Ο ελληνικός αθλητισμός ανά τα χρόνια, έχει θρηνήσει πολλά νέα παιδιά, τα οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, απλά επειδή υποστήριζαν διαφορετική ομάδα από τους θύτες τους.

Παραθέτουμε κάποια περιστατικά οπαδικών εγκλημάτων τα οποία οδήγησαν στο θάνατο του θύματος:

Άρης Δημητριάδης – 18 ετών, Θεσσαλονίκη 9/9/1983

Ο Άρης Δημητριάδης αποτέλεσε το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα τυφλής οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Ο 18χρονος ποδηλάτης είχε βγει βόλτα μαζί με δύο φίλους του στην Θεσσαλονίκη, όταν ”έκανε το λάθος” να κάνει καζούρα σε οπαδούς του Άρη για την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Πριν το καταλάβουν, ο Άρης και η παρέα του βρέθηκαν στο έδαφος μετά από χτυπήματα τριών ατόμων, που ήταν μάλιστα αδέρφια.

Ο Άρης νοσηλεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ με βαριά τραύματα στο κεφάλι, αφήνοντας όμως την τελευταία του πνοή 6 μέρες αργότερα. Οι φίλοι του τραυματίστηκαν επίσης, αλλά πιο ελαφρά. Τα τρία αδέρφια που ήταν πίσω από την επίθεση προφυλακίστηκαν από ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι δεν πίστεψαν ότι οι νεαροί βρίσκονταν σε άμυνα.

Ευθύμιος Λιάκας 21 ετών – Κώστας Ντόλιας 25 ετών, Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δύο οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι την νύχτα της 10ης Απριλίου 1991 επέστρεφαν από την Αθήνα, μετά τον χαμένο τελικό στο μπάσκετ απέναντι στον Πανιώνιο.

Στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου του Αγίου Στεφάνου,σύμφωνα με μαρτυρίες, κουκουλοφόρος που επέβαινε σε αυτοκίνητο πέταξε βόμβα μολότοφ στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δύο άτυχοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κάθονταν στα πίσω καθίσματα, δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν και κάηκαν ζωντανοί. Πιο τυχεροί στάθηκαν ο οδηγός Γιάννης Γεωργούσης και ο συνοδηγός Χρήστος Τσολακίδης, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν από το αυτοκίνητο και επέζησαν έχοντας υποστεί σοβαρά κατάγματα και περνώντας αρκετούς μήνες στα νοσοκομεία.

Η τραγωδία όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Η μητέρα του Κώστα Ντόλια έδωσε τέλος στη ζωή της 3 μήνες μετά, ενώ είχε και τον σύζυγό της καθηλωμένο σε αναπηρική καρέκλα λόγω εγκεφαλικού.

Άλκης Καμπανός – 19 ετών, Θεσσαλονίκη

Ο Άλκης είναι το πιο πρόσφατο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Την 1η Φεβρουαρίου του 2022, ο Άλκης Καμπανός πέφτει νεκρός από θανάσιμες μαχαιριές ομάδας ατόμων λίγο έξω από το γήπεδο Χαριλάου, σχεδόν στο ίδιο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο πρώτος νεκρός οπαδικής βίας.

Θα είναι ο Άλκης άραγε το τελευταίο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα; Δεν αρκέι μόνο να ελπίζουμε για το αντίθετο, αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε δραστικές λύσεις.

Άλλα περιστατικά δολοφονιών από οπαδούς:

Tόσκο Μποζατζίσκι – 28 ετών, Θεσσαλονίκη 5/1/2020

Νάσος Κωνσταντίνου – 24 ετών, Θεσσαλονίκη 4/5/2017

Kώστας Κατσούλης – 46 ετών Αλικαρνασσός Κρήτης 14/9/2014

Γιάννης Ρουσάκης – 21 ετών, Ηράκλειο Κρήτης 5/9/2011