NBA:Υπομονή και ντραφτ ή Super team?

  • 0
  • 15 views

Την Κυριακή και από χθές επίσημα είδαμε τον Κάιρι Ίρβινγκ να αποχωρεί από τους Μπρούκλιν Νετς. Μετά από 4 χρόνια με την ο ομάδα της Νέας Υόρκης όπου δεν κατάφερε μαζί με τον Ντουράντ και τον Χάρντεν να φτάσουν ούτε μέχρι τους τελικούς πόσο μάλλον να βάλουν ένα δαχτυλίδι στο χέρι τους. Πολύ στον αντίλογο μπορούν να σου πουν πως οι τραυματισμοί του Ιρβινγκ αλλά και των άλλων σταρ, η περσινή ιστορία με τον μην εμβολιασμό του πλέι μέικερ που δεν τον άφηνε να παίξει στα εκτός και στο τέλος εκνεύρισε τον Χάρντεν και ζήτησε ανταλλαγή και πήγε στην Φιλαδέλφεια. Όλα αυτά έφτασαν στο σημείο να ζητήσει και ο Καιρι ανταλλαγή και πλέον να γίνει συμπαίκτης με τον Ντόντσιτς στο Ντάλας. Με τον Κέβιν Ντουράντ να έχει μείνει μόνος του πλέον, αλλά αν πάρουμε τις φήμες των τελευταίων ίσως και αυτός αποχωρήσει για κάποια ομάδα. Το θέμα είναι πως ακόμη μια ομάδα που έφερε πολλούς σταρ σε μια με σκοπό τον τίτλο απέτυχε. Γιατί μόνο ως αποτυχία λογίζεται η ομάδα τον Νετς την τελευταία τετραετία. Μια φορά έφτασαν κοντά στους τελικούς όταν έπαιξαν με το Μιλγουόκι του Γιάννη και κατά πολλούς αν ο Ιρβινγκ δεν είχε γυρίσει το πόδι του οι Νετς θα είχαν πάει τελικούς. Βέβαια αυτό είναι ένα μεγάλο "Αν" και δεν θα μάθουμε τι θα είχε γίνει ,οπότε μιλάμε μόνο με όσα συνέβησαν. Σήμερα η ανάλυση που θέλω να κάνω είναι να βάλω τους πρωταθλητές και των τελευταίων δέκα χρόνων μαζί και τους φιναλίστ και να δούμε μαζί αν τελικά το να επιλέγεις και να χτίζεις μέσα από το ντραφτ και να έχεις υπομονή να φτάσει ο κάθε παίκτης σου στο peak του για να φτάσει στην κορυφή ή να κάνεις ανταλλαγές ή σωστές επιλογές στην free agency για να μαζέψεις όλο το ταλέντο σε μια ομάδα και να πας για τον τίτλο. Στο τέλος θα δούμε ποιός κερδίζει και ποιός τρόπος κατά τα στοιχεία σου φέρνει τις περισσότερες φορές την επιτυχία. Θα ρίξουμε στο τέλος και μια ματιά στον τωρινό πίνακα του NBA να δούμε ποιος ομάδες προπορεύουν. 

Λος Άντζελες Λέικερς 2010

Ξεκινάμε λοιπόν με το ζευγάρι των τελικών του 2010 στην αρχή της δεκαετίας. Η ομάδα του Κόμπι Μπράιαντ απέναντι σε αυτή τις τριάδας της Βοστώνης, Αλέν, Γκαρνέτ και Πιρς. Πρωταθλήτρια ομάδα ήταν οι Λέικερς γύρισαν από το εις βάρος τους 2-3 και με ανατροπή ,με επικά ματς του Μπράιαντ αλλά και clutch τον Αρτέστ, η ομάδα του Λος Άντζελες στέφθηκε πρωταθλήτρια. Πάμε τώρα να δούμε το θέμα του άρθρου ποιά ήταν τα πρώτα βιολιά των ομάδων. Το μεγάλο αστέρι των Λέικερς ο Κόμπι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας, επιλεγμένος από την ομάδα στο ντραφτ του 1996 δεν έφυγε ποτέ και έμεινε μια ζωή στο Λος Άντζελες πανηγυρίζοντας 5 πρωταθλήματα. Αρα το μεγάλο αστέρι ήταν από το ντραφτ. Ποιοί ήταν μαζί του;  Ο Πάου Γκασόλ ήρθε με ανταλλαγή από το Μέμφις, ο Ρον Αρτέστ πήγε ελεύθερος από το Χιούστον, ο Αντριου Μπάιναμ επιλογή από τους Λέικερς το 2005 και ο Φίσερ επιλογή και αυτός από το ντραφτ το 1996. Αρα με εξαίρεση τον Γκασόλ και τον Αρτέστ όλοι οι υπόλοιποι κομβική παίκτες ήταν από το ντραφτ. Μια ομάδα που αυτούς πήρε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα πρώτα το 2009 και μετά αυτό που κοιτάμε τώρα το 2010. Πάμε όμως να δούμε και τους ηττημένους. Η Βοστώνη ούτε είχε την φοβερή τριάδα που το 2008 είχε νικήσει το LA και πήρε τον τίτλο. Μιλάω φυσικά για τον Πολ Πιρς, επιλογή από το ντραφτ, τον Ρει Αλεν τον πήραν από το Σιάτλ με ανταλλαγή και τον Κέβιν Γκαρνέτ ήρθε από την Μινεσότα και αυτούς με ανταλλαγή. Ενας ακόμη σημαντικός παίκτης ο Ράζαν Ρόντο ήταν επιλογή των Σέλτικς από το ντραφτ. Δηλαδή σχεδόν στα ίδια οι δύο ομάδες. Με τρεις στου πέντε οι Λέικερς να είναι από παλιά στην ομάδα και να επιλεχθεί και δυο από τους τέσσερις στην Βοστώνη να είναι από την ίδια διαδικασία. Πάμε στην επόμενη σεζόν. 

Ντάλας Μάβερικς 2011

Οι πρωταθλητές του 2011 ήταν η φοβερή ομάδα του Ντάλας και του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο Γερμανός ήταν ένας παίκτης που είχε γίνει ντραφτ από το 1998 στην ομάδα. Ολα τα χρόνια του εκεί είχε της ευκαιρίες του να πάρει τον τίτλο αλλά πάντα κάτι του το στερούσε. Το 2011 με τους Τζέισον Τέρι και Κιντ, τον Τάισον Τσάντλερ ,τον Σον Μάριον και τον Τζ τζ Μπαρέα ο Νοβίτσκι τα κατάφερε και πήρε το δαχτυλίδι του. Μόνο αυτός από όλους τους βασικούς πολλούς ήταν επιλογή ντραφτ

Ολοι οι άλλοι επιλέχθηκαν στην free agency ή από ανταλλαγές αλλά προσεκτικά για να ταιριάξουν με τον σταρ της ομάδας. Μην ξεχνάμε πως στις αρχές του 2000 ο Ντιρκ είχε για συμπαίκτη τον Στιβ Νας και δεν τα κατάφεραν. Οπότε εδώ βλέπουμε πως δεν χρειάζεσαι πάντα του μεγάλους σταρ για φτάσεις στην κορυφή, απλά θέλει έξυπνες κινήσεις γύρω από το μεγάλο σου αστέρι. 

Μαϊάμι Χιτ 2012,2013,

Το Μαϊάμι η ομάδα του Λεμπρόν μετά το περίφημο "Decision". Η Χιτ ήταν η πρώτη super team που φτιάχτηκε και πέτυχε. Τέσσερις τελικούς ,δυο πρωτάθλημα, δυο δεύτερες θέσεις. Η πρώτη ήττα το 2011 από την ομάδα που γράψαμε πάνω τους έμαθε πως καλή και σταρ αλλά θέλεις και χημεία. Η ομάδα βρήκε χημεία και η παρέα του Λεμπρόν Τζέιμς, του Ντουέιν Γουέιντ, του Κρίς Μπός, του Ρει Αλέν μετά και πολλών καλών παικτών γύρω τους πέτυχε. Απέναντι στην ομάδα που ίσως είχε την μεγαλύτερη αποτυχία την Οκλαχόμα την πρώτη σεζόν. Ομάδα που είχε τρεις μελλοντικούς Mvp στην ομάδα. Φυσικά λέμε για τον Κέβιν Ντουράντ, τον Ράσελ Γουέστμπρουκ και τον Τζέιμς Χάρντεν όλοι επιλογές από το ντραφτ, μαζί και ο Σερτζ Ιμπάκα φυσικά, δεν κέρδισε ποτέ τίποτα. Βέβαια εδώ λέμε για του Χιτ. Το Σαν Αντόνιο την επόμενη χρονιά δεν τα κατάφερε χάρη στο τεράστιο τρίποντο του Αλέν και την τελευταία χρόνια εκεί η ίδια ομάδα τους στέρησε του τρίτο συνεχόμενο. Εδώ είδαμε πως όταν οι σταρς τα βρίσκουν μεταξύ τους και δεν υπάρχουν πολλές κόντρες αυτό εγχείρημα μπορεί να πετύχει. 

Σαν Αντόνιο Σπέρς 2014

Η ομάδα πρότυπο για σχεδόν 15 χρόνια στο NBA. Με τον τεραστιο Γκρεγκ Πόποβιτς στο τιμόνι και πανέξυπνες επιλογές στο ντραφτ οι Σπερς είχαν μια δυναστεία που μπορεί να μην ήταν συνεχόμενη αλλά είχε τις μεγάλες στιγμές της. Το 1999 το πρώτο, το 2003 το δεύτερο, το 2005 το τρίτο, το 2007 το τέταρτο και το τελευταίο μέχρι σήμερα την χρόνια που συζητάμε το 2014 οι Σπερς είχαν μια super team αλλά οι σταρς ήταν όλοι επιλογές από το ντραφτ!!!  Ο Τιμ Ντάνκαν, ο Τόνι Πάρκερ, ο Μάνου Τζινόμπιλι, ο μεγάλος Ντέιβιντ Ρόμπινσον και ο Καουάι Λέοναρντ στο τελευταίο. Ενας πρός ένας φανταστικές επιλογές αν ποτέ κάποιος θέλει να μάθει πως φτιάχνεις μια υπέρ ομάδα μέσα από το ντραφτ ας δει το Σαν Αντόνιο. 

Κλίβελαντ Κάβαλιερς 2016

Αφήνω πίσω μια σεζόν γιατί θα αναφερθώ πιο κάτω. Πάμε τώρα στον ίσως πιο επικό πρωτάθλημα στην ιστορία του NBA. Ο Λεμπρόν γύρισε στην ομάδα του το Κλίβελαντ και μετά από την αποτυχία του 2015. Ηρθε μαζί με τους Κάβαλιερς πίσω από το 3-1 απέναντι στο Γκόλντεν Στέιτ, σε λίγο για αυτούς, και πήρε τον τίτλο. Ενα έπος πραγματικά. Ποιοί απάρτιζαν την ομάδα πάμε να δούμε. Φυσικά ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Κάιρι Ίρβινγκ ο παίκτης αφορμή αυτού του άρθρου και επιλογή τον Καβς στο ντραφτ του 2011, ο Κέβιν Λοβ ανταλλαγή από την Μινεσότα, ο Τζι Αρ Σμιθ και ο Ιμάν Σάμπερτ από ανταλλαγές και τέλος ο Τριστάν Τόμσον επιλογή από το ντραφτ. Σίγουρα εδώ δεν ήταν όλοι από το ντραφτ αλλά ξανά βλέπουμε πως έξυπνες κινήσεις μπορούν να σε φτάσουν στην κορυφή και πως όταν έχεις τον δεύτερο σου σταρ από το ντραφτ είναι μια πολύ καλή επιλογή και φοβερή κίνηση για το μέλλον ειδικά όταν τον συνδυάζεις με τον Λεμπρόν με αυτόν. 

Τορόντο Ράπτορς 2019

Οι Τορόντο του 19 ήρθαν από του πουθενά. Με τον Λέοναρντ στο ρόστερ της και τον Πασκάλ Σιακάμ από το ντραφτ, τον Κάιλ Λάουρι από ανταλλαγή το 2007 , τον Φρεντ Βαν Φλιτ από το summer camp. Με τον Λέοναρντ να είναι φοβερός οδήγησε απέναντι στο Γκόλντεν Στέιτ τους οδήγησε στο επικό αυτό πρωτάθλημα. Εδω το ρόστερ και η βάση υπήρχε ένα σούπερ σταρ ήρθε και απογείωσε την ομάδα. Πολλές αυτό έχει γίνει και οι Ράπτορς ήταν μια από αυτές τις ομάδες. 

Λος Άντζελες Λέικερς 2020

Ξανά οι Λέικερς εδώ και ο Λεμπρόν. Εδώ βλέπουμε πως κάποιες φορές τα ντραφτ μπορούν να σου φέρουν πρωτάθλημα με άλλον τρόπο βέβαια. Οι Λέικερς έκανα κίνηση ματ το καλοκαίρι του 19. Εδωσαν τον Λόνζο Μπολ, τον Μπράντον Ινγκραμ και κάποια άλλα πικ και παίκτες για τον μεγάλο Άντονι Ντέιβις. Εδεσε γρήγορα με τον Τζέιμς και μαζί με σωστές επιλογές γύρω τους όπως τον Ρόντο, τον Κάιλ Κούζμα επιλογή από το ντραφτ, τον Τζ Αρ Σμιθ ξανά, τον Ντουάιτ Χάουαρντ και τον Τζαβέλ Μακγκί πήραν τον τίτλο στην περίεργη σεζόν της φούσκας στο Ορλάντο απέναντι στους Χιτ του Μπάτλερ. Οπότε ξανά όταν γίνονται έξυπνες κινήσεις και οι δυο σταρ βρίσκουν χημεία βλέπουμε πως μπορεί να πετύχει μια ομάδα με πολλούς σταρ. 

Μιλγουόκι Μπάκς 2021

Τα ελάφια και η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο πήρε τον τίτλο. Από την αρχή το μεγάλο αστέρι της ομάδας ήταν επιλογή στο νούμερο 15 του ντραφτ. Ο Κρις Μίντλετον μια έξυπνη αθόρυβη κίνηση στην free agency ,ο ο Τζρού Χόλιντεϊ μια πανέξυπνη κίνηση με ανταλλαγή και Μπρουκ Κολάζ μια ακόμη έξυπνη κίνηση στην free agency έχτισαν την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Απέναντι στο Φοινιξ με 4-2. Η ομάδα έκανε υπομονή περίμενε είχε τις αποτυχίες της αλλά έφτασε στην κορυφή και με τους ίδιους παίκτες ακόμα εκεί ίσως έρθουν και άλλα δαχτυλίδια. 

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς 2015,2017,2018,2022

Οτι και να πούμε για αυτή την ομάδα είναι λίγο. Η μεγάλη δυναστεία των τελευταίων ετών στο NBA. Μια ομάδα που είχε έναν τίτλο πριν πολλά χρόνια το 1971 έχτισε αργά και σταθερά και με υπομονή και πλέον μετά και τον περσινό τίτλο συγκρίνονται με το Σικάγο του Τζόρνταν. Πάμε να τους δούμε έναν έναν. Ο Στέφ Κάρι επιλογή από το ντραφτ το 2009 ,ο Κλέι Τόμσον επιλογή από το ντραφτ, ο Ντρέιμοντ Γκρίν, ο Κέβιν Ντουράντ τεράστια κίνηση στην free agency και ο Τζόρνταν Πούλ η ομάδα του Ορεγκον είχε την υπομονη να περιμένει και να χτίσει μια δυναστεία τέσσερα πρωτάθλημα μαζί και δυο χαμένη τελική είναι ομάδα πρότυπο. Ούτε να αλλάξεις όλοι την ομάδα σου για να φέρεις σταρς ,ούτε μεγάλες κινήσεις τίποτα υπομονή και δημιούργησε τους σταρς. Αυτή η ομάδα είναι το παράδειγμα πως πρέπει να χτίζεται μια ομάδα απλά έχουν διδάξει τον κόσμο πως να χτίσουν μια δυναστεία. Ισως έχουν ακόμα ένα πρωτάθλημα πριν φτάσουν όλοι στην δύση της καριέρας τους. 

Συμπέρασμα 

Βλέπουμε πως όταν μια ομάδα έχει υπομονή κάνει έξυπνες κινήσεις και επιλογές περιμένει οι παίκτες να εξελιχθούν και δεν τους διώχνουν με το πρώτο στραβοπάτημα πετυχαίνουν. Σίγουρα είδαμε πως και οι εξαιρέσεις υπάρχουν με τις υπέρ ομάδες να πετυχαίνουν. Αλλά θα η χημεία είναι βασικό σε τέτοιες περιπτώσεις λόγο τον μεγάλο εγω τον παικτών που είναι σταρ. Αν κάποια ομάδα στο μέλλον θέλει να πετύχει πρέπει να δει το παράδειγμα τον Γουόριορς, τον Σπέρς και τον Μπάκς. Ακόμα και τώρα αν κάποιος δει και τον βαθμολογικό πίνακα του NBA θα δει πως το Ντένβερ, οι Μέμφις, η Βοστώνη η περσινή φιναλίστ, η Μπακς ξανά ακόμα και η Φιλαδέλφεια είναι ομάδες που σταδιακά έχτισαν μέσα από το ντραφτ και έφεραν έναν δύο παίκτες για να ενισχύσουν την ομάδα.