορτογαλίας (2003) και 1 Κύπελλο UEFA είχε διατηρηθεί και ο 23χρονος νεαρός προστέθηκε στο μείγμα. Oνόματα όπως εκείνα των Φραντσίσκο Κοστίνια, Μανίς και Ντιέγκο ήταν οι βασικοί του αντίπαλοι στο Euro και τώρα συμπαίχτες. Μεγάλο δέος αλλά κατάλληλα προετοιμασμένος έχοντας 13 αγώνες στο Πορτογαλικό Πρωτάθλημα και 5 στους ομίλους του Сhampions League με αποκορύφωμα την ασίστ στο Μπένι Μακάρθι στην νίκη απέναντι στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 0-1 για την 5η αγωνιστική της σεζόν 2004-2005.

H ευρωπαϊκή εμπειρία τον βοήθησε, να κατευνάσει το άγχος του στην Γιοκοχάμα στις 12 Δεκεμβρίου απέναντι στη Όνσε Κάλδας, η οποία εκπροσωπούσε την Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα την Κολομβία αλλά και την πρωταθλήτρια του Сopa Libertadores την προηγούμενη χρονιά. Οι «Δράκοι» του Πόρτο έδειξαν την υπεροχή τους σε όλο των αγώνα πιέζοντας ασφυχτικά αλλά οι «Άσπροι» γνωρίζοντας τις επιθετικές του αρετές προσηλώθηκαν στην άμυνα.

Εαν εξαιρεθεί το γεγονός πως στο δεύτερο ημίχρονο χάθηκαν ευκαιρίες απο τον Τζόναθαν Φάμπρο απο τους τυπικά αουτσάιντερ, τα πέναλτι έμοιαζαν η μόνη λύση που θα έκρινε την διαφορά. Όπως και έγινε με την Πόρτο, να ευστοχεί σε 8 έναντι 7 και τον Σεϊταρίδη, να μην εκτελεί καθώς είχε επιλεχθεί προτελευταίος κατακτώντας το 2ο τρόπαιο της στην διοργάνωση μετά και την νίκη απέναντι στη Πενιαρόλ το 1987 με 2-1. Η χρονιά αυτή τύχαινε να είναι και η τελευταία με την συγκεκριμένη μορφή καθώς απο την σεζόν 2005-2006, θα λάμβαναν μέρος οι πρωταθλήτριες ομάδες απο τις 6 ηπείρους.

Αυτή η χρυσή χρονιά του 2004 παραμένει ακόμα μέχρι σήμερα χρύση σε συνδυασμό με την δεύτερη θέση της Μονακό μετά και την ήττα με 0-3 απέναντι στη Πόρτο και τον Άκη Ζήκο, να παραλαμβάνει το μετάλλιο του. Θα καταφέρει ο «Tsimi» να επαναφέρει στο σημερινό αγώνα τις μνήμες αυτές; Το ερώτημα θα απαντηθεί στις 22.00 στο Στάντ ντε Φράνς (Τηλεοπτική μετάδοση απο Μega και Сosmote Sport 1)

Πόρτο: Βίτορ Μπαϊα (99 Νούνο Σάντο), Γιούρκας Σεϊταρίδης, Ζόρζε Κόστα, Πέδρο Εμανουέλ, Ρικάρντο Κόστα, Φραντσίσκο Κοστίνια, Μανίς, Ντιέγκο, Ντερλέι (70 Κάρλος Αλμπέρτο), Μπένι ΜακΑρθι, Λουίς Φαμπιάνο (80 Ρικάρντο Κουαρέσμα).

Ονσε Κάλδας: Χουάν Κάρλος Ενάο, Μιγκέλ Ρόχας, Σάμουελ Βάνεγκας, Ρόλερ Καμπίντο (46 Εντγκαρ Κατάνο), Τζον Γκαρσία, Τζον Βιαφαρά, Ρούμπεν Ντάριο Βελέσκες, Ντιέγκο Αράνγκο (61 Τζέφρεϊ Ντίαζ), Τζόναθαν Φάμπρο, Ελκιν Σότο (97 Ερλι Αλκαζάρ), Αντόνιο ντε Νίγκρις.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giourkas Seitaridis (@giourkas_seitaridis)