Ωφελείται ο Άρης από την μη χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών;

  • 0
  • 2 views

Τα τελευταία 2-3 χρόνια ο Άρης επενδύει όλο και λιγότερο στους Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά και στις ακαδημίες, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, την δεδομένη στιγμή, ο προπονητής του Άρη δεν υπολογίζει στα πλάνα του κανέναν Έλληνα ποδοσφαιριστή (εκτός του δεύτερου σε ιεραρχία τερματοφύλακα), ενώ οι μεταγραφές που πραγματοποιούν οι ''κίτρινοι'' δεν φαίνεται να έχουν στόχευση σε συγκεκριμένη εθνικότητα. Σαφώς, η καταγωγή ενός ποδοσφαιριστή δεν καθορίζει ούτε την ποιότητα, ούτε τα χαρακτηριστικά του. Παρ'όλα αυτά, ο Άρης έχοντας εντάξει στο ρόστερ του ποδοσφαιριστές ποικίλων εθνικοτήτων, καλείται να διαχειριστεί την διαφορετική νοοτροπία του καθένα, αλλά και ομογενοποιήσει τις νοοτροπίες αυτές, φτιάχνοντας ένα ομαδικό mindset.

Θα μου πείτε τώρα, ότι στις περισσότερες μεγάλες ελληνικές ομάδες ισχύει κάτι παρόμοιο. Αθλητές πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων προσπαθούν να συνυπάρξουν μαζί και να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές σύνολο.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι σωστός, με έναν μικρό αστερίσκο όμως. Κάθε άλλη ελληνική ομάδα πλην του Άρη, διαθέτει έναν στάνταρ αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο δυναμικό της. Ακόμα και αν αυτοί οι παίκτες δεν τοποθετούνται στην ''πρώτη γραμμή του πυρός'', αποτελούν αδιαμφισβήτητα μεγάλη βοήθεια για το κλαμπ, καθώς γνωρίζουν το πρωτάθλημα, αλλά και για τους αλλοεθνείς συμπαίκτες τους, μέχρι πρότινος ερχόντουσαν μόνο για διακοπές στην χώρα μας.

Η προσαρμογή των άρτι αφιχθέντων ξένων ποδοσφαιριστών, μπορεί να γίνει ακόμα πιο απλή, με την καθοδήγηση των Ελλήνων συμπαικτών τους, οι οποίοι τους δίνουν μία πρώτη εικόνα των ομάδων του πρωταθλήματος, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αγωνίζονται. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι μικρο-μεσαίες ομάδες της Super League απαρτίζονται ως επί το πλείστον από Έλληνες αθλητές.

Το μόνο πλεονέκτημα, που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, για όποια ομάδα τρέχει ένα πρότζεκτ παρόμοιο με αυτό του Άρη, είναι πως αποφεύγεται η κακεντρεχής κριτική μερίδας του κόσμου αποκλειστικά για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Δεν είναι λίγες οι φορές, που Έλληνες παίκτες όπως ο Μάνταλος ή ο Μπουχαλάκης, είναι οι πρώτοι που δέχονται την οξεία κριτική των οπαδών, στον απόηχο ενός αρνητικού αποτελέσματος.

Κατά την κρίση μου, ο Άρης δεν βγαίνει σε καμία περίπτωση κερδισμένος, από την συνεχή απόρριψη χρησιμοποίησης Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως πρέπει να αγοράζει παίκτες που δεν του κάνουν, μόνο και μόνο επειδή είναι ελληνικής καταγωγής. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως, είναι πως είναι στο συμφέρον του Άρη να έχει ορισμένους ποδοσφαιριστές στην φαρέτρα του, οι οποίοι να έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.