Ο Σουηδός αγνόησε τις εντολές τις ομάδας και πίεσε τον team-mate του, Sandro Munari για να πάρει τελικά την νίκη για μόλις 4 δεύτερα.

Λίγους μήνες πριν η Lancia έκανε ένα εντυπωσιακό 1-2-3 στο Ράλι Μόντε-Κάρλο με τους Sandro Munari, Björn Waldegård και Bernard Darniche κατά σειρά να ανεβαίνουν στο βάθρο οδηγώντας την Stratos. Εδώ όμως ο διευθυντής της Lancia, Cesare Fiorio έδωσε εντολές στον Waldegård να κρατήσει την θέση του, όταν ο Σουηδός άρχισε να πιέζει τον ομόσταυλό του, Munari. Ο Fiorio για να εξασφαλίσει τόσο την νίκη όσο και το 1-2 της ομάδας, είπε στους οδηγούς του να ακυρώσουν την μονομαχία τους μέχρι το ξεκίνημα της τελευταίας ειδικής, με τον Waldegård να έχει προβάδισμα 4 δευτερολέπτων από τον Munari.

Ο Fiorio για να δώσει στα πληρώματα ίδιες πιθανότητες νίκης κράτησε τον Waldegård για 4 δεύτερα ακριβώς, προκειμένου να έρθει στα ίσα με τον Munari. Ο Σουηδός αν και φανερά ενοχλημένος δεν τα παράτησε, κερδίζοντας αυτά τα 4 δεύτερα μέσα στην ειδική. Το ίδιο απόγευμα ο Waldegård τηλεφώνησε στον μάνατζερ της Ford, Peter Ashcroft. Στο Ράλι Μ. Βρετανίας τερμάτισε 3ος οδηγώντας ένα Escort RS1800 και υπέγραψε με την βρετανική ομάδα για την επόμενη σεζόν του 1977.

Μια εποχή είχε μόλις τελειώσει και μια άλλη ξεκινούσε…

Πηγή & ψηφοφορία κοινού: https://www.wrc.com/a/news/w25089_WRCs50GreatestMoments:WaldegrddefiesteamordersinSanremo

Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker