Σπανούλης: “Περήφανος που πολλά παιδιά έπαιξαν με πόνους για την πατρίδα τους”

Ιδιαίτερα χαρούμενος ήταν ο προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας Βασίλης Σπανούλης μετά την νίκη με 72-74 κόντρα στην Ολλανδία για τα προκριματικά του EuroBasket 2025. Ο ίδιος μάλιστα συνεχάρη όλους του παίκτες για τις θυσίες τους και την συμπεριφορά τους.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης:

“Η άμυνα είναι ο τρόπος που έχουμε μάθει να κερδίζουμε. Δεν είναι κατάλληλος για καρδιακούς, αλλά έχουμε παιδιά με ψυχή. Είχαμε την ατυχία να τραυματιστεί ο Κώστας (Αντετοκούνμπο), αλλά όλα τα παιδιά έπαιξαν και γι’ αυτούς που έλειπαν. Το πιο σημαντικό πέρα από τη νίκη είναι να χτίσεις τη νοοτροπία της ομάδας.

Είπα πριν το παιχνίδι στα παιδιά ότι πρέπει να καταλάβουν ποια φανέλα φορούν, ότι έχει έρθει κόσμος από την ξενιτιά, αλλά και την Ελλάδα να τους δει. Ότι πρέπει να παίξουν για την πατρίδα μας και να ξανακάνουν την ομάδα επίσημη αγαπημένη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, δείξαμε και πάλι ότι οι Έλληνες είναι παντού και ενωμένοι. Είμαι περήφανος για τα παιδιά, έκαναν υπερπροσπάθεια και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Έχω μιλήσει αρκετά με τον Τολιόπουλο, μίλησα μαζί του και μετά την Τσεχία όπου δεν ήταν πολύ καλός. Του έχω πει πως τον πιστεύω σαν παίκτη, αλλά δεν θέλω να σταθώ μόνο σε εκείνον, αλλά σε όλα τα παιδιά που έδωσαν και την ψυχή τους για την ομάδα.

Ήταν ένα σπουδαίο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μου και τη χώρα μου γιατί πολλά παιδιά θυσίασαν την υγεία τους και έπαιξαν με τραυματισμούς και πόνους για την πατρίδα τους και την εθνική τους ομάδας. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό για να αλλάξουμε την κουλτούρα της χώρας και του μπάσκετ. Η νοοτροπία είναι το πιο σημαντικό πράγμα για είσαι επιτυχημένος στο μπάσκετ.

Κάναμε πολλά χαζά λάθη στο πρώτο μέρος και τους δώσαμε πολλούς εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Ακόμα τους δώσαμε πολλά επιθετικά ριμπάουντ. Ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι, αλλά μετά χάσαμε το δρόμο μας και τη φιλοσοφία μας. Νομίζω ότι τα τελευταία 2-3 λεπτά του πρώτου μέρους ήταν πολύ σημαντικά και μας οδήγησαν στην τρίτη περίοδο. Μας έδειξαν τη νοοτροπία που χρειαζόταν για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Νομίζω ότι είναι μια σπουδαία νίκη. Η Ολλανδία είναι μία καλή ομάδα και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν υπάρχουν εύκολες νίκες. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου και τη χώρα μου για μία ακόμα φορά.

Περιμέναμε να παίξουμε απέναντι σε ζώνη, αλλά δεν είναι εύκολο να παίζεις 40 λεπτά απέναντι σε ζώνη, ειδικά όταν έχεις λίγες προπονήσεις. Τα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις αντέδρασαν καλά. Θα είναι ένας δύσκολος όμιλος. Όλοι μπορούν να σε κερδίσουν. Πρέπει να δούμε μόνο την ομάδα μας και πώς θα βελτιωθούμε. Είμαι περήφανος που βλέπω τους παίκτες μου να κάνουν την αυτοκριτική τους μετά από μια νίκη. Ο Γιώργος (σσ. Παπαγιάννης) το έκανε, αλλά πρέπει να πω πως ήταν κλειδί για να κερδίσουμε με την παρουσία του στην άμυνα. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, γιατί δεν προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες. Είναι ώριμοι άνδρες, που καταλαβαίνουν τι χρειάζεται για να κερδίσεις”.