
Σαν σήμερα πριν 45 χρόνια, η Εθνική Αργεντινής θα κατακτούσε το πρώτο της Μουντιάλ. Σήμερα θα ρίξουμε μία πιο αναλυτική ματιά στην τότε πορεία των αλμπισελέστε.
Η Αργεντινή είχε κατακτήσει 12 Κόπα Αμέρικα και είχε βρεθεί μόλις μία φορά το 1930 στον τελικό χάνοντας από μία από τις μεγαλύτερες αντιπάλους της, την Ουρουγουάη. Μάλιστα, ήτανε η μόνη από τις τρείς μεγάλες δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής (Ουρουγουάη, Βραζιλία) που δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει κάποιο Μουντιάλ, καθώς η Ουρουγουάη είχε 2 κατακτήσεις και η Βραζιλία 3. Το Μουντιάλ του 1978 που θα διεξαγόταν στα γήπεδα της χώρας τους φάνταζε η ιδανική ευκαιρία για τους Αργεντινούς..
Πρώτη φάση
Ιταλία 6
Αργεντινή 4
Γαλλία 2
Ουγγαρία 0

Η Αργεντινή μπήκε με το δεξί στην διοργάνωση, καθώς αν και δυσκολεύτηκε κατάφερε να πάρει την νίκη απέναντι στους Ούγγρους με γκολ των Λούκε και Μπερτόνι στο 14′ και στο 83′ αντίστοιχα. Οι Ούγγροι είχανε προηγηθεί στο 9′.
Στο δεύτερο ματς του ομίλου ουσιαστικά κρίθηκε η πρόκριση, καθώς η Αργεντινή κέρδισε (πάλι με δυσκολία) τους Γάλλους με 2-1 χάρη σε γκολ των Πασαρέλα και Λούκε στο 45′ και στο 73′ αντίστοιχα. Η Γαλλία είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 61′ με τον Πλατινί.
Στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου κρινόταν η πρώτη θέση, με τους Ιταλούς να καταφέρνουν να αποδράσουν από το Μονουμεντάλ και ταυτόχρονα με την πρώτη θέση χάρη σε γκολ του Μπέτεγκα στο 67′.
Δεύτερη φάση
Αργεντινή 5
Βραζιλία 5
Πολωνία 2
Περού 0

Η διοργάνωση τότε είχε διαφορετικό φορμάτ, καθώς και η δεύτερη φάση παιζόταν στην μορφή του ομίλου, και μάλιστα ο πρώτος πήγαινε στον τελικό ενώ ο δεύτερος στον μικρό τελικό.
Στο πρώτο παιχνίδι, η Αργεντινή με δύο γκολ του Κέμπες στο 16′ και στο 71′ αντίστοιχα επικράτησε με 2-0 των Πολωνών στην έως εκείνο το σημείο ευκολότερη νίκη της.
Στο δεύτερο παιχνίδι, Αργεντινή και Βραζιλία αναδείχθηκαν ισόπαλες με 0-0. Όλα θα κρινόταν την τελευταία αγωνιστική.
Στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι, η Αργεντινή γνώριζε πως χρειαζόταν νίκη με ευρύ σκορ για να πάει στον τελικό, αφού η Βραζιλία την πρώτη αγωνιστική είχε επικρατήσει με 3-0 του Περού και λίγες ώρες πριν το δικό της παιχνίδι με το Περού είχε επικρατήσει με 3-1 της Πολωνίας. Συνολικά δηλαδή είχε διαφορά γκολ +5 (6-1), ενώ η Αργεντινή πριν το παιχνίδι με το Περού βρισκόταν στο +2 (2-0). Η Αργεντινή διέλυσε το Περού με 6-0, σε ένα παιχνίδι που τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ κατηγόρησαν το Περού για υποτιθέμενα πολιτικά συμφέροντα. Οι σκόρερ ήτανε οι Κέμπες (Χ2), Ταραντίνι, Λούκε (Χ2) και Χάουζμαν. Αξίζει να σημειωθεί πως το Περού είχε δεχθεί συνολικά 6 γκολ στα πρώτα πέντε της παιχνίδια στην διοργάνωση, και πώς τότε για την νίκη έπαιρνες 2 και όχι 3 βαθμούς.
Τελικός
Αργεντινή 3-1 Ολλανδία

Στον τελικό, και ενώ η Αργεντινή λίγο πριν το τέλος κρατούσε το 1-0 από το γκολ του Κέμπες στο 38′, οι Ολλανδοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 82′ με κεφαλιά του Νάνινγκα. Έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε σε παράταση. Εκεί, ο Κέμπες ξανά έδωσε το προβάδισμα στους αλμπισελέστε στο 105′, ενώ το τελικό 3-1 ήρθε από τον Μπερτόνι στο 115′. Πολλοί Ολλανδοί θεωρούν εκείνη την διοργάνωση ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, καθώς ο Γιόχαν Κρόιφ δεν αγωνίστηκε για προσωπικούς λόγους. Η Αργεντινή σε ένα φλεγόμενο Μονουμεντάλ σηκώνει μετά από δεκαετίες αναμονής το πρώτο της Μουντιάλ. Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε την ενδεκάδα του μεγάλου τελικού, που έκανε μία ολόκληρη χώρα να πανηγυρίζει σαν τρελή.

Ubaldo Fillol, Jorge Olguín, Luis Galván Daniel, Passarella, Alberto Tarantini, Américo Gallego, Osvaldo Ardiles, Mario Kempes, Daniel Bertoni, Oscar Alberto Ortiz, Leopoldo Luque
Επίσης χρόνο στον τελικό πήραν οι Houseman (μπήκε στο 75′ στην θέση του Ortiz) και Larrosa (μπήκε στο 66′ στην θέση του Ardiles).
Αν και πολλοί έχουν χαρακτηρίσει με διάφορους τρόπους το συγκεκριμένο Μουντιάλ, κυρίως για πολιτικούς λόγους, σίγουρα ήταν μία αξέχαστη στιγμή για τον λαό της Αργεντινής σε μία άσχημη περίοδο για την χώρα (δικτατορία).