Ιστορική μέρα για τους λάτρεις του μπάσκετ και όχι μόνο. Πριν από 91 χρόνια σαν σήμερα, ιδρύθηκε η FIBA.

Ήταν το μακρινό 1932, όταν η σύμπραξη οκτώ ομοσπονδιών στην Γενεύη της Ελβετίας, έφερε την ένωση της Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ή αλλιώς Φίμπα. Οι οκτώ χώρες ήταν: Αργεντινή, Ελβετία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία και φυσικά η Ελλάδα. Ουσιαστικά η ίδρυση της ομοσπονδίας, έγινε με σκοπό την ένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 στο Μόναχο. Πρώτος πρόεδρος της FIBA, ήταν ο Λεόν Μπουφάρ, Γάλλος και μέλος του Hall of Fame.

Αρκετά χρόνια μετά (1989), το συμβούλιο της ομοσπονδίας, αποφάσισε να επιτρέψει την συμμετοχή στους αθλητές του NBA στις διοργανώσεις της FIBA. Ουσιαστικά όσοι παίκτες συμμετείχαν στο NBA (Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι κλπ), δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής μέχρι τότε.

Το ελληνικό στοιχείο

Όπως θα παρατηρήσετε, η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια έχει ελληνικό πρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο. Για δύο θητείες, πρόεδρος της FIBA ήταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (2006-2010 κ 2010-2014) ενώ στην γραμματεία ο Ανδρέας Ζαγλής από το 1980 μέχρι σήμερα είναι στην γενική γραμματεία. Παράλληλα τιμητική θέση έχουν οι: Νίκος Γκάλης και Γιώργος Κολοκυθάς, ως μέλη των κορυφαίων παικτών όλων των εποχών (βράβευση 1991).