gmp55v9weaefyzu

Ο Μάρκο Ρόις ανακοίνωσε το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής (3/4) πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με την αγαπημένη του Μπορούσια Ντόρτμουντ και θα αποχωρήσει από το «Βεστφάλεν» ύστερα από 12 χρόνια.

Ο Μάρκο κατάφερε να αναπτύξει ένα ισχυρό δέσιμο με τους «κιτρινόμαυρους», καθιστώντας τον ως έναν από τους ρομαντικότερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Αψήφησε αρκετές προτάσεις εκατομμυρίων από μεγάλους συλλόγους, προκειμένου να γίνει «ήρωας» της ομάδας που υποστήριζε από μικρός.

Από του χρόνου όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν τελείως. Ο Ρόις δεν θα βρίσκεται πια στη Ντόρτμουντ.

Εκεί όπου το όνομά του έγινε «συνώνυμο» με τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Εκεί όπου έμεινε για σχεδόν όλη του την καριέρα, μία καριέρα που θα μπορούσε να ήταν λαμπρότερη εφόσον οι σοβαροί τραυματισμοί δεν του «χτυπούσαν» την πόρτα.

Εκεί όπου λατρεύτηκε σαν «θεός».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

Γεννήθηκε στο Ντόρτμουντ το 1989, έναν χρόνο πριν η Δυτική Γερμανία κατακτήσει το τρίτο παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία της. Από μικρός λάτρεψε το ποδόσφαιρο και στην ηλικία των 5 ετών, γράφτηκε στις ακαδημίες της τοπικής Ποστ SV Ντόρτμουντ.

Δύο χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της μεγαλύτερης ομάδας της πόλης Μπορούσια, όπου και έκατσε για μία δεκαετία.

Το 2006 ήρθε η σειρά να αγωνιστεί στην Ροτ Βάις Άαλεν, η οποία αγωνιζόταν τότε στην 3η κατηγορία. Εκεί, έμεινε για τρία χρόνια, ξεχωρίζοντας στο μέγιστο με τις εμφανίσεις του.

Έτσι, ανάγκασε τη Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ να βγάλει από το ταμείο της περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να τον κάνει δικό της. Υπό τις οδηγίες του Λουσιέν Φαβρ, ο Ρόις κατάφερε να εξελιχθεί σε βασικό γρανάζι των «Die Fohlen».

Το πρώτο του τέρμα στη Bundesliga καταγράφηκε στις 28 Αυγούστου του 2009 με αντίπαλο τη Μάιντς.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Τον Γενάρη του 2012, η Μπορούσια Ντόρτμουντ ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάρκο Ρόις αντί 17 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πρώτη κιόλας σεζόν, ο νέος άσος των «Βεστφαλών» πήρε «φανέλα» βασικού σκοράροντας σημαντικά γκολ στην πορεία της ομάδας μέχρι τον μεγάλο τελικό του UEFA Champions League κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου.

Εκεί, κέρδισε το πέναλτι, το οποίο μετουσίωσε σε τέρμα ο Γκιντογκάν για το 1-1. Μολαταύτα, δεν πανηγύρισε την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, αφού η ομάδα του Γιούπ Χάϊνκες επικράτησε με σκορ 2-1.

Την επόμενη σεζόν, οι «κιτρινόμαυροι» πήραν την άτυπη εκδίκηση κόντρα στους «Βαυαρούς», καθώς κέρδισαν το γερμανικό supercup (4-2), με τον Ρόις να σημειώνει δύο τέρματα.

Αυτή η χρονιά ήταν μία από τις παραγωγικότερες στην καριέρα του Γερμανού μεσοεπιθετικού, καταγράφοντας 23 γκολ και 18 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Επιπλέον, ανακηρύχθηκε ως ο παίχτης της σεζόν στη Bundesliga.

Το 2017, η Ντόρτμουντ κατέκτησε το κύπελλο Γερμανίας, επικρατώντας στο Ολυμπιακό στάδιο Βερολίνου της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία «επισκιάστηκε» από τον σοβαρό τραυματισμό του Μάρκο, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού, χάνοντας το πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2018, ο Ρόις επέστρεψε στην ενεργό δράση έπειτα από τον πολύμηνο τραυματισμό του, σε αγώνα κόντρα στο Αμβούργο για τις υποχρεώσεις της ομάδας στη Bundesliga. Τη χρονιά εκείνη, υπέγραψε πολυετή ανανέωση συμβολαίου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023.

Την επομένη, χρίστηκε αρχηγός της ομάδας, έπειτα από υπόδειξη του προπονητή Λουσιέν Φαβρ και τον Σεπτέμβριο του 2018 σκόραρε το εκατοστό του τέρμα με τη φανέλα της Μπορούσια, στη θριαμβευτική επικράτηση των «Βεστφαλών» με 7-0 επί της Νυρεμβέργης.

Ο Ρόις τελείωσε τη σεζόν με 21 γκολ και 14 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας το βραβείο του καλύτερου Γερμανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Τον Απρίλιο του 2021, έγινε ο παίχτης με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της ομάδας στο Champions League (18), στην εκτός έδρας ήττα της ομάδας του από τη Μάντσεστερ Σίτυ με σκορ 2-1.

Στις 13 Μαΐου, η Ντόρτμουντ ανακηρύχθηκε κυπελλούχος Γερμανίας, επικρατώντας στον τελικό του Βερολίνου τη Λειψία.

Στις 18 Μαρτίου 2023, κατάφερε να γίνει ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 161 τέρματα, ευρισκόμενος μόνο πίσω από τον Άντι Πρέισλερ, ο οποίος αριθμεί 177 γκολ.

Στις 4 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ο Μάρκο Ρόις ξεπέρασε το «φράγμα» των 400 συμμετοχών, σε αγώνα κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου, αποτελώντας μόλις τον έκτο παίκτη που το καταφέρνει αυτό.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ο Ρόις έκανε το ντεμπούτο του με την «Νασιοναλμάνσαφτ» στις 7 Οκτωβρίου 2011, σε αγώνα κόντρα στην εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Πήρε μέρος στο EURO 2012 και στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2018.

Το 2014, ο Γιόακιμ Λεβ τον κάλεσε στην αποστολή για το παγκόσμιο κύπελλο, όπου και το κατέκτησαν. Εντούτοις, ένας τραυματισμός σε παιχνίδι προετοιμασίας κόντρα στην Αρμενία, του στέρησε τη δυνατότητα να προσθέσει στο παλμαρέ του τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Συλλογικοί τίτλοι

DFB POKAL: 2017, 2021 (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Γερμανικό σούπερκαπ: 2013, 2019 (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Regionalliga Nord: 2008 (Ροτ Βάις Άαλεν)

Ατομικοί τίτλοι 

Παίκτης της σεζόν στη Μπουντεσλίγκα: 2011-2012, 2013-2014, 2018-2019

Γερμανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς: 2012, 2019

Παίκτης της χρονιάς στη Μπορούσια Ντόρτμουντ: 2014

 

Ανακεφαλαιώνοντας, ο Μάρκο Ρόις μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας «ζωντανός θρύλος» της Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς παρέμεινε πιστός στην ομάδα που αγαπούσε και συνάμα πολύ άτυχος, μιας και πέτυχε τους «Βεστφαλούς» στα χρόνια της «παντοκρατορίας» της Μπάγερν Μονάχου, στερώντας τον τη δυνατότητα να διευρύνει την τροπαιοθήκη του.

Σε κάθε περίπτωση όμως, στον τελικό απολογισμό της καριέρας του, θα είναι ευτυχισμένος με όσα έχει περάσει διότι κατόρθωσε να γίνει ο σύγχρονος ήρωας στην ομάδα που λάτρευε από τα παιδικά του χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *