“Βασιλιάς” του Μόντε-Κάρλο είναι πλέον ο Γάλλος, μετατρέποντας όλο το 4ήμερο σε παράσταση για έναν ρόλο και όντας απόλυτος κυρίαρχος. Ο 8άκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν αψεγάδιαστος σε όλον τον Αγώνα και έγινε ο πολυνίκης του Πριγκιπάτου, αφήνοντας τον συμπατριώτη του Sebastien Loeb στις 8 νίκες.

Πέρσι σε μια επική γαλλική μονομαχία από τα παλιά με αντίπαλο τον Loeb, ο Ogier έχασε το μεγάλο προβάδισμα που είχε και μαζί και την νίκη, μετά από ένα κλατάρισμα στην προτελευταία ειδική. Όμως αυτήν την φορά τίποτα δεν μπόρεσε να τον σταματήσει, μένοντας μακριά από λάθη και προβλήματα σε όλο το Ράλι. Ο Γάλλος κερδίζοντας 9 ειδικές έφτασε συνολικά τις 665 και πλέον απέχει μόλις 1 από την 5η θέση της λίστας και τον Hannu Mikkola. Ο 39χρονος επέστρεψε στο λιμάνι του Μονακό για τους πανηγυρισμούς και τις σαμπάνιες με όλα τα μέλη της Toyota, γιορτάζοντας την 56η νίκη της καριέρας του.

Η ιαπωνική ομάδα ήταν απόλυτα επιτυχημένη στον 1ο Γύρο του Πρωταθλήματος, με τον Rovanpera να τερματίζει 2ος στα +18,8 δεύτερα πιο πίσω, ενώ ο Neuville συμπλήρωσε το 3ο σκαλί του βάθρου στα +44,6 δευτερόλεπτα από τον επικεφαλής.

Στην συνέχεια οι διαφορές ανοίγουν περισσότερο με τον Tanak να κατατάσσεται στην θέση με +1:12 διαφοράς, ενώ ακολουθεί ο Evans που συμπληρώνει την κορυφαία 5άδα στα +2,5 λεπτά. Οι Katsuta, Sordo και Lappi είναι οι τελευταίοι της μεγάλης κατηγορίας που μπήκαν στην βαθμολογούμενη 10άδα και στις θέσεις 6-7-8 αντίστοιχα, με διαφορές που κυμαίνονται από +3,5 μέχρι +4 λεπτά. Ο Loubet εγκατέλειψε σήμερα την τελευταία μέρα, ενώ τέλος ο Σερδερίδης τερμάτισε 24ος γενικής με σχεδόν 27 λεπτά διαφοράς.

Στην βαθμολογία ο Ogier είναι επικεφαλής με 26 πόντους, αλλά ουσιαστικά ο Rovanpera που αγωνίζεται ως full-time είναι πρωτοπόρος με 23 και θα αναλάβει το δύσκολο έργο του “σκουπίσματος” στο Ράλι Σουηδίας που ακολουθεί στις 9-12 Φεβρουαρίου. Ο Neuville έμεινε στους 17 βαθμούς, με τον Evans στους 15 και τον Tanak στους 14 να κλείνει την κορυφαία 5άδα. Στους Κατασκευαστές η Toyota ξεκίνησε δυνατά με 51 πόντους, με την Hyundai στους 27 και την Ford στους 16.