Τιτάν Πύργου: Ο Παλαιστικός Σύλλογος που διδάσκει ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα

Ο Τιτάν Πύργου είναι ένας Παλαιστικός Σύλλογος ο οποίος μυεί τους αθλητές και τις αθλήτριες του σε ένα από τα αρχαιότερα Ολυμπιακά αθλήματα, αυτό της Ελληνορωμαϊκής πάλης. Το Athletic Square και ο Λευτέρης Τσαχουρίδης μας “συστήνουν” τον Τιτάν ενώ ταυτόχρονα μιλούν με τέσσερις αθλητές, οι οποίοι υπόσχονται τα επόμενα χρόνια να μας χαρίσουν πολλά χαμόγελα με τις διακρίσεις τους. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους Ερμή Κολιτσόπουλο, Κωνσταντίνο Κουρή, Αλέξιο Κρανίτη και Τσαρουχά Βασίλη.

 

Η ίδρυση και η έδρα

Ο σύλλογος του Τιτάν ιδρύθηκε το μακρινό 1996, ενώ έχει ως έδρα την αίθουσα πάλης του Δημοτικού Σταδίου Πύργου. Οι αθλητές προπονούνται σε ταπί 12χ12 ολυμπιακών προδιαγραφών.

Από ποιους απαρτίζεται;

Ο Τιτάν αριθμεί 60 αθλητές, αθλήτριες και ενεργά μέλη εκ των οποίων οι 32 βρίσκονται στην αγωνιστική ομάδα αλλά και 2 πολύ έμπειρους προπονητές. Ο λόγος για τον Αλέξιο Κολιτσόπουλο με πολλές επιτυχίες ως αθλητής, ενώ ταυτόχρονα έχει διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής ελληνορωμαϊκής πάλης. Ο έτερος προπονητής είναι ο Γεώργιος Νικολόπουλος, ο οποίος επίσης μετρά πολλές διακρίσεις ως αθλητής ενώ είναι Πτυχιούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ με ειδίκευση στην πάλη.

Τα αγωνίσματα και οι ηλικιακές κατηγορίες των αθλητών

Ο σύλλογος περιλαμβάνει εκτός από το άθλημα της Ελληνορωμαϊκής Πάλης και αυτό της ελεύθερης πάλης αλλά και το στυλ της ελευθερίας και της γυναικείας πάλης. Στον Τιτάν συμμετέχουν αθλητές διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών.

Στην αγωνιστική ομάδα περιλαμβάνονται οι κατηγορίες Κ13,Κ15,Κ17,Κ19 και Κ23 Ανδρών- Γυναικών.

Η πολύ έντονη δραστηριότητα του συλλόγου

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Τιτάν αυτό θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να πούμε ότι είναι η έντονη δραστηριότητα και η συμμετοχή του σε πληθώρα διοργανώσεων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, με στόχο την καλλιέργεια του ταλέντου των αθλητών του και την αποκόμιση εμπειριών που θα αποτελέσουν εφόδια για την καριέρα τους μετέπειτα.

Αναλυτικά ο σύλλογος και οι αθλητές του συμμετέχουν στις εξής διοργανώσεις:

  • Επίσημοι αγώνες Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης
  • Διεθνή  Τουρνουά Ευρώπης
  • Διεθνή Πρωταθλήματα Ευρώπης και Κόσμου
  • Διοργανώσεις άλλων φορέων εθελοντική συμμετοχή
  • Ταυτόχρονα σε ετήσια βάση διοργανώνεται το Titan Cup το οποίο και αποτελεί ένα διεθνές αναπτυξιακό τουρνουά συλλόγων πάλης των κατηγοριών Κ7 – Κ17.
  • Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι μάλιστα και η συμμετοχή των αθλητών του συλλόγου σε δράσεις για την ανάδειξη του αθλητισμού σε σχολεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου, του Πύργου.

Διακρίσεις 

Η σκληρή δουλειά όπως είναι λογικό πάντα ανταμείβεται. Οι αθλητές του Τιτάν μέσα από την καθημερινή προπόνηση έχουν καταφέρει να φτάσουν στην επίτευξη πολλών διακρίσεων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Αναλυτικότερα ο Τιτάν μετρά τις εξής ομαδικές διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα:

  • 2η θέση Κ17 Ελληνορωμαϊκή Πάλη,2023
  • 3η θέση Κ15 Ελληνορωμαϊκή Πάλη, 2023
  • 3η θέση Κ17 Ελληνορωμαϊκή Πάλη, 2022
  • 3η θέση  Πάλη Γυναικών, 2022
  • 1η θέση Κ15 Ελληνορωμαϊκή Πάλη, 2021
  • 1η θέση Κ15  Πάλη Γυναικών, 2018,2019
  • 2η θέση Κ17 Πάλη Γυναικών, 2018
  • Σε διεθνείς αγώνες ο Τιτάν έχει καταφέρει σε ομαδικό επίπεδο να καταλάβει την 2η θέση στο Πρωτάθλημα Ομάδων κεντρικής Ευρώπης Κ15 το 2023.

Οι διακρίσεις είναι πολλές και σε ατομικό επίπεδο όπως εύκολα μπορεί με μια ανάγνωση να παρατηρήσει.

Αναλυτικότερα οι διακρίσεις είναι οι εξής:

  • 1η θέση Χρυσός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κ17, Αρίωνας Κολιτσόπουλος, 2023
  • 1η θέση Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ15, Βασίλειος Τσαρουχάς, 2023
  • 1η θέση Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17, Αρίωνας Κολιτσόπουλος, 2022
  • 3η θέση Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ17, Αδαμάντιος Πουτακίδης, 2022
  • 5ή θέση Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Κ15, Ιόλη Κολιτσοπούλου, 2019
  • 3η θέση Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ17, Παναγιώτα Κωνσταντακοπούλου, 2018
  • 3η θέση Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ17, Γιώργος Νικολόπουλος 2016

Ακολουθούν αναλυτικά τα όσα είπαν οι αθλητές του συλλόγου:

Τσαρουχάς Βασίλης

Ποια είναι η μεγαλύτερη διάκριση που θεωρείς ότι έχεις πετύχει μέχρι σήμερα ;

«Μέχρι σήμερα έχω κατακτήσει την Βαλκανιάδα, είμαι πρώτος στα Βαλκάνια».

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι κάτι στο οποίο στοχεύεις;

«Φυσικά και σκέφτομαι να πάω και Ολυμπιάδα και να πάρω μια πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Αρχικά θα ξεκινήσουμε με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει φέτος, θα δώσω τα δυνατά μου το καλύτερο μου εαυτό για να αποκτήσω την πρώτη θέση. Έπειτα θα ακολουθήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα μου δώσει αυτή την διάκριση να πάω στην Ολυμπιάδα και μετά θα προπονηθώ όσο περισσότερο μπορώ για να αποκτήσω το Ολυμπιακό μετάλλιο».

Κωνσταντίνος Κουρής

Στο σύλλογος σας βρίσκεται ένας αθλητής, ο Αρίωνας Κολιτσόπουλος ο οποίος όπως όλοι γνωρίζετε έχει στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Είναι ένας αθλητής πρότυπο για εσάς;

«Φυσικά και αποτελεί ένα πρότυπο για εμένα καθώς και ένα κίνητρο για να προπονούμαι και να αγωνίζομαι ως αθλητής».

Τα Χριστούγεννα εσύ και οι τρεις συναθλητές σου είχατε συμμετάσχει στο Christmas Cup του Ζάγκρεμπ, πως κρίνεις την επίδοση σου σε αυτό το τουρνουά, πιστεύεις ότι θα μπορούσε να πάει κάτι καλύτερα;

«Πιστεύω πως έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό μιας και ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε τουρνουά στο εξωτερικό και αποκόμισα καινούριες εμπειρίες που δεν είχα».

Αλέξιος Κρανίτης

Ποιες ήταν οι εμπειρίες που αποκόμισες μέσω της  συμμετοχής σου στο τουρνουά του Ζάγκρεμπ;

«Μέσω του τουρνουά του Ζάγκρεμπ αποκόμισα εμπειρίες οι οποίες ήταν τόσο θαυμαστές και σπάνια τις αποκτάς εδώ στην Ελλάδα διότι η προετοιμασία που κάνουν στα στάδια και η προετοιμασία που γίνεται πριν από την έναρξη των αγώνων είναι μια διαφορετική διαδικασία από ότι εδώ. Μέσα από αυτή την διαδικασία είδα καινούριους αθλητές, το παλμό τους και είδα και την τεχνική τους».

Η ενασχόληση σου με την πάλη και η προσπάθεια σου να γίνεις καλύτερος είναι κάτι το οποίο έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στις σχολικές σου επιδόσεις;

«Αντιθέτως πιστεύω ότι ο σύνδεσμος και το σχολείο είναι εξίσου σημαντικά στην ζωή. Προσωπικά εγώ συνδυάζω και τα δύο πολύ ωραία δηλαδή αφιερώνω χρόνο και στα δύο ανάλογα χωρίς να αφήνω κάποιο πίσω, οπότε δεν έχει κάποιο αντίκτυπο σε εμένα και τις επιδόσεις μου στην πάλη και το σχολείο».

Ερμής Κολιτσόπουλος

Τι είναι η πάλη για εσένα;

«Για εμένα η πάλη είναι η καθημερινότητα μου και ο τρόπος που μου αρέσει να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των προπονήσεων;

«Το πρόγραμμα των προπονήσεων περιλαμβάνει ασκήσεις τεχνικής, ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης».

Ακολουθεί το βίντεο με όσα δήλωσαν οι αθλητές του Τιτάν