Απίστευτη ευρωπαϊκή σύμπτωση με τις δύο ομάδες της ”αιώνιας πόλης”!

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης

Ήταν Τετάρτη 19 Μαϊου 1999 όταν στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ , ίσως η κορυφαία Λάτσιο όλων των εποχών με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης στο δυναμικό της & τον Σουηδό Σβεν-Γκόραν Έρικσον στην άκρη του πάγκου της, επικράτησε με 2-1 της Μαγιόρκα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον μεγάλο τελικό και κατέκτησε το τελευταίο κύπελλο Κυπελλούχων που διεξήχθη στην ιστορία. Είχε ήδη αποφασιστεί από την UEFA η κατάργηση της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με το τελευταίο χρονικά τρόπαιο να καταλήγει στη Ρώμη!

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία μετά από σχεδόν μία εικοσαετία με δύο πλέον διοργανώσεις, αποφάσισε την επαναφορά τρίτης διοργάνωσης με την ονομασία Uefa Europa Conference League. Η πρώτη σεζόν εφαρμογής της ήταν το 2021/2022 όπου στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη την Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 στα Τίρανα, η Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο επικράτησε με 1-0 της Φέγενορντ κατακτώντας τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο έπειτα από μισό αιώνα!

Με αυτό τον τρόπο προέκυψε μία αν μη τι άλλο εντυπωσιακή γεωγραφική σύμπτωση δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε , το τελευταίο χρονικά τρόπαιο της προηγούμενης τρίτης τη τάξει Eυρωπαϊκής διοργάνωσης (Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης) & το πρώτο χρονικά τρόπαιο της σύγχρονης τρίτης τη τάξει Ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Uefa Europa Conference League) κατακτήθηκαν από τις δύο ομάδες που συνθέτουν το ”Deby Della Capitale” της ”αιώνιας πόλης”!

Ενδιαφέρον κοινό στατιστικό στοιχείο και των δύο αυτών περιπτώσεων το γεγονός ότι ελληνικές ομάδες είχαν κάνει εξαιρετική πορεία φτάνοντας μέχρι την προημιτελική φάση των εν λόγω διοργανώσεων όπου εκεί γνώρισαν αναμενόμενους αποκλεισμούς από μεγαθήρια. Αφενός ο Πανιώνιος όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1998/1999 όπου και αποκλείστηκε από την πανίσχυρη & μετέπειτα τροπαιούχο του θεσμού, Λάτσιο, αφετέρου ο ΠΑΟΚ που έκανε την υπέρβαση παίζοντας στα προημιτελικά του Conference League 2021/2022 μένοντας όμως εκτός διοργάνωσης από την Μαρσέϊγ!