Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου του 2022, έξι προπονητές είχαν φύγει από τους συλλόγους τους, την ώρα που φέτος δεν έχει υπάρξει καμία απόλυση στην Αγγλία.

Η σεζόν 2022-23 έκλεισε με συνολικά 14 αλλαγές προπονητών στις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για το αγγλικό πρωτάθλημα, την ώρα που και οι τέσσερις σεζόν με 10 αλλαγές στους πάγκους ομάδων, έχουν έρθει μέσα στις τελευταίες 10 σεζόν. Είναι δεδομένο πλέον πως οι ομάδες έχουν μικρότερη υπομονή και θέλουν άμεση επιτυχία από έναν προπονητή. Παρόλα αυτά, κανένας σύλλογος της φετινής Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει διώξει τον προπονητή της, αν και ομάδες δείχνουν να μην αποδίδουν τόσο καλά, όσο αναμένονταν.

Θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει τον Γιούλεν Λοπετέγκι ως την πρώτη και μοναδική απόλυση της σεζόν, παρόλα αυτά, ο Ισπανός τεχνικός αποχώρησε από την Γούλβς, πριν την έναρξη της νέας σεζόν. Μετά από διαφωνίες με τον σύλλογο, σχετικά με τις μεταγραφές, ο Ισπανός δεν θέλησε να συνεχίσει και η ομάδα στράφηκε στον Γκάρι Ο’ Νιλ. Ο Άγγλος είχε δύσκολο ξεκίνημα με τους “Λύκους” αλλά πλέον έχει σταθεροποιήσει τις αποδόσεις της ομάδας και την έχει οδηγήσει στην ασφάλεια.

Οι “Υποψήφιοι”

Αδιαμφισβήτητα φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ υπάρχουν κάποια ονόματα των οποίων το μέλλον δεν φαίνεται να είναι ασφαλές. Συνήθως, το “πρώτο χτύπημα” έρχεται από ομάδα που κάνει άσχημο ξεκίνημα, όπως ήταν πέρσι η Μπόρνμουθ, με τον Σκοτ Πάρκερ. Φέτος, σε αντίστοιχη μοίρα δείχνει να είναι η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η οποία μέχρι και την δέκατη αγωνιστική είχε μόλις έναν πόντο και παρέμενε ουραγός. Ο προπονητής της, Πολ Χεκινγκμπότομ, αποτελεί τον βασικότερο υποψήφιο προπονητή για αποχώρηση, όμως η ομάδα παραμένει πιστή σε αυτόν.

Σίγουρα την αντάμειψε, παίρνοντας 4 πόντους από τα τελευταία 2 παιχνίδια, αλλά η πραγματική εμπιστοσύνη της Σέφιλντ, κρύβεται στο παρελθόν με τον Χεκινγκμπότομ, ο οποίος καθοδήγησε την ομάδα από τον υποβιβασμό στην άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ πέρσι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του FA Cup. Όπως ακριβώς και ο Πάρκερ με την Μπόρνμουθ, αυτό που κρατάει τον Χεκινγκμπότομ στην ομάδα είναι η εμπειρία του μαζί της. Αρκεί να μην αντιγράψει τον πρώην προπονητή των “Κερασιών” και κριτικάρει την ομάδα, μετά την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του συλλόγου.

Άλλοι δύο υποψήφιοι προπονητές για αποχώρηση είναι οι Κομπανί και Έντουαρντς, των Μπέρνλι και Λούτον αντίστοιχα. Από την μία ο Κομπανί ήταν αυτός που οδήγησε την Μπέρνλι στην πρώτη κατηγορία, παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο, θυμίζοντας την Μάντσεστερ Σίτι. Τον Μάιο αρκετοί λέγανε πως ο Βέλγος θα είναι ο επόμενος προπονητής της Τότεναμ ή θα διαδεχθεί τον Γκουαρντιόλα στην Σίτι, όμως φέτος, το ποδόσφαιρο της Μπέρνλι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό. Αντίστοιχα, η Λούτον ανέβηκε απρόσμενα, όμως λίγοι θα αμφισβητήσουν το πόσο καλό ποδόσφαιρο έπαιζε πέρσι και κατάφερε να πάρει αυτή την μοναδική άνοδο. Ήταν αναμενόμενη η δυσκολία της ομάδας, όμως άλλες πλευρές έχουν δείξει πως ίσως μια αλλαγή στο τιμόνι προσφέρει κάτι καινούργιο.

Και οι δύο προπονητές διατηρούν την δουλειά τους διότι κατά βάθος είναι καινοτόμοι, νέοι και πολλά υποσχόμενοι. Ο Κομπανί προσφέρει ενδιαφέρον ποδόσφαιρο, θυμίζοντας Μάντσεστερ Σίτι, σε μια ομάδα που για 10 χρόνια παρακολουθούσε το ποδόσφαιρο του Σον Ντάις. Από την άλλη, η Λούτον έχει έναν προπονητή ο οποίος την έφερε σε επίπεδα που δεν έφτασε ποτέ ξανά και το γεγονός ότι ο Έντουαρντς θα έχει μέλλον στην πρώτη κατηγορία είναι αδιαμφισβήτητο.

Όπως έφυγε ο Τούχελ πέρσι, με την ίδια ωμότητα αναμένονταν να διώξει η Γιουνάιτεντ τον Τεν Χαγκ, μετά τα πρόσφατα αρνητικά αποτελέσματα. Ο Ολλανδός βιώνει μια δύσκολη περίοδο στο Μάντσεστερ, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, την ώρα που το ποδόσφαιρό του δεν πείθει. Και όμως, το γεγονός ότι η Γιουνάιτεντ παραμένει με τον Ολλανδό, ίσως να υποδεικνύει πως, έχοντας βρεθεί σε αυτόν τον δρόμο τα τελευταία 10 χρόνια, ο προπονητής δεν φέρει τόση ευθύνη για την εικόνα του συλλόγου, όση του αποδίδεται από τον κόσμο και τα μίντια. Ο Τεν Χαγκ παραμένει στην Γιουνάιτεντ, όμως κανείς δεν μπορεί αν διασφαλίσει τον μέλλον του και την επόμενη σεζόν.

Το πόρισμα

Αυτή την στιγμή πέρσι, η βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ ήταν άκρως διαφορετική. Δύο ομάδες πάλευαν για τον τίτλο, την ώρα που υπήρχε ένα έντονο χάος κάτω από την 10η θέση. Φέτος υπάρχουν 5 ομάδες σε απόσταση 3 βαθμών από την κορυφή, ενώ Τσέλσι και Τότεναμ δείχνουν να εμπιστεύονται τους νέους τους προπονητές. Σταθερές αξίες, όπως ο Φρανκ στη Μπρέντφορντ και ο Έμερι στην Βίλα είναι ασφαλείς από τον κίνδυνο, ενώ Ντε Ζέρμπι και Χάου είναι νέοι και τα αμέσως επόμενα μεγάλα ταλέντα του χώρου.

Έτσι, αυτοί που μένουν είναι ομάδες με καλούς και πολλά υποσχόμενους προπονητές, που βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις και θεωρείται πιθανό να διατηρήσουν τους προπονητές τους ακόμα και να υποβιβαστούν και ομάδες που τα πάνε σχετικά μέτρια και κρίνεται αχρείαστο να απολυθεί ο προπονητής, λόγω κάποιας επιτυχίας ή ιστορίας με τον σύλλογο (Μόγιες για Γουέστ Χαμ, Σίλβα και Κούπερ για Φούλαμ και Νότιγχαμ, Χόντσον για Κρίσταλ Πάλας).

Σίγουρα δεν θα αργήσει να έρθει η πρώτη απόλυση της σεζόν, ωστόσο, δεδομένης της φόρμας των ομάδων αυτή την στιγμή, οι απολύσεις φέτος θα είναι μετρημένες. Δεν θα ισοφαριστεί το ρεκόρ της μίας απόλυσης κατά την διάρκεια της σεζόν (1992-92, 1995-96) αλλά οι συγκυρίες ίσως δώσουν το χαμηλότερο που έχει δει η Πρέμιερ Λιγκ για τουλάχιστον 15 χρόνια.