Η δεκαετία του 1980 ήταν συναρπαστική για το WRC, με αυτοκίνητα και οδηγούς που έγραψαν ιστορία αλλά και με την μεγάλη στιγμή για την Michèle Mouton που μπήκε στα βιβλία των ρεκόρ το 1981.

Στο Ράλι Σαν Ρέμο 1981 η Michèle Mouton στην μόλις 6η συμμετοχή της με το θρυλικό Audi Quattro, έφτασε στην 1η από τις 4 συνολικά νίκες της στον θεσμό μαζί με την συνοδηγό της, Fabrizia Pons. Το κατόρθωμά της αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως κέρδισε σπουδαία ονόματα όπως αυτά των Henri Toivonen, Hannu Mikkola και Ari Vatanen. Στα 50 χρόνια του σπορ παραμένει η μοναδική γυναίκα μέχρι και σήμερα που έχει πάρει κάποια νίκη.

Η ίδια ξαναθυμάται εικόνες από τα παλιά: “Ασφαλώς και έχω πολύ καλές αναμνήσεις από το Σαν Ρέμο. Ήταν η 1η μου νίκη και είχα παλέψει σκληρά για αυτήν, καθώς ήμουν 30 δεύτερα μπροστά από τον Vatanen που ήταν πολύ γρήγορος. Το Quattro δεν ήταν εύκολο στην οδήγηση σε τέτοιους δρόμους και με αυτές τις στροφές. Θυμάμαι είχα πει στην Fabrizia πως κάποιος από εμάς δεν θα τερματίσει στον Αγώνα οπότε οδήγησα σε εκείνη την ειδική σαν να ήταν η εναρκτήρια του Ράλι και όχι η τελευταία. Και αυτό ακριβώς έκανα, ενώ ο Vatanen έκανε λάθος. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για μένα. Φυσικά για την Audi ήταν ένα φανταστικό αποτέλεσμα και όλη η ομάδα ήταν ευτυχισμένη”. Η Mouton την επόμενη χρονιά είχε μια εκπληκτική σεζόν το 1982 τερματίζοντας μόλις 2η στο Πρωτάθλημα πίσω από τον Γερμανό Walter Röhrl.

Πηγή & ψηφοφορία κοινού: https://www.wrc.com/a/news/w25128_WRC’s50GreatestMoments:MoutonmakeshistoryinSanremo