Το φαινόμενο Πορτογαλία

  • 0
  • 2 views

Η Πορτογαλία φέτος θα χωρίς να έχει δείξει πολύ μεγάλα πράγματα, έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με τα αποτελέσματα της. Σε έναν δύσκολο όμιλο (όπως αποδείχτηκε) με Νότια Κορέα, Ουρουγουάη και Γκάνα, ήταν η μόνη που κατάφερε να εξασφαλίσει από νωρίς την πρόκριση.

Ο Ρονάλντο με την παρέα του, από το πρώτο παιχνίδι έδειξαν περίεργα πράγματα κόντρα στην Γκάνα. Σε μια φαινομενικά εύκολη αναμέτρηση για αυτούς, πήραν τους 3 βαθμούς αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία από όσο θα περίμενε κανείς.

Στο πρώτο ημίχρονο "έσβησαν" τον αντίπαλο τους, χωρίς να σκοράρουν. Στο δεύτερο ημίχρονο, μετά το γκολ του Ρονάλντο από πέναλτι, οι Πορτογάλοι πήραν ψυχολογία και ανέβασαν ρυθμούς. Η προσωρινή ισοφάριση που δέχτηκαν, δεν φάνηκε να τους επηρεάζει αφού πολύ γρήγορα επίσης σκόραραν δύο φορές. Όμως χαλάρωσαν και άφησαν χώρους στην Γκάνα, με αποτέλεσμα να σκοράρει και να κάνει το παιχνίδι 3-2.

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η Αφρικανική χώρα ήταν ανώτερη του γηπέδου, όμως δεν μπόρεσε να σκοράρει. Με μεγάλη δόση τύχης λοιπόν η Πορτογαλία μάζεψε τους 3 πρώτους βαθμούς της. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία 15' η Πορτογαλία τα έβγαλε χωρίς Ρονάλντο, Φέλιξ και Μπερνάρντο Σίλβα.

Στο δεύτερο παιχνίδι με την Ουρουγουάη, είδαμε περίπου ίδιο σκηνικό. Στο πρώτο ημίχρονο η Πορτογαλία ήταν ανώτερη χωρίς να σκοράρει. Στο δεύτερο ημίχρονο μετα το πρώτο γκολ του Μπρούνο Φερνάντες, πάλι χαλάρωσαν και πάλι έδωσαν μέτρα στην Ουρουγουάη. Οι Λατινοαμερικάνοι πίεσαν και προσπάθησαν να σκοράρουν, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Μπρούνο με δεύτερο προσωπικό του τέρμα, σφράγισε την νίκη της ομάδας του. Παρόλα αυτά πάλι ήταν κοντά στο να δεχτεί γκολ και να πάρει μόλις έναν βαθμό μέχρι τότε.

Στο τελευταίο παιχνίδι, τιμωρήθηκαν. Αντίπαλος τους η Νοτια Κορέα που ήθελε οπωσδήποτε νίκη. Για άλλη μια φορά μετά το πολύ γρήγορο γκολ τους, ηρέμησαν και έδωσαν μέτρα στον αντίπαλο τους. Δύο φορές χτύπησε η ομάδα σε κάθε ημίχρονο. Αυτό ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα της χαλάρωσης που είχαν οι Πορτογάλοι διεθνείς.

Το θετικό της υπόθεσης για τους ίδιους, είναι ότι τελικά πέρασαν. Παρόλα αυτά σε όλα τα παιχνίδια μέχρι τώρα, ηρεμούσαν με το 1-0 και άφηναν τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του.

Αυτό που κρατάμε από τις εμφανίσεις των διεθνών μέχρι στιγμής, είναι ότι πιέζουν φουλ μέχρι να σκοράρουν. Όταν φτάσουν στο πρώτο τέρμα, δεν προσπαθούν να συνεχίσουν να επιβάλουν τον ρυθμό τους, αλλά επιτρέπουν στον αντίπαλο να αντιδράσει. Αυτό είναι κάτι που ίσως της κοστίσει στην συνέχεια του Μουντιάλ.

Το να βγάζεις βασικούς παίκτες από το 70' με την λογική να τους ξεκουράσεις, δεν δουλεύει πάντα. Όταν το παιχνίδι είναι ακόμη στο ένα γκολ διαφορά, δεν αφήνεις ελεύθερο το πεδίο στην αντίπαλη ομάδα να απαντήσει. Συνήθως σε εκείνα τα λεπτά η ομάδα του Φερνάντο Σάντος τα "βρίσκει σκούρα". Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι ή αν θα αλλάξει νοοτροπία.