
Οι Ελληνικές ομάδες φέτος τα κατάφεραν και επέστρεψαν (4/5) σε ευρωπαϊκούς ομίλους κάτι ιδιαίτερα θετικό και ενθαρρυντικό για το μέλλον της χώρας στις κατατάξεις και την Ευρώπη.
ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ πήραν το «μαγικό χαρτάκι» και βρίσκονται στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Μάλιστα οι τρεις (ΑΕΚ,ΠΑΟΚ,ΟΣΦΠ) βρίσκονται στους ομίλους του Europa League και ο ΠΑΟΚ σε αυτούς του Conference.
Ο πέμπτος και άτυχος ήταν ο Άρης που αποκλείστηκε στην διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου στον 3ο προκριματικό του Conference League.
Μετά από την περσινή ευρωπαϊκή καταστροφική σεζόν με μόλις έναν εκπρόσωπο (ΟΣΦΠ) στους ομίλους οι Ελληνικές ομάδες φέτος είχαν την τελευταία τους ευκαιρία για να μην φτάσουμε στον πάτο της κατάταξης και φυσικά στο να «χαθούμε» από τα ευρωπαϊκά «σαλόνια».
Και οι πέντε έδειξαν σοβαρότητα και πήραν θέση για τους ομίλους με τον Άρη να είναι ο άτυχος των πέντε και να μένει εκτός.
Πως όμως από το «χάος» τον περασμένων ετών φτάσαμε να έχουμε πάλι ομάδες στην Ευρώπη;
Η απάντηση είναι απλή…
Με τελευταία καλή ευρωπαϊκή πορεία αυτή του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League την σεζόν 2021/2022 και παράλληλα την άξια παρουσία του Ολυμπιακού στους ομίλους και τα πλέι οφ νοκ άουτ (αποκλεισμός από Αταλάντα) η φετινή χρονιά (23/24) ήταν η τελευταία μας ελπίδα.
Έτσι λοιπόν πέρα από αυτό το κίνητρο της επαναφοράς της Ευρώπης, ήταν και αυτό του χρηματικού επάθλου.
Φυσικά για να μην αδικούμε και το γόητρο της επιστροφής στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» αλλά και η «δίψα» για τους ευρωπαϊκούς αγώνες έπαιξαν μεγάλο ρόλο.
Ξεκινάμε από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.
Η ΑΕΚ μετά το περσινό νταμπλ είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League μετά την σεζόν 18/19.
Η ομάδα του Αλμέιδα ίσως είχε το πιο «εύκολο» δρόμο καθώς ήταν απίθανο να μην μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο, κάτι που κέρδισε φυσικά η ίδια με την κατάκτηση του νταμπλ.
Με το ίδιο αγωνιστικό πλάνο αλλά και με τις μικρές προσθήκες του Πιζάρο και του Πόνσε βρήκε μπροστά της την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Με ένα τρομερό φινάλε η «Ένωση» προκρίνεται στην επόμενη φάση και εξασφαλίζει το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.
Στα play off του Champions League βρήκε την Άντβερπ μια δυνατή ομάδα με αρκετή εμπειρία.
Παρόλο αυτά η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε καθώς ήταν άτυχη και αναποτελεσματική και έχασε την ευκαιρία να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του και έγινε ξανά Panathinaikos
Ο Παναθηναϊκός ως δεύτερος στο πρωτάθλημα πήρε το εισιτήριο ξεκινώντας για το Europa League αλλά και φυσικά διεκδίκησε και αυτό του Champions League.
Το τριφύλλι μετά από μια «ευρωπαϊκή ξηρασία» 7 ετών (υπήρξε και το μπαν) έπρεπε να κάνει το καθήκον του και να επιστρέψει στους ευρωπαϊκούς ομίλους.
Όπως και η ΑΕΚ έτσι και ο Παναθηναϊκός πήγε με τον ίδιο τρόπο σκέψης και τακτική λειτουργία που είχε την περασμένη σεζόν.
Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς που χαρακτηρίζεται για την σκληρή άμυνα βρήκε μπροστά της την Ντίνπρο.
Με τα νέα αποκτήματα Τζούρισιτς και Βιλένα αλλά και τον περσινό κορμό πήρε την πρόκριση.
Στο επόμενα στάδιο πριν τα play offs του Champions League βρήκε την πανίσχυρη Μαρσέιγ.
Ο Παναθηναϊκός βρήκε ρυθμό ενσωματώθηκαν και τα μεταγραφικά αποκτήματα καλύτερα (Τζούρισιτς, Βιλένα) και εντάχθηκε και ο Γέντβαϊ που κόλλησε «γάντι» δίπλα στον Μάγκνουσον.
Μετά από την νίκη (1-0) στην Αθήνα πήγε στο «Βελοντρόμ» και πήρε μια θριαμβευτική πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι με βασικά πρόσωπα τον Φώτη Ιωαννίδη και το νέο απόκτημα Μλαντένοβιτς.
Η Μπράγκα ήταν ο τελευταίος αντίπαλος πριν του ομίλους του Champions League άλλα ξανά όπως και η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε παρόλο αυτό πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για το Europa League.
Το συμπέρασμα από τον Παναθηναϊκό είναι πως κατάφερε ο Γιοβάνοβιτς με τον περσινό κορμό να εντάξει όσο καλύτερα μπορούσε τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.
Ο Ολυμπιακός έχτισε και επανήλθε εκεί που άφησε ανοικτούς λογαριασμούς
Ο Ολυμπιακός τερμάτισε 3ος και πήρε το «καλό εισιτήριο» για το Europa League.
Με μια καινούργια ομάδα καινούργιο προπονητή που πήγε στον Πειραιά στα μέσα του Ιουνίου ο Ολυμπιακός έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του και να κάνει το ολικό «rebuilt» από την περσινή κακή χρονιά.
Με αρκετές προσθήκες και επιστροφές (Καμαρά, Ρέτσος), ο Μαρτίνεθ έχτισε στο δικό του πλάνο και ένταξε άμεσα τους νέους ποδοσφαιριστές.
Η κληρωτίδα τον έφερε αντιμέτωπο με την Γκενκ και εκεί ένταξε τους νέους παίκτες (Κίνι, Φρέερ, Ιμπόρα) μαζί με το υπόλοιπο σύνολο.
Με το γρήγορο γκολ του Φορτούνη στην Αθήνα και την κόκκινη κάρτα της Γκενκ στο Βέλγιο ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση με τον Αλεξανδρόπουλο στο τέλος του αγώνα.
Με ένα κακό επιθετικά πρόσωπο στο Βέλγιο, που βγάζει λογική καθώς ήταν το δεύτερο επίσημο παιχνίδι με έξι νέους ποδοσφαιριστές στην βασική ενδεκάδα, το πλάνο λειτούργησε.
Για καλή του τύχη έτυχε και την Τσουκαρίτσκι.
Οι ερυθρόλευκοι είχαν το πάνω χέρι καθώς ποιοτικά ήταν πολύ καλύτεροι.
Πέρα από την ποιότητα με την πάροδο του χρόνου ήταν αναμενόμενο να βρει έναν καλύτερο ρυθμό ο Ολυμπιακός και να προσαρμοστούν στην ομάδα όλοι.
Αυτό έγινε και ο Ολυμπιακός μπήκε στους ομίλους του Europa League.
Θα μπορούσε να μπει στο παιχνίδι της ανάλυσης και η τύχη αλλά ήταν λογικό καθώς υπήρχε το ρίσκο από την στιγμή που χτίστηκε από την αρχή κάτι καινούργιο με νέο προπονητή και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ήταν νέοι στον σύλλογο.
Ο άθλος του ΠΑΟΚ και το 3/3 στις προκρίσεις τον φέρνει στην αγαπημένη του Ευρωπαϊκή διοργάνωση!
Ο ΠΑΟΚ μαζί με τον Άρη είχαν ίσως το πιο δύσκολο έργο καθώς ξεκίνησαν τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στα μέσα του Ιουλίου.
Η ομάδα του Λουτσέσκου βρήκε την Μπεϊτάρ ως πρώτη αντίπαλο με το σύνολο των παικτών και τις μη μεταγραφές να ρισκάρουν τον πρόωρο αποκλεισμό.
Με την γνωστή φουρνιά αλλά και τους Εκόνγκ και Μπάμπα Ράχμαν (τα νέα αποκτήματα) πήρε την πρόκριση και έδωσε χρόνο στην διοίκηση να κινηθεί για μεταγραφές.
Επόμενος σταθμός η δύσκολη Χάιντουκ που και πάλι με τους δύο (Εκόνγκ και Μπάμπα) να βοηθούν αρκετά στο 0-0 της Κροατίας.
Στην Τούμπα παρόλο αυτά ο ΠΑΟΚ ξετρύπωσε και με τον καλύτερο του παίκτη που βρήκε φόρμα την καλύτερη στιγμή, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, πήρε την μεγάλη πρόκριση.
Η πρόκριση αυτή έφερε μεταγραφές που όμως δεν ήρθαν στην ώρα τους για την διπλή αναμέτρηση με την Χαρτς.
Εκεί ξανά ο Ζίβκοβιτς έκανε το ζευγάρι «πάρτι» παρέα με τον πολύπειρο Τάισον που πέτυχε δύο γκολ δίνοντας το εισιτήριο στο αγαπημένο πλέον Conference League για τον ΠΑΟΚ.
Φυσικά ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην ενισχύθηκε (για τους προκριματικούς) αλλά σίγουρα ο Μπάμπα Ράχμαν ήταν κομβικός όπως και η «παλαιά» φουρνιά.
Εννοείται πως και ο Λουτσέσκου ήταν ο βασικός πυλώνας για να επιτευχθεί το 3/3 και η είσοδος του ΠΑΟΚ στους ομίλους.
Μάλιστα το «βραβείο» της πρόκρισης ήταν οι δυνατές μεταγραφές του Μεϊτέ, Μάρκος Αντόνιο και του Ντεσπόντοφ.