Πέρασαν οχτώ χρόνια χωρίς τον Κρόιφ!

img 20240324 111031

Ήταν 24 Μαρτίου του 2016, όταν έγινε γνωστή η είδηση σε όλον τον πλανήτη ότι ο Γιόχαν Κρόιφ «έφυγε» σε ηλικία 68 ετών στη Βαρκελώνη. Η μεγάλη του αγάπη εκτός του ποδοσφαίρου ήταν το κάπνισμα, αυτό ήταν που του δημιούργησε προβλήματα με αποτέλεσμα να διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα που δε μπόρεσε να νικήσει ποτέ.

 

Ο Γιόχαν Κρόιφ θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Δεδομένο για πολλούς μάλιστα είναι ότι είναι ο κορυφαίος Ολλανδός παίκτης που πέρασε ποτέ από το άθλημα. Ήταν εμβληματική μορφή του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα όσο ήταν ποδοσφαιριστής, ενώ λατρεύτηκε και στις δύο και ως προπονητής.

 

Ήταν από τους κορυφαίους της γενιάς του. Μάλιστα, εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δε μπορούσε να τον χαρακτηρίσει με μια συγκεκριμένη θέση. Μπορούσε να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε θεση από τη μέση και μπροστά, γνωρίζοντας όλοι ότι θα είναι άριστος σε αυτήν. Το κακό όμως που τον οδήγησε στον θάνατο, ξεκίνησε όσο ήταν ακόμη παιδί.

 

Ήταν γνωστή η αγάπη του για το κάπνισμα. Μάλιστα το 1991 έπρεπε να περάσει τη πόρτα του χειρουργείου για τον συγκεκριμένο λόγο. Μέχρι τότε, η εικόνα να τον βλέπεις να καπνίζει από το άγχος του έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ήταν κάτι φυσιολογικό. Από την ημέρα εκείνη και έπειτα, δεν έβαλε ξανά τσιγάρο στο στόμα του. Μάλιστα, πήρε μέρος σε μια διαφήμιση στην οποία έλεγε «Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα στη ζωή, ο καπνός σχεδόν τα πήρε όλα».

 

Τον Οκτώβριο του 2015, έγινε γνωστή η είδηση ότι διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα. Μόλις βγήκε η είδηση, όλοι οι αγώνες της συγκεκριμένης αγωνιστικής στην Ολλανδία ήταν προς τιμήν του. Μάλιστα, στο 14′ κάθε αναμέτρησης οι οπαδοί χειροκροτούσαν. Ο λόγος είναι γιατί το 14 ήταν ο αριθμός στη φανέλα του Κρόιφ. Μάλιστα, και η Μπαρτσελόνα στη συγκεκριμένη αγωνιστική για το πρωτάθλημα Ισπανίας κατέβηκε στην αναμέτρηση με πορτοκάλι εμφάνιση που έγραφε το μήνυμα “Γίνε καλά Johan”.

 

Τον Φεβρουαρίο του 2016, ο Ολλανδός θρύλος είχε ανταποκριθεί καλά στις χημειοθεραπείες κάτι που οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι θα κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο. Έπειτα από ένα μήνα όμως, τα πράγματα είχαν αλλάξει εντελώς. Ο καρκίνος εξαπλώθηκε και έφτασε μέχρι τον εγκέφαλο του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να κουνήσει την αριστερή πλευρά του, όπως και τον είχε κάνει να μη μπορεί να μιλήσει.

 

Μέσα σε μια βδομάδα και πιο συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου του 2016, ο Γιόχαν Κρόιφ άφησε τη τελευταία του ανάσα στη Βαρκελώνη. Η είδηση στεναχώρησε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και όχι μόνο. Σε ηλικία μόλις 68 ετών, ο Κρόιφ είχε αποχαιρετήσει τον κόσμο.