Ιστορική μέρα η σημερινή 24 Οκτώβριου καθώς σαν σήμερα το 1857 ιδρύθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα ονόματι Σέφιλντ F.C. και ουσιαστικά ξεκίνησε το ποδόσφαιρο.

H αρχή των πάντων στην ιστορία του ποδοσφαίρου καθώς σαν σήμερα ιδρύθηκε η Σέφιλντ F.C., η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Παρατσούκλια υπάρχουν πολλά για την συγκεκριμένη ομάδα όπως το «η γιαγιά του ποδοσφαίρου» και βασικό «οι Αρχαίοι», αλλά με μια ιδιαίτερη ιστορία καθώς έμεινε πιστή στην αξία του ερασιτεχνισμού, αρνούμενη να εισάγει στην ομάδα της επαγγελματικούς όρους. 

Η έδρα της ήταν το «Bramall Lane», το οποίο αποτελούσε την έδρα του ομίλου κρίκετ από τον οποίο ιδρύθηκε.

Σήμερα αγωνίζεται στο «Bright Finance Stadium», στο Dronfield όπου και χωράει 1.500 θεατές.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η Σέφιλντ F.C. ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο επίσημα, το 1857. Όμως η ιστορία της αρχίζει δύο χρόνια νωρίτερα, όταν μία τοπική ομάδα κρίκετ, άρχισε να παίζει.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1857 η ίδρυση της Σέφιλντ F.C. πραγματοποιείται με την βοήθεια δύο σημαντικών ανθρώπων. Του Ναθαναήλ Κρέσγουικ και του Γουίλιαμ Πρεστ.

Το 1857 οι δύο ιδρυτές της Σέφιλντ καθιέρωσαν και τους κανόνες του παιχνιδιού, που σήμερα αποκαλούνται «Κανόνες του Σέφιλντ» (Sheffield Rules).

Ουσιαστικά η κάθε ομάδα είχε τους δικούς της κανόνες. Οι “Κανόνες του Σέφιλντ” όπου διαφέρουν από τους σημερινούς και σε αυτούς βασίστηκαν οι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, που καθιερώθηκαν το επόμενο έτος.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ – Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Η Σέφιλντ F.C. το 1863 έγινε μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Η ομάδα άρχισε να φεύγει από το κορυφαίο επίπεδο με την καθιέρωση του επαγγελματισμού το 1885. 

Οι παίκτες της όπως ήταν λογικό ήταν ερασιτέχνες και όταν αντιμετώπισαν επαγγελματικές ομάδες διασύρθηκαν.

Έτσι η Σέφιλντ F.C. πρότεινε στην ομοσπονδία τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Το συγκεκριμένο καθιερώθηκε το 1904 και το κατέκτησε η ομάδα από το Σέφιλντ.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΤΟ 1904

Αυτό μάλιστα ήταν το πρώτο εθνικό τρόπαιο της ομάδας και το μοναδικό έως τώρα στην ιστορία του συλλόγου.

Η Yorkshire League ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Το 1949 η Σέφιλντ F.C. έγινε μέλος της Yorkshire League. Σε αυτήν παρέμεινε ως το 1982, όπου η Y.L. συγχωνεύτηκε με την Midland League και δημιουργήθηκε η Northern Counties East League.

Σε όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα του Σέφιλντ κατέκτησε μόλις ένα τρόπαιο αυτό της Β΄ κατηγορίας το 1975-76.

Με την ένταξή της στη νέα Λίγκα αγωνίστηκε στις χαμηλές κατηγορίες.

Κέρδισε δυο φορές τον τίτλο της Α΄ κατηγορίας, το 1988-89 και το 1990-91 και συμμετείχε στην ανώτερη κατηγορία (Premier Division) συνεχώς από το 1991 ως το 2007.

Το 2006-07 τερμάτισε στη δεύτερη θέση και αυτή είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταφέρει ποτέ.

Έτσι από την σεζόν 2007-2008 αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στην Α΄ κατηγορία της “Northern Premier League”.

Τέλος να σημειωθεί πως είναι η μοναδική ομάδα μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης στις οποίες έχει απονεμηθεί το Έπαθλο Τιμής της ΦΙΦΑ (FIFA Order of Merit).