Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μαγιόρκα 1-1 (4-2 πεν.): Κυπελλούχοι Ισπανίας οι Βάσκοι

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, η Μπιλμπάο στέφθηκε κυπελλούχος Ισπανίας, νικώντας την Μαγιόρκα στα πέναλτι 4-2.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο στέφθηκε Κυπελλούχος Ισπανίας, σε έναν συγκλονιστικό αγώνα, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι. Επανειλημμένα, ο Αγκιρετζαμπαλά ήταν σωτήριος για την ομάδα του Βαλβέρδε, κρατώντας την ζωντανή και πιάνοντας ένα πέναλτι. Οι «Λος Πιράτας» προηγήθηκαν με τον Ροντρίγκες στο 21′, όμως στην αρχή του δεύτερου μέρους οι Βάσκοι ισοφάρισαν, ωστόσο σπατάλησαν αρκετές ευκαιρίες να «τελειώσουν» το παιχνίδι, με έναν ηρωικό Γκρέιφ να κρατάει το όνειρο «ζωντανό».

Στα πέναλτι, «μίλησε» το πάθος, με τους Βάσκους να ευστοχούν σε όλες τις εκτελέσεις και τους παίκτες του Βαλβέρδε να κατακτούν το Copa Del Rey, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Πρώτο Ημίχρονο

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Μπιλμπάο κράτησε την μπάλα και δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες στο πρώτο μέρος, απειλώντας αρχικά με το σουτ του ντε Γκαλαρέτα στο 16′ , το οποίο απέκρουσε ο Γκρέιφ και δύο λεπτά αργότερα με σουτ του ίδιου, το οποίο έδιωξε με το σώμα του ο Ράιγιο.

Η Μαγιόρκα άντεξε και πριν το εικοσάλεπτο πέρασε στην επίθεση, με τον Μουρίκι να αναγκάζει σε κόρνερ τον Αγκιρετζαμπαλά, μετά από λάθος του Νίκο Γουίλιαμς.

Στο ακόλουθο κόρνερ, μετά από αδυναμία απομάκρυνσης της μπάλας και δύο μπλοκαρισμένα σουτ, ο Ράιγιο έστρωσε στον Ροντρίγκες, ο οποίος βρήκε τον χώρο και εκτέλεσε για να δώσει το προβάδισμα στην Μαγιόρκα.

Η Μπιλμπάο επιχείρησε να απαντήσει, αρχικά με το σουτ του Γκουρουζέτα στο 31′ και έπειτα με τον Νίκο Γουίλιαμς, ο οποίος σκόραρε μετά από ένα-δύο με τον Σανσέ, αλλά ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Στις καθυστερήσεις, η Μπιλμπάο βρέθηκε ξανά αγκαλιά με το γκολ, όταν ο Νίκο Γουίλιαμς βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας, αλλά δεν πέτυχε τον στόχο, στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Δεύτερο Ημίχρονο

Η Μαγιόρκα προσπάθησε να προκαλέσει νέο σοκ στην Μπιλμπάο στα πρώτα δευτερόλεπτα του δεύτερου ημιχρόνου, όταν ο Λάριν δοκίμασε σουτ, το οποίο απέκρουσε εκπληκτικά ο Αγκιρετζαμπαλά.

Η Μπιλμπάο κατάφερε να σπάσει την άμυνα της αντιπάλου της, όταν ο Νίκο Γουίλιαμς κέρδισε την μπάλα και έδωσε μια μαγευτική πάσα στον Σανσέ, στην πλάτη της άμυνας, με τον Ισπανό να εκτελεί και να γράφει το 1-1.

Η απάντηση ήρθε γρήγορα, όταν ο Μουρίκι πέτυχε ένα δύσκολο σουτ, ζορίζοντας τον Αγκιρετζαμπαλά, με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι.

Οι ρόλοι φάνηκαν να αντιστρέφονται μετά το γκολ των Βάσκων, με την Μαγιόρκα να απειλεί στο 68′, με τον Σάντσεθ, του οποίου το σουτ πέρασε πάνω από το δοκάρι.

Η πίεση συνεχίζονταν, με τον Ράντονιτς να περνάει δύο αμυντικούς πριν δοκιμάσει το σουτ, το οποίο για εκατοστά πέρασε πλάγια της εστίας του Αγκιρετζαμπαλά.

Η Μπιλμπάο απείλησε ξανά, με τον Γιούρι Μπερτσίτσε να φτάνει στο ύψος της μεγάλης περιοχής και να εκτελεί, με το σουτ του να σταματάει στο Γκρέιφ, ο οποίος έπεσε στην γωνία του για να σώσει.

Με το ματς να πλησιάζει στην εκπνοή του, η Μπιλμπάο απείλησε, αρχικά με το σουτ του Βιβιάν, το οποίο απέκρουσε ο Γκρέιφ με δυσκολία και έπειτα με την κεφαλιά του Νίκο Γουίλιαμς, που πέρασε άουτ.

Παράταση

Με το μεγαλύτερο μέρος της παράτασης να διαδραματίζεται στην περιοχή της Μαγιόρκα, η Μπιλμπάο δεν μπόρεσε να σπάσει την άμυνα της αντιπάλου της.

Ένα σουτ και μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μουνιαΐν πέρασαν εκτός της εστίας του Γκρέιφ, ενώ λίγο πριν το ημίχρονο, μια σέντρα-σουτ του Μορλάνες ανάγκασε τον Αγκιρετζαμπαλά σε μια ζόρικη επέμβαση.

Ο Μπερενγκέρ αποπειράθηκε να κερδίσει το παιχνίδι μόνος του στο 107′, αλλά η ατομική του ευκαιρία κόντραρε και η μπάλα κατέληξε με άνεση στον τερματοφύλακα.

Στο 112′, μια ακόμα εξεαιρετική ευκαιρία για την Μπιλμπάο, όταν ο Ντε Μάρκος βρέθηκε στα δεξιά ελεύθερος και «έσπασε» στον Γουίλιαμς, ο οποίος όμως απέτυχε, με το σουτ από κοντά να περνάει εκτός.

Η απάντηση ήρθε με την κεφαλιά του Μουρίκι, η οποία ανάγκασε τον Αγκιρετζαμπαλά να επέμβει για μια ακόμα φορά και να κρατήσει το σκορ ισόπαλο και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα πέναλτι.

Στην διαδικασία των πέναλτι, ο Μουρίκι ξεκίνησε εύστοχα, με τον Ραούλ Γακρθία να ακολουθεί επιτυχώς. Ο Μορλάνες της Μαγιόρκα ακολούθησε αλλά ο Αγκιρετζαμπαλά τον νίκησε, με τον Μουνιαΐν να το εκμεταλλεύεται και να δίνει το προβάδισμα στους Βάσκους. Ο Ράντονιτς αστόχησε στο 3ο πέναλτι, με τον Βέσκα να ακολουθεί και να σκοράρει. Ο Σάντσεθ σκόραρε, όμως ο Μπερενγκέρ έστεψε Κυπελλούχους τους Βάσκους, κάνοντας το τελικό 4-2.

Οι Συνθέσεις

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ερνέστο Βαλβέρδε): Αγκιρετζαμπαλά, Ντε Μάρκος, Βιβιάν, Παρέδες, Μπερτσίτσε (Λέκε 105’+1′), ντε Γκαλαρέτα (Γκόμεθ 80′), Πράδος (Βέσγκα 46′), Ι . Γουίλιαμς (Μπερενγκέρ 91′), Σανσέ (Ραούλ Γκαρθία 91′), Ν. Γουίλιαμς, Γκουρουζέτα (Μουνιαΐν 91′)

Μαγιόρκα (Χαβιέ Αγκίρε): Γκρέιφ, Γκονζάλες, Βαλιέντ (Μαφέο 91′), Ράιγιο, Κοπέτε (Νάστασιτς 105’+3′), Λάτο (βαν ντερ Χέιντεν 111′), Νταρντέρ (Μορλάνες 62′), Κόστα, Ροντρίγκες (Ράντονιτς 73′), Λάριν (Σάντσεθ 62′), Μουρίκι