Μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθαν στο φως τις δημοσιότητας φήμες πως οι διοικούντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι Γκλέιζερς σκέφτονται να παραχωρήσουν και συνάμα να πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος των μέτοχων που έχουν στην ομάδα. Αυτό το νέο μετά από λίγες ώρες ήρθε να επιβεβαιωθεί με ανακοινώσει των Γκλέιζερς η οποία ανάφερε πως είναι έτοιμοι να ακούσουν προτάσεις από πιθανούς αγοραστές για να δώσουν, αν όχι όλο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μέτοχων τους προς διάθεση, με σκοπό την βελτιώνουν και ανάπτουν την ομάδα. Αυτό έφερε μια εποικημένοι χαρά στους οπαδούς της ομάδας ,που από το 2005 όταν η οικογένεια των Γκλέιζερ ολοκλήρωσε την αγορά της πιο πετυχημένης ομάδας στην Αγγλία, έχουν δείξει μια δυσφορία ως προς των τρόπο που διοικούν την ομάδα. Αυτό είναι ενδεικτικό αφού ουκο λίγες φορές έχουν διαδηλώσει κατά της οικογενείας. Οι φίλαθλοι έχουν παραπονεθεί πάρα πολλές φορές για την κακή διαχείριση της ομάδας και πως μετά την σύνταξη του μεγάλου Άλεξ Φέργκιουσον έχει πέσει πολύ σε σχέση με το επίπεδο που ήταν όταν είχαν τον μεγάλο Σκωτσέζο στον πάγκο τους.
Εξαγορά με λάθος τρόπο
Από την αρχή φάνηκε πως αυτή η εξαγορά θα αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον για την ομάδα. Η οικογένεια Γκλέιζερ αγόρασε το κλαμπ το 2005 με εξαγορά με μοχλεύσει, δηλαδή αγόρασε μεγάλα δάνεια για να μπορέσει να καλύψει το ποσό εξαγοράς της ομάδας μιας και δεν ήθελαν να βάλουν δικά τους χρήματα για να την αποκτήσουν. Πήραν 920 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια για να πάρουν όλο το πλειοψηφικό πακέτο της Γιουνάιτεντ με σκοπό στο μέλλον να ξεχρεώσουν αυτό το χρέος. Κάτι όμως που τα τελευταία 17 χρονιά δεν έχει γίνει ποτέ. Όχι μόνο δεν έχουν ξεχρεώσει ένα μέρος αυτών των δάνειων αλλά έχουν βάλει όλο και πιο βαθιά την ομάδα σε χρέος, φτάνοντας την να χρωστάει 2 δις ευρώ αυτήν την στιγμή ,ποσό που όπως δείχνει δεν θέλουν να ξεπληρώσουν πάρα μόνο αν πουλήσουν την ομάδα και την ξεχρεώσουν μέσω των πωλήσεων.
Οι Γκλέιζερς όλα αυτά τα χρονιά παίρνουν τα χρήματα από τα κέρδη που βγάζει ο αγγλικός σύλλογος από τις διαφημίσεις, μιας και είναι η 4 ομάδα παγκοσμίως σε έσοδα από αυτές και τα χρησιμοποιούν για δική τους χρήση. Δεν ξεπληρώνουν ούτε ένα μέρος με αυτά τα κέρδη. Το 2012 κιόλας έβαλαν το 10% της ομάδας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για να έχουν άλλη μια πηγή εσόδου από το μεγάλο εμπορικό όνομα της ομάδας παγκόσμιος. Με λίγα λογία τα 17 αυτά χρονιά της διοίκησης τους οι Γκλέιζερ κοιτάνε μόνο πως θα ανεβάσουν και άλλο το brand της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμπορικά χωρίς να ενδιαφέρονται για το πως η ομάδα είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και πως αποδίδει εκεί . Κυρίως μετά την σύνταξη του Σερ Άλεξ η ομάδα έχει πάρει την κατιούσα αγωνιστικά αλλά πιο πολλά για αυτό πιο κάτω. Δηλαδή αγνοούν πλήρως το μεγάλο χρέος και κοιτάνε μόνο να βγάλουν μεγάλη κέρδη για αυτούς μέσα από το μεγάλο όνομα της Μάντσεστερ εμπορικά.
Κακές προσλήψεις προπονητών και απουσία ανθρώπων από σημαντικές θέσεις
Όπως είπα πιο πάνω από το 2013 που ο μεγάλος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Σερ Αλεξ Φέργκιουσον σταμάτησε από την άκρη των πάγκων , η ομάδα δεν έχει καταφέρει να βρει έναν καλό προπονητή για να την οδηγήσει πάλι με ασφάλεια στην κορυφή. Όσοι πέρασαν μετά από αυτόν ήταν όλοι μια αποτυχία. Ο Μόγιες έδειξε να είναι έξω από τα νερά του και να μην έτοιμος για μια τόσο μεγάλη θέση. Με αποτέλεσμα να φεύγει πριν από το τέλος της σεζόν 2013-14 με την Γιουνάιτεντ να είναι 7η και να έχει κιόλας χάσει κιόλας τότε και από τον Ολυμπιακό με 2-0 στους 16 του Champions League κάνοντας μια μεγάλη ανατροπή με 3-0 στον δεύτερο αγώνα για να συνεχίσουν στην διοργάνωση . Δείχνοντας έστι από τότε την πτώση της ομάδας αγωνίστηκα. Αυτό οφείλονταν και στην μη τοποθέτηση τεχνικού διευθυντή που να γνωρίζει από τον χώρο του ποδοσφαίρου , μετά την σύνταξη επίσης του επι χρονιά εμπείρου και πετυχημένου τεχνικού Αντόνι Γκίλ, αφού των διαδέχθηκε ο Εντ Γούντγουορντ. Ένας άνθρωπος που είναι τραπεζίτης και δεν είχε ιδέα από ποδόσφαιρο. Ο στόχος του ήταν απλά να ανεβάσει τα εμπορικά κέρδη. Η ομάδα έχασε εκείνο το καλοκαίρι πολλούς στόχους της στο μεταγραφικό παζάρι με κυριότερους τους Σεσκ Φάμπρεγκας και Τιάγκο Αλκάνταρα και κατέληξε στην απόκτηση του Μαρουάν Φελαϊνί. Μια κίνηση που έφερε από την αρχή δυσφορία στους οπαδούς.
Ακολουθήσε στο πάγκο μετά ο Λούις Φαν Χαλ ερχόμενος από ένα πολύ καλό Μουντιάλ ως προπονητής της Ολλανδίας, την οδήγησε στα ημιτελικά, αλλά ούτε αυτός κατάφερε να φέρει την επιτυχία . Με μέτριο ποδόσφαιρο και πάλι κακές μετάγραφες η ομάδα στα δυο του χρονιά εκεί το μόνο που είχε να δείξει ήταν η κατάκτηση του κυπέλου Αγγλίας το 2016 με νίκη 1-2 απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας του Άλαν Πάρντιου(νυν τεχνικού του Αρη). Μετά ήρθε ο μεγάλος Ζοζέ Μουρίνιου να αναλάβει και μαζί του ήρθαν και δυο μεγάλες μετάγραφες του Πογκμπά και του Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς. Όμως και πάλι αγωνιστικά τίποτα δεν άλλαξε 6η ,2η, και τέλος πριν φύγει μέσα στην σεζόν του 2018-19 7η θέση και κακές εμφανίσεις με άστοχες επιλογές στο μεταγραφικό παζάρι και όσοι παίκτες ήρθαν με περγαμηνές αποχώρησαν ως αποτυχημένοι, βλέπε Ντέπαι ,Μχιταριάν, Πογκμπά, Σάντσες, Λουκάκου. Όλο αυτό ευθύνεται και στην κακή στρατηγική γύρω από τις μετάγραφες και στο γεγονός που ανέφερα πως δεν υπήρχε ένα σωστός τεχνικός διευθυντής και δεν υπήρχε ούτε αθλητικός διευθυντής στην ομάδα. Άνθρωποί δηλαδή που να γνωρίζουν καλά το ποδόσφαιρο για να έχουν και μια στρατηγική γύρω από όλα όσα αναφέρθηκαν.
Τέλος ακολουθήσε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ίσως και ο πιο πετυχημένος αγωνιστικά από τους τρεις. Έφερε την ομάδα όσο μπορούσε σε μια σταθερότητα , οδηγώντας της σε έναν ευρωπαϊκό τελικό το 2021 απέναντι στη Βιγιαρεάλ στο Γιουρόπα Λιγκ και παίζοντας και ένα πιο μοντέρνο ποδόσφαιρο σε σχέση με τους προηγουμένους . Αλλά και πάλι κάτι τρομερό δεν άλλαξε η ομάδα έμεινε στη μετριότητα παρουσιάζοντας μικρά σημάδια βελτιώσεις κατά καιρούς αλλά χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιώδεις και στο τέλος να σκάει η φούσκα με την περσινή κάκιστη σεζόν που είδε την Γιουνάιτεντ να λαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερές ήττες της ιστορίας της , 0-5 και 4-0 από τη Λίβερπουλ ,4-1 από την Γουότφορντ ,4-2 από τη Λέστερ και 4-0 από την Μπράιτον, ενδεικτικά κάποια αποτελέσματα.
Φέτος με την έλευσή του Ερίκ Τεν Χαανγκ και την πρόσληψη τεχνικού διευθυντή , του Τζον Μέρτογκ, η ομάδα δείχνει μια ανάκαμψη αλλά θέλει πολλοί δουλειά για να φτάσει στα παλιά μεγαλεία.
Κακές μετάγραφες και χαμένοι παίκτες
Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφέρω και τις πολύ άστοχες μετάγραφες που έχουν γίνει τα τελευταία χρονιά στην ομάδα λόγω της ελλιπής γνώσης γύρω από αυτό το θέμα από τους διοικούντες . Ο Χάρι Μαγκουάιρ αγοράστηκε για 80 εκατομμύρια ευρώ από τη Λέστερ χωρίς να έχει δικαιολογήσει το μεγάλο αυτό ποσό, ο Αρον Γαν Μπισάκα μια από τα ιδιά με 60 εκατομμύρια ευρώ από την Κρίσταλ Πάλας χωρίς να δείξει γιατί δόθηκε τόσο μέσο μεγάλο ποσό, ο Πολ Πογκμπά με 100 εκατομμύρια ευρώ γυρνώντας από την Γιουβέντους , ο Φρεντ με 50 εκατομμύρια ευρώ από την Σαχτάρ και ο Ρομέλου Λουκάκου με 70 εκατομμύρια ευρώ από την Έβερτον. Όλοι αυτοί οι παίκτες δεν έδωσαν αυτό που περίμεναν πολλοί, είτε έφυγαν με ελάχιστα χρήματα είτε συνεχίζουν αν είναι στην ομάδα.
Ενδεικτικό είναι πως πάρα πολλοί παίκτες έχουν αρνηθεί να πάνε στο Μάντσεστερ για χάρη των Κοκκίνων Διάβολων λόγω όλων των προηγουμένων λόγων. Μπορείς να γράψεις μια τεράστια λίστα με τα ονόματα αυτών μερικοί από αυτούς είναι, ο Λουκ Ντε Γιόνγκ, ο Μπέντζαμιν Σέσκο, ο Μπριάν Μπρόμπει, Χούλιαν Αλβαρεζ που προτίμησε την Σίτυ, ο Ντένζελ Ντάμφριες, ο Φρανκ Κέσιε και πολλά αλλά μεγάλα ονόματα που αρνήθηκαν να πάνε γιατί θεωρήσαν πως δεν θα κάνει καλό στην καριέρα τους.
Ευκαιρία για αλλαγή
Οπού και σε οποίον πουληθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή. Αλλαγή προς το καλύτερο, με ανθρώπους που γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, που έχουν ένα σωστό στρατηγικό πλάνο για την εξέλιξη της ομάδας, νέες ιδέες και αληθινό ενδιάφεραν για την ομάδα . Ήδη δείχνει η πρόληψη του Τεν Χαννκ να είναι μια σωστή κατεύθυνση προς αυτόν τον δρόμο . Η νέα διοίκηση όποια και να είναι αυτή θα πρέπει να βάλει έναν καλό τεχνικό διευθυντή, έναν καλό αθλητικό διευθυντή και σιγουρά μια καλή ομάδα σκάουτερ και data analysis για να μπει ο σύλλογος σε ένα σύγχρονο πλέον τρόπο λειτουργίας μιας μεγάλης ομάδας. Και να δει πάλι το φως προς την κορυφή και να αφήσει την μετριότητα και τον ερασιτεχνικό τρόπο διοικήσεως πίσω της μια και καλή. Θα είναι ο Sir Jim Ratcliffe μια χωρά από την μέση ανατολή, υπάρχει φήμη για ενδιαφέρον από το Ντουμπάι , Αμερικάνοι πάλι επενδυτές, οποίοι και να είναι θα πρέπει να τα αλλάξουν όλα και να ξεκινήσουν από την αρχή για το καλύτερο.