Όσο περνούσαν τα χρόνια και εξελισσόταν το άθλημα, το ίδιο συνέβαινε και με την τεχνολογία που χρησιμοποιούταν στα αυτοκίνητα του σπορ.

Η Saab μετά το τέλος της σεζόν του 1977 έψαχνε τρόπους για να βρει περισσότερη ισχύ από τον V8 κινητήρα της. Έχοντας ήδη προηγούμενες γνώσεις στην χρήση τούρμπο κινητήρων στο RallyCross από τις αρχές του 1970, αποφάσισε να κάνει το ίδιο και στο WRC βάζοντας έναν τούρμπο κινητήρα Garrett T03 στο Saab 99. Ο Stig Blomqvist ανέλαβε να δαμάσει το 2κίνητο “θηρίο” των 270 ίππων της σουηδικής ομάδας, κάνοντας ντεμπούτο με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο στο Ράλι Μ. Βρετανίας 1978 αλλά τελικά εγκατέλειψε.

Το 1979 όμως γράφτηκε ιστορία, καθώς στον εντός έδρας Αγώνα της Σουηδίας οι Stig Blomqvist και Björn Cederberg θριάμβευσαν παίρνοντας την νίκη με πάνω από 1 λεπτό διαφορά από τον 2ο Björn Waldegård με Ford Escort RS1800. Ήταν η 1η νίκη αμαξιού με τούρμπο κινητήρα, αλλά η επιτυχία του μοντέλου της Saab δεν θα κρατούσε πολύ. Ο Blomqvist συμμετείχε στο Ράλι Μ. Βρετανίας λίγο αργότερα εκείνη την σεζόν αλλά εγκατέλειψε λόγω τρακαρίσματος και η Saab αποσύρθηκε από το WRC το 1980.

Πηγή & ψηφοφορία κοινού: https://www.wrc.com/a/news/w25092_WRCs50GreatestMoments:Firstwinforaturbochargedcar