Σαν σήμερα πριν 73 χρόνια, το πρώτο Μουντομπάσκετ θα ξεκινήσει στο Μπουένος Άιρες.

Ήτανε 22 Οκτωβρίου του 1950, και στο πρώτο ματς στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου το Περού θα κέρδιζε τη Γιουγκοσλαβία με 33-27. Τον πρώτο πόντο στην ιστορία της διοργάνωσης σκόραρε ο Νεμπόισα Πόποβιτς.

Στα αριστερά ο Πόποβιτς.

Στην διοργάνωση συμμετείχαν μόλις 10 χώρες. Η οικοδέσποινα Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Περού, η Γιουγκοσλαβία, το Εκουαδόρ, η Βραζιλία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Το φορμάτ της εποχής ήτανε τελείως διαφορετικό από το σημερινό, καθώς δεν υπήρχαν νοκ άουτ αναμετρήσεις αλλά οι ομάδες με τα καλύτερα ρεκόρ συνέχιζαν στην διοργάνωση.

Οι τέσσερις χώρες που δεν κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση ήτανε η Γιουγκοσλαβία, η Ισπανία, το Εκουαδόρ και το Περού.

Το πρώτο Μουντομπάσκετ κατέληξε στα χέρια της οικοδέσποινας, η οποία ήτανε η μοναδική ομάδα που τελείωσε την διοργάνωση με αήττητο (6-0). Το ασημένιο μετάλλιο πήγε στις ΗΠΑ, οι οποίες ηττήθηκαν μόνο από την Αργεντινή στο τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης που πήρε μορφή τελικού με 64-50, ενώ το αργυρό πήγε στην Χιλή.

Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Αργεντινός σέντερ, Όσκαρ Φέρλονγκ, ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήτανε ο Ισπανός Άλβαρο Σαλβαδόρες με 13,8 πόντους ανά παιχνίδι. Ο Φέρλονγκ ήτανε ο πρώτος σκόρερ της Αργεντινής στο καθοριστικό ματς με τις ΗΠΑ με 20 πόντους. Το ματς αυτό διεξήχθη στις 3 Νοεμβρίου, και το παρακολούθησαν πάνω από 20.000 άνθρωποι με αρκετούς μάλιστα να μην βρίσκουν εισιτήριο. Οι πανηγυρισμοί στο Μπουένος Άιρες διήρκησαν όλο το βράδυ.

Στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά συμπεριλήφθηκαν 2 Αργεντινοί (ο Φέρλονγκ και ο Ρικάρντο Γκονζάλες), ένας Αμερικανός (ο Τζον Στάνιτς), ένας Χιλιανός (ο Ρουφίνο Μπερνέδο) και ένας Ισπανός (ο Σαλβαδόρες).

Οι τρείς από τους πέντε παίκτες που μπήκαν στην πεντάδα του τουρνουά, καθώς ήτανε οι τρείς δημοφιλέστεροι παίκτες εκείνης της εποχής.

Αν και η Αργεντινή κατάφερε να βγάλει σπουδαίους παίκτες όπως ο Μανού Τζινόμπιλι και ο Λουίς Σκόλα, δεν κατάφερε ποτέ να πάρει άλλο χρυσό στη συγκεκριμένη διοργάνωση, κατακτώντας ωστόσο δύο ασημένια μετάλλια το 2002 και το 2019.