
Η Ίδρυση του ΑΠΟΕΛ
Η Ιστορία ενός εκ των δύο μεγαλύτερων συλλόγων της Μεγαλονήσου, πηγαίνει πίσω στις 8 Νοεμβρίου 1926 όταν περί τα 40 άτομα μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χ”Ιωάννου στην οδό Λήδρας με σκοπό τη δημιουργία του ΠΟΕΛ (ο οποίος μετονομάστηκε 2 χρόνια αργότερα σε ΑΠΟΕΛ), της ομάδας που δίκαια στη πορεία του χρόνου θα αποκτούσε τον τίτλο του “θρύλου”.
Οι εμπνευστές και μετέπειτα ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ (Γεώργιος Πούλιας, Α. Αρτέμης, Χρ. Πικής, Χρ. Συμεωνίδη, Χρ. Καρδίτσας και Οθ. Κυριακίδης) τον Οκτώβριο του 1926 συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Α. Αρτέμη και θεμελίωσαν το σύλλογο της Λευκωσίας.
Το 1926 με εμπνευστή το Διομήδη Συμεωνίδη και πρωτεργάτη το Γεώργιο Πούλια ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη μορφή του σωματείου ΑΠΟΕΛ. 1928: Σε μια συνέλευση του σωματείου αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί ομάδα στίβου και έτσι ο ΠΟΕΛ μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) και δημιούργησε επιπλέον ομάδα πετοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Το 1935 σημειώνεται ένα ιστορικό γεγονός, αφού λαμβάνει χώρα το επίσημο Παγκύπριο πρωτάθλημα το ΑΠΟΕΛ παίρνει την 3η θέση. Η πιο μεγάλη νίκη του σημειώθηκε επί της Ανόρθωσης με σκορ 4-0. Στο πρώτο Παγκύπριο Κύπελλο έφτασε στον τελικό αλλά έχασε από το Τραστ.
Την επόμενη χρονιά κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα, με ρεκόρ μάλιστα καλύτερης επίθεσης με 52 γκολ. Οι επιτυχίες συνεχίζονται και την επόμενη χρονιά με το πρώτο νταμπλ να είναι γεγονός!
Ο ΑΠΟΕΛ παραμένει ψηλά και κατακτά τίτλους τη δεκαετία του 30 και του 40 ενώ από το 1952 μέχρι το 1965 επέρχεται μια ανομβρία αφού μένει για 13 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Επιχειρεί το μεγάλο και απαιτητικό βήμα να παίξει στην Ελλάδα όπως και άλλες κυπριακές ομάδες και ήταν η μόνη εξ αυτών που κατόρθωσε να τερματίσει τόσο ψηλά. Όλα ξεκίνησαν τη σεζόν 1967-68. Εκείνη τη χρονιά, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα, με το αντίστοιχο κυπριακό να μετατρέπεται άτυπα σε τέταρτο όμιλο της Β’ Κατηγορίας, ώστε ο πρωταθλητής να αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ Εθνική. Με αυτό τον τρόπο ξεκινούσε ένα διαβόητο σχέδιο ενοποίησης των πρωταθλημάτων Ελλάδας και Κύπρου, με το ποδόσφαιρο να γίνεται φερέφωνο προπαγάνδας στα χέρια της δικτατορίας. Το ‘Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος’, όπου συμμετείχαν ο Πρωταθλητής Ελλάδας και αντίστοιχος Πρωταθλητής Κύπρου ήταν επίσης ένας θεσμός προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ά Εθνική, το ΑΠΟΕΛ κατάφερε ότι δεν πέτυχε καμιά άλλη Κυπριακή ομάδα. Τη σεζόν 1973-74, παρέμεινε στην κατηγορία τερματίζοντας στη 13η θέση. Όμως τα γεγονότα που ακολούθησαν με την τουρκική εισβολή, το ΑΠΟΕΛ δεν συμμετείχε την επόμενη χρονιά.
Ο αποκλεισμός από την UEFA
Την περίοδο 1986-87 στο κύπελλο πρωταθλητριών το ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Ελσίνκι Φιλανδίας με 1-0 και 2-3 ενώ στο δεύτερο γύρο αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Τουρκία να αντιμετωπίσει τη Μπεσίκτας για καθαρά πολιτικούς λόγους (η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε στο ΑΠΟΕΛ να αγωνιστεί) με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από την ΟΥΕΦΑ με 2 χρόνια αποκλεισμό.
Η Εταιρεία και το ΓΣΠ
1996-97: Ιδρύθηκε η εταιρεία ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ.
1999-00: Το ΑΠΟΕΛ αλλάζει έδρα και μετακομίζει στο νέο ΓΣΠ. Συνολικά το ΑΠΟΕΛ έπαιξε σε 3 γήπεδα στη μέχρι τώρα ιστορία του.
Το παλιό ΓΣΠ
Ο ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε να δίνει τους πρώτους αγώνες του, από το 1926 και μετά, στο παλιό στάδιο ΓΣΠ. Από την ιστορία του σταδίου διαβάζουμε τα ακόλουθα: «Με μετοχές των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών κατοίκων της Λευκωσίας αγοράστηκε ο χώρος όπου ιδρύθηκε το 1902 το Στάδιο ΓΣΠ, το οποίο χρησιμοποιείτο μέχρι το 1999. Στις 17 Οκτωβρίου 1934, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το Στάδιο ονομάστηκε “Στάδιο ΓΣΠ, Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου”, για τη σημαντική δωρεά τους». Ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε στο παλιό ΓΣΠ για 52 ολόκληρα χρόνια (1926-1978), με πιο σημαντικό σημείο αναφοράς τους εντός έδρας αγώνες του τη σεζόν 1973-74, για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α εθνικής κατηγορίας.
1978 στο Μακάρειο
Το καλοκαίρι του 1978 εγκαινιάστηκε το Μακάρειο Στάδιο. Σύγχρονο για την εποχή στάδιο όπου ο ΑΠΟΕΛ άρχισε να θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας μοντέρνας, επαγγελματικής ομάδας. Το Μακάρειο γέμισε πολλές φορές, με τις αριθμημένες θέσεις του να ανέρχονται σε 15.500. Ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε στο γήπεδο αυτό για 21 περίπου χρόνια.
Το ΓΣΠ των θαυμάτων!
Το Νέο σύγχρονο Στάδιο ΓΣΠ ανεγέρθηκε και άρχισε τη λειτουργία του στις 6 Οκτωβρίου 1999, με φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια (3-3). Πρώτος σκόρερ ο Γιάννος Ιωάννου (12′). Στα 21 χρόνια που ο ΑΠΟΕΛ χρησιμοποιεί το Νέο Στάδιο ΓΣΠ κατέκτησε 12 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 7 ασπίδες. Το κυριότερο, όμως, η ευρωπαϊκή του πορεία με 8 προκρίσεις σε ομίλους Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ και οι προκρίσεις στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ΑΠΟΕΛ στο Νέο ΓΣΠ κατέρριψε και όλα τα ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Κύπρο, γράφοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ αριθμούς που ανέρχονταν στους 23 χιλιάδες φιλάθλους!
Τη δεκαετία του 2000 το ΑΠΟΕΛ καθιέρωσε την κυριαρχία του την οποία και εδραίωσε τη δεκαετία του 2010. Τη σεζόν 2009-10 παίζει για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το έπος του 2012
Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή επιτυχία κυπριακής ομάδας που να είναι μεγαλύτερη στο ποδόσφαιρο. Το ΑΠΟΕΛ ταυτίστηκε με αυτήν και χάρισε μια επιτυχία που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις μνήμες όλων των φιλάθλων του. Ο ΑΠΟΕΛ έχει στο τιμόνι του το νυν προπονητή του Παναθηναϊκού και αρχιτέκτονά του έπους της κυπριακής ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ήταν η χρονιά που αφού πρώτα προκρίθηκε στους «16», ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τη μεγάλη Λυών. Στη Γαλλία ηττήθηκε με 1-0 και σκόρερ το νεαρό τότε Λακαζέτ. Στη Λευκωσία, ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε 1-0 με τον Γκουστάβο Μαντούκα. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση όπου δεν άλλαξε κάτι και κατόπιν στη διαδικασία των πέναλτι όταν ο Διονύσης Χιώτης αναδείχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή, αποκρούοντας 2 πέναλτι, αυτά των Λακαζέτ και Μισέλ Μπάστος. Ήταν γεγονός. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ!



Εκεί αντιμετώπισε την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοζέ Μουρίνιο με το γαλαξία αστέρων να απαρτίζεται επίσης από παίκτες όπως οι Κριστιάνο, Ρονάλντο, Μπενζεμά, Κακά, Οζίλ Ντι Μαρία, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Κασίγιας και άλλοι. Η μάχη ήταν άνιση. Ο ΑΠΟΕΛ ηττάται με 0-3 λυγίζοντας βέβαια προς το τέλος της αναμέτρησης στην Κύπρο και με το ευρύ 5-2 στη Μαδρίτη. Όμως αυτό δεν αναιρεί το έπος της κυπριακής ομάδας το οποίο ήταν κάτι πραγματικά συγκλονιστικό.
Από το 2013 μέχρι το 2019 κατακτά 7 σερί πρωταθλήματα, χρονιά κατά την οποία έχει και την πιο πρόσφατη κατάκτηση τίτλου του μέχρι σήμερα μαζί φυσικά με το σούπερ καπ της ίδιας χρονιάς. Ο ΑΠΟΕΛ έχει κατακτήσει 28 πρωταθλήματα Κύπρου, 21 κύπελλα Κύπρου και 14 Super Cup, όντας η πιο πετυχημένη ομάδα σε κατακτήσεις τροπαίων στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Σήμερα κλείνει 97 χρόνια ένδοξης και περήφανης ιστορίας με τις επιτυχίες και τις μεγάλες στιγμές να αφθονούν.