46 γίνεται σήμερα ο θρύλος του μπασκετικού Παναθηναϊκόυ!

Ήτανε 21 Νοεμβρίου του 1977, όταν ο Μάικ Μπατίστ γεννήθηκε στο Ίνγκλγουντ της Καλιφόρνια.

Ο Μπατίστ έπαιξε στα κολλεγιακά προγράμματα του Λονγκ Μπιτς Σίτι Κόλετζ και του Αριζόνα Στέιτ Γιουνιβέρσιτι, και στους Σαν Ντέβιλς της Αριζόνα ήτανε πρώτος στην περιφέρεια Pacific 10 σε μπλοκ τη σεζόν 1997-98, και επίσης κατάφερε να μπει στην πρώτη πεντάδα All-Pac-10 της σεζόν 1998-99.

Ο πρώτος επαγγελματικός σταθμός του Μπατίστ μετά το κολλέγιο ήταν η βελγική Σπιρού Σαρλερουά τη σεζόν 2000-01, με την οποία μέτρησε 16,1 πόντους, 9,2 ριμπάουντ και 4 ασίστ σουτάροντας με 50% και 30% στο τρίποντο σε 28,6 λεπτά ανά αγώνα σε 10 αγώνες.

Την επόμενη σεζόν ο Μπατίστ πήγε στην Ιταλία για λογαριασμό της Λορετάνα Μπιέλα, με την οποία μέτρησε 12,4 πόντους, 7,2 ριμπάουντ και 0,5 ασίστ σουτάροντας με 48% και 36,4% στο τρίποντο σε 26,6 λεπτά ανά αγώνα.

Την μοναδική του χρονιά στο NBA (2002-03) ο Μπατίστ αγωνίστηκε με τους Γκρίζλις, με τους οποίους μέτρησε 6,4 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 0,7 ασίστ σουτάροντας με 42,2% και 22,2% στο τρίποντο σε 12,2 λεπτά ανά αγώνα. Στη συνέχεια αν και ο υπέγραψε με τους Κλίπερς τον Σεπτέμβριο του 2003, αποδεσμεύτηκε πριν την έναρξη της σεζόν.

Παναθηναϊκός

Τον Ιούλιο του 2003 ο Μπατίστ πήρε μία απόφαση που έμελλε να αλλάξει όλη του την ζωή, καθώς υπογράφοντας στον Παναθηναϊκό βρήκε το σπίτι του για περίπου μία δεκαετία.

Ο Μπατίστ την πρώτη του σεζόν (2003-04) χωρίς να γράψει τα καλύτερα του νούμερα κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά, ενώ την επόμενη σεζόν κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο ενώ μπήκε κιόλας στο ελληνικό All-Star.

Τη σεζόν 2005-06 δεν άλλαξε κάτι, καθώς ο Μπατίστ έκανε το νταμπλ με τους Πράσινους και ξαναμπήκε στο ελληνικό All-Star παιχνίδι.

Η σεζόν 2006-07 ήτανε η μία από τις δύο σπουδαιότερες του Μπατίστ από άποψη συλλογικών επιτυχιών, καθώς ο Παναθηναϊκός έκανε το τρεμπλ και ο ίδιος ήτανε μέσα στην καλύτερη πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Την επόμενη σεζόν (2007-08) ο Μπατίστ συνέχισε να κατακτά τίτλους, καθώς έκανε άλλο ένα νταμπλ και μπήκε στο ελληνικό All-Star για τρίτη φορά.

Τη σεζόν 2008-09 ήρθε και το δεύτερο τρεμπλ, ενώ ο Μπατίστ έγινε για τέταρτη φορά All-Star και μπήκε για δεύτερη φορά στην καλύτερη πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η σεζόν 2009-10 ήτανε από τις καλύτερες για τον ίδιο από άποψη ατομικών επιτυχιών, καθώς εκτός από το πρωτάθλημα που κατέκτησε με το Τριφύλλι έγινε All-Star για πέμπτη φορά, μπήκε στην καλύτερη πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος για τρίτη φορά, και τέλος αναδείχθηκε MVP του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και των τελικών. Όλα αυτά μετρώντας 11 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 0,7 ασίστ σουτάροντας με 63,4% και 25% στο τρίποντο σε 18,2 λεπτά ανά αγώνα.

Την επόμενη σεζόν ο Μπατίστ κατέκτησε άλλο ένα νταμπλ το οποίο όμως δεν ήτανε εγχώριο (πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα), ενώ αναδείχθηκε για δεύτερη σερί χρονιά MVP των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος και μάλιστα ήτανε ο πρώτος σκόρερ στην νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι στο φάιναλ φορ με 18 πόντους. Επίσης μπήκε για έκτη φορά στο ελληνικό All-Star και για πέμπτη στην καλύτερη πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ κατάφερε να μπει και στην πρώτη πεντάδα All-Euroleague.

Τη σεζόν 2011-12 κατέκτησε το κύπελλο, ενώ μπήκε στην καλύτερη πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος και στην δεύτερη πεντάδα All-Euroleague.

Τον Ιούλιο του 2012 ο Μπατίστ έφυγε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρμπαχτσε, με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Τουρκίας στη μοναδική του σεζόν με το τουρκικό μεγαθήριο.

Έπειτα ο Μπατίστ επέστρεψε για μία τελευταία σεζόν στον Παναθηναϊκό, όπου κατάκτησε ένα τελευταίο νταμπλ.

Συνολικά μέτρησε 9 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα Ελλάδας, 3 Ευρωλίγκες και ένα κύπελλο Τουρκίας, και το 2022 εντάχθηκε στο Hall of Fame της ελληνικής Μπάσκετ Λιγκ.

Από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του είναι βοηθός προπονητή στο NBA, ενώ τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται στο προπονητικό staff των Ράπτορς.

Μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Μπατίστ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.