Το ημερολόγιο σήμερα δείχνει 29 Αυγούστου , σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου του μακρινού 1926 ιδρύονταν ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Φιορεντίνα. Με αφορμή το ιστορικό αυτό γεγονός το Athletic Square και ο Λευτέρης Τσαχουρίδης μας ταξιδεύουν στις ιστορικές στιγμές του συλλόγου και μας θυμίζουν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν φορώντας την φανέλα των βιόλα.

Ποια είναι η Φιορεντίνα ;

Η Φιορεντίνα είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την ιταλική πόλη της Φλωρεντίας. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους συλλόγους έχοντας περί τις 86 συμμετοχές στο Καμπιονάτο , όντας γνωστή με το προσωνύμιο Viola.

Έδρα

Έδρα της αποτελεί σχεδόν από τα πρώτα χρόνια και συγκεκριμένα από το 1931 το στάδιο του Αρτέμιο Φράνκι συνολικής χωρητικότητας 47.282 θέσεων. Στην διάρκεια των δεκαετιών της λειτουργίας του το στάδιο των Βιόλα έχει υποστεί όπως είναι λογικό πολλές ανακαινίσεις ενώ έχει αλλάξει διάφορα ονόματα πριν καταλήξουμε στο Αρτέμιο Φράνκι.

Τα χρώματα και το σήμα της ομάδας

Ως χρώματα έχουν επιλεγεί το κόκκινο και το λευκό δεδομένου του γεγονότος ότι αυτά αποτελούν τα επίσημα χρώματα της Φλωρεντίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει και ο λόγος επιλογής του μωβ χρώματος το οποίο φαίνεται να επιλέχτηκε έπειτα από ένα φιλικό με την Ουίπεστ , η επιλογή αυτού του χρώματος άρεσε και στους οπαδούς και έτσι παρέμεινε μέχρι και σήμερα. Στο σήμα της ομάδας υπάρχει το έμβλημα της Φλωρεντίας , το απλό κόκκινο κρίνο ενώ στο κάτω μέρος με μωβ γράμματα αναγράφονται τα αρχικά της ομάδας.

Η χρεοκοπία του συλλόγου και η επανίδρυση του

Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ρόδινα για την Φιορεντίνα αφού την 1η Αυγούστου 2002 καταγράφηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της, με την χρεοκοπία της. Ο τότε πρόεδρος της Cecchi Gori θα λέγαμε ότι ήταν αυτός που την έσπρωξε στο γκρεμό καταφέρνοντας να βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών. Στις 5/7/2001 έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του εντοπίστηκε ποσότητα κοκαΐνης. Ωστόσο το γεγονός που έσπρωξε στο γκρεμό την Φιορεντίνα ήταν άλλο. Πιο συγκεκριμένα ήταν αυτό της υπεξαίρεσης του ποσού των 30.000.000 ευρώ.

Ο υποβιβασμός και η επάνοδος στα μεγάλα σαλόνια

Μετά το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης η Φιορεντίνα υποβιβάστηκε στην Serie C2 (τέταρτη κατηγορία της χώρας). Ο Angelo Di Livio ήταν ο μόνος που παρέμεινε πιστός στρατιώτης στην ομάδα της Φλωρεντίας που ετοιμάζονταν να αναγεννηθεί από τις στάχτες της έχοντας ως ιδιοκτήτη τον Diego Della Valle που ένα χρόνο αργότερα αγόρασε τα δικαιώματα του παλιού ονόματος , του σήματος και της πρώτης εμφάνισης της ομάδας. Ο Di Livio έχοντας στο πλευρό του των Christian Rigano των 30 γκολ ηγήθηκε της ανόδου στην Serie B. Η άνοδος ήρθε τελικά το 2003-04 με την Φιορεντίνα να τερματίζει 6η στην Serie b και έπειτα από μπαράζ ανόδου απέναντι στην Περούτζια να εξασφαλίζει την άνοδο. Η επάνοδος είχε επέλθει και την σεζόν 2004-05 οι Βιόλα εξασφάλισαν την παραμονή στην τελευταία αγωνιστική.

Η τροπαιοθήκη της

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει από σαράντα κύματα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αξιόλογη τροπαιοθήκη η οποία αποτελείται από:

 • 2 Πρωταθλήματα Ιταλίας:
  • 1956, 1969.
  • 6 Κύπελλα Ιταλίας:
   • 1940, 1961, 1966, 1975, 1996, 2001.
  • 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας:
   • 1996
  • 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης:
  • 1961
  • 1 Μιτρόπα Καπ:
   • 1966
  • 1 Αγγλο-Ιτάλιαν:
   • 1975
  • 1 Κόπα Γκρασχόπερς:
   • 1952-1957

Τα κορυφαία ονόματα που έχουν περάσει από το σύλλογο

Η Φιορεντίνα αποτελεί ένα σύλλογο από τον οποίο έχουν περάσει πολλά μεγάλα ονόματα όπως ο Τζιανκάρλο Αντονιόνι που αγωνίστηκε με την φανέλα της για 15 χρόνια μετρώντας 429 συμμετοχές. Δύο ακόμα μεγάλα ονόματα ήταν αυτά των Γκαμπριέλ Μπατιστούτα των 168 γκολ σε 269 παιχνίδια αλλά και του Λούκα Τόνι που το 2006 πήρε τη χρυσή μπάλα.

Η συμμετοχή στο τελικό του Conference League το 2023

Φέτος κατάφερε να φτάσει στο τελικό της τρίτης τη τάξη διασυλλογικής διοργάνωσης εκεί διασταύρωσε τα ξίφη της με την Γουέστ Χαμ γνωρίζοντας τελικά την ήττα με 1-2.