Η Λεβερκούζεν του Αλόνσο είναι η νέα πρωταθλήτρια της Γερμανίας – Τέλος η δυναστεία της Μπάγερν

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν εξασφάλισε την κατάκτηση της Bundesliga για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε μια ονειρεμένη έκβαση της σεζόν που ούτε και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Ο «μαέστρος» αυτού του συνόλου Τσάμπι Αλόνσο κατάφερε από τη στιγμή που ανέλαβε, τον Οκτώβριο του 2022, να φτιάξει μια ομάδα που να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και να καλλιεργήσει το winner mentality, το οποίο έλειπε όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι, κατόρθωσε τη φετινή σεζόν να «εκθρονίσει» τη Μπάγερν Μονάχου από πρωταθλήτρια Γερμανίας έπειτα από 12 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί με αξιώσεις το κύπελλο (τελικό κόντρα στη Καϊσερσλάουτερν) και το Europa League (στα προημιτελικά με τη Γουέστ Χαμ).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πέρσι, οι «ασπιρίνες» τερμάτισαν στην 6η θέση της Bundesliga ενώ έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό του Europa League, χάνοντας στις λεπτομέρειες από τη Ρόμα. Η διοίκηση της ομάδας προχώρησε σε στοχευμένες μεταγραφές, ελπίζοντας σε μια αξιόλογη σεζόν.

Η εξέλιξη της χρονιάς όμως, θα μείνει αξέχαστη σε όλους.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Στο πρωτάθλημα, ξεκίνησαν με ένα σερί τριών εντυπωσιακών νικών, πρίν πάρουν την εκτός έδρας ισοπαλία με τη Μπάγερν στο 90+4 μέσα στην Aliianz Arena. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα σερί οκτώ θετικών αποτελεσμάτων, το οποίο κράτησε μέχρι της 3/12, όταν απέσπασαν ισοπαλία μέσα στην έδρα της Ντόρτμουντ.

Έκτοτε, καμία ομάδα δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση της δυναμικής Λεβερκούζεν, με τη Χόφενχαϊμ να φτάνει πιο κοντά, καθώς μπορεί να βρέθηκε μπροστά στο σκορ μέχρι το 88ο λεπτό, εντούτοις έφυγε «με άδεια τα χέρια» από τη BayArena, δεχόμενη δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά.

Το παιχνίδι που οι «Ασπιρίνες» απέδειξαν περίτρανα ότι θα έκαναν σεζόν πρωταθλητισμού φέτος, έγινε κόντρα στη δεύτερη Μπάγερν Μονάχου. Η δυναμική του ρόστερ των Βαυαρών αλλά και ο τίτλος του περσινού πρωταθλητή, δεν τρόμαξε την ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο, η οποία επικράτησε εύκολα με 3-0, βάζοντας γερά θεμέλια τίτλου.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Στο κύπελλο, οι «Werkself» απέκλεισαν κατά σειρά τις Τεουτόνια, Σαντχάουσεν, Πάντεμπορν, Στουτγάρδη και εσχάτως τη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Έτσι, θα αντιμετωπίσουν στον μεγάλο τελικό της 25ης Μαΐου, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, την Καϊσερσλάουτερν, ομάδα 2ης κατηγορίας. Άρα καταλαβαίνουμε πως είναι πολύ πιθανόν να κατακτήσουν το double μιας και είναι το φαβορί της αναμετρήσης.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, η Λεβερκούζεν ξεκίνησε από τους ομίλους του Europa League, με αντιπάλους τις Χάκεν, Καραμπάχ και Μόλντε. Καμία από τις τρεις ομάδες δεν κατάφερε να προβάλλει αντίσταση, με τη Λεβερκούζεν να τερματίζει «σβηστά» στην πρώτη θέση με το απόλυτο των νικών. Στη φάση των «16», κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκ νέου τους Αζέρους. Εκεί, τα «βρήκε σκούρα» καθώς μέχρι το 93ο λεπτό βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός προημιτελικής φάσης. Ωστόσο, «αρνήθηκε» να ηττηθεί για ακόμα μια φορά και με δύο τέρματα του Σικ στην εκπνοή, πέταξε εκτός συναγωνισμού την αξιόμαχη Καραμπάχ. Στη φάση των 8, κληρώθηκε με την Αγγλική Γουέστ Χαμ, όπου την κέρδισε με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι και πηγαίνει στο Λονδίνο με ένα σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης.

ΠΑΙΧΤΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν διαθέτει ένα ισορροπημένο ρόστερ με νεαρούς και έμπειρους παίχτες. Για τους περισσότερους, αυτή η σεζόν αποτέλεσε τη μεγάλη ευκαιρία για να δείξουν την κλάση τους, προσελκύοντας συλλόγους παγκόσμιας φήμης. Οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν ήταν πολλοί. Από το wonderkid Βιρτζ και τον ηγέτη Τζάκα, μέχρι τα επιθετικογεννοί μπακ Γκριμάλντο και Φριμπόνγκ, αλλά και το μεγάλο «bargain» της μεταγραφικής περιόδου Βίκτορ Μπονιφάς.

ΡΕΚΟΡ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ

Οι «Ασπιρίνες» κατάφεραν σε αυτή τη σεζόν-όνειρο, να σπάσουν πολλά ρεκόρ στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη. Πρώτα από όλα, έγιναν η ομάδα με τα περισσότερα διαδοχικά αήττητα ματς στη Γερμανία (42), ενώ ισοφάρισαν το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών τους σε μια σεζόν με 73 πόντους (προηγούμενη φορά 1999-2000). Επιπρόσθετα, είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει χάσει φέτος από τα top 5 πρωταθλήματα της UEFA. Τέλος, βρίσκονται ένα ματς μακριά από την ισοφάριση του μεγαλύτερου αήττητου σερί στην Ευρώπη (Γιουβέντους 2011-2012, 43 παιχνίδια).

Γενικά, η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να κατακτήσει τη «Σαλατιέρα» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.