Ροζέ Μιλά: Ο άνθρωπος που έβαλε την Αφρική στον ποδοσφαιρικό χάρτη

  • 0
  • 4 views

Όλοι γνωρίζουμε πολλούς ποδοσφαιριστές που έχουν καταγωγή από την Αφρική. Ντρογκμπά, Ετό, Γιαγιά Τουρέ, Σαλάχ, Μανέ και Οκότσα είναι μερικοί από αυτούς. Όμως ποιος είναι αυτός που κατάφερε εντάξει την Αφρικανική ήπειρο, στο ποδόσφαιρο; Η απάντηση είναι Ροζέ Μιλά με τις επιδώσεις του στο Μουντιάλ 1990.

Ο επιθετικός από το Καμερούν γεννήθηκε το 1952, αλλά τα επιτεύγματα του έγιναν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Ναι είχε φτάσει την ηλικία των 38 αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Εθνικής του. Σε έναν δύσκολο όμιλο με Αργεντινή, Ρουμανία και Σοβιετική Ένωση, κατάφερε να κάνει μια άγνωστη ομάδα τότε να ξεχωρίσει.

Μπορεί να έμπαινε πάντα σαν αλλαγή, αλλά δεν τον εμπόδιζε σε τίποτα αυτό. Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή, μπορεί να μην σκόραρε αλλά το Καμερούν πέτυχε μια ιστορική νίκη με 0-1. Στο επόμενο παιχνίδι με την Ρουμανία, κατάφερε ο Ροζέ Μιλά να σκοράρει δύο φορές, με την Ρουμανία να μειώνει στα τελευταία λεπτά. Τότε να θυμίσουμε η Ευρωπαϊκή χώρα ήταν μια από τις πιο δυνατές έχοντας στο ρόστερ της τον Χάτζι. Το τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, ήταν αδιάφορο και για τις δύο διότι η μία είχε περάσει και η άλλη είχε αποκλειστεί. Το Καμερούν μάζεψε 4 βαθμούς με αποτέλεσμα να τερματίσει πρώτη, και παραλίγο να αποκλείσει την Αργεντινή.

Η φάση των 16 ήταν μια από τις πιο θρυλικές και ταυτόχρονα θα άλλαζε την ιστορία των Αφρικανικών χωρών. Το Καμερούν αντιμετωπίζει την Κολομβία και ο 38χρονος Μιλά περνάει κλασικά ως αλλαγή. Μπορεί να φαίνεται ακραίο αλλά σκόραρε δύο φορές σε μια τρομερή ομάδα όπως η Κολομβία στην παράταση. Συγκεκριμένα στο 106' και στο 109', το Καμερούν αποκλείει την Κολομβία με τον Ροζέ Μιλά να πανηγυρίζει με τον χορό του στο σημαιάκι. Το μόνο που έκανε η Κολομβία ήταν στα τελευταία λεπτά να μειώσει.

Στα προημιτελικά δεν μπόρεσε το Καμερούν να αποκλείσει την Αγγλία, αλλά την δυσκόλεψε. Μέχρι το 83' η ομάδα του Μιλά είχε το προβάδισμα, αλλά τότε ήταν που ο Λίνεκερ με πέναλτι έφερε το παιχνίδι στο 2-2. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, και ο Λίνεκερ πάλι με πέναλτι έκανε το τελικό 3-2. Μπορεί να αποκλείστηκε, αλλά το Καμερούν άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Πρωταγωνιστής σε αυτό ήταν φυσικά ο 38χρονος Μιλά.

Κανονικά ήταν να μην μπει στην αποστολή της ομάδας λόγω της ηλικίας του, αλλά μετά από την μεγάλη επιρροή του κόσμου, ήταν στην ομάδα. Αυτές οι επιδώσεις του, έκαναν την Αφρική να έχει πλέον έναν ακόμη εκπρόσωπο στο Μουντιάλ. Μάλιστα ο ίδιος κέρδισε την αγάπη από ακόμη περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα να είναι και στο Μουντιάλ του 1994 παρότι ήταν 42.

Έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση κι όλας, ο Μιλά πάντα αγαπούσε την χώρα του και έκανε τα πάντα για να την φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Οι επιδώσεις του έκαναν την Αφρική μια ήπειρο που μπήκε πιο δυνατά στο ποδόσφαιρο και ο ίδιος ψηφίστηκε ως ο 28ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα.