Ριμπερί: Ο αφανής ήρωας της Γαλλίας και της Μπάγιερν

img 20240407 110535

Ένας από τους καλύτερους και πιο υποτιμημένο τα εξτρέμ των τελευταίων ετών, γίνεται σήμερα 41. Η αναφορά γίνεται στον Φρανκ Ριμπερί, ο οποίος έχει συνδεθεί απόλυτα με τη Μπάγιερν Μονάχου όσο λίγοι ξένοι τα τελευταία χρόνια.

 

Ο ίδιος βρισκόταν στις ακαδημίες της Λιλ, η οποία τον άφησε ελεύθερο. Λέγεται ότι δεν ήθελε τον Ριμπερί λόγω συμπεριφοράς, όμως ο ίδιος χρόνια αργότερα γνωστοποίησε ότι τότε υπέστη κάταγμα στον αγκώνα και ταυτόχρονα η ομάδα ήθελε να τον διώξει λόγω του ύψους του. Ο Φρανκ δεν τα παράτησε και μέχρι το 2005 είχε προσπαθήσει να ανδρωθεί σε πολλές ομάδες της Γαλλίας.

 

Τον Ιανουάριο του 2005, ήρθε η πρώτη του μεγάλη πρόκληση στη καριέρα του. Έφτασε η πρώτη του στιγμή για να πάει στο εξωτερικό. Υπέγραψε στη Γαλατασαράι στην οποία κατέγραψε 17 εμφανίσεις, σκοράροντας μια φορά. Ξεκίνησε ήδη να φαίνεται η εξέλιξη του και στα 22 όλοι είχαν καταλάβει ότι θα ακούσουν πολλές φορές στο μέλλον το όνομα του. Παρόλα αυτά, ο ίδιος αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στη Γαλλία για λογαριασμό της Μαρσέιγ.

 

Στη Μασσαλία κάθησε για δύο έτη και γρήγορα έγινε ένα από τα βασικά στελέχη της ομάδας. Η ταχύτητα του σε συνδυασμό με το πόσο απρόβλεπτος ήταν στη ντρίμπλα του, τον έκαναν να ξεχωρίζει σε κάθε παιχνίδι στον αγωνιστικό χώρο. Συνολικά σκόραρε 18 φορές σε 90 εμφανίσεις. Μάλιστα, όσο ήταν ακόμη παίκτης της Μαρσέιγ κατάφερε να κερδίσει και την πρώτη του κλήση στην εθνική Γαλλίας. Η παρθενική του σεζόν όμως με την ομάδα, ήταν αυτή που είχε κάνει πολλούς μεγάλους συλλόγους να θέλουν να τον αποκτήσουν. Κάτι που εν τέλει έγινε και μάλιστα έγραψε και ιστορία.

 

Η Μπάγερν Μονάχου, το 2007 ανακοίνωσε την απόκτηση του Φρανκ Ριμπερί. Ο Γάλλος εξτρέμ στα 24 του πλέον, είχε φτάσει σε ένα σημείο της καριέρας του που όλοι περίμεναν να δούνε την εξέλιξη του. Η αλήθεια είναι ότι η Μπάγιερν δεν ήταν όπως είναι στη σημερινή εποχή, όπου εάν δεν κατακτήσει έναν τίτλο τουλάχιστον μέσα στη σεζόν θεωρείται αποτυχία, αλλά τότε στη Γερμανία ήταν πολλές ομάδες στο ίδιο επίπεδο. Πολλά πρωταθλήματα “χάθηκαν” από τους Βαυαρούς από άλλες ομάδες όπως Στουτγκάρδη και Βόλφσμπουργκ.

 

Ο Ριμπερί έμεινε πιστός στρατιώτης της ομάδας μέχρι το 2019, δηλαδή μέχρι τα 36 του. Η καριέρα του στη Γερμανία είχε κάποια φθίνουσα πορεία προς τα τελευταία χρόνια, όμως ήταν ένας από τους σημαντικότερους παίκτες για την ομάδα. Στο Μόναχο κατάφερε να κατακτήσει εννιά φορές τη Bundeslinga, έξι κύπελλα Γερμανίας, τέσσερα Super Cup Γερμανίας, ένα Champions League, ένα UEFA Super Cup και ένα Μουντιάλ συλλόγων.

 

Όταν αποχώρησε από τη Μπάγιερν κάτω από ένα βαρύ κλίμα, συνέχισε στην Ιταλία. Έχοντας ένα πέρασμα από Φιορεντίνα και Σαλερνιτάνα, πολλοί είχαν ξεχάσει ότι αγωνιζόταν ακόμη λόγω των τραυματισμών που είχε.

 

Μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά να πάρει και τη Χρυσή Μπάλα το 2013. Έκανε μια σπουδαία σεζόν με τη Μπάγιερν, βοηθώντας την να κατακτήσει μέχρι και το Champions League. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες εκείνης της εποχής. Παρόλα αυτά, ήταν η περίοδος που Μέσι και Ρονάλντο πρωταγωνιστούσαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και δύσκολα κάποιος θα έπαιρνε το συγκεκριμένο τρόπαιο. Συγκεκριμένα εκείνη τη σεζόν η Χρυσή Μπάλα δόθηκε στον Μέσι.

 

Είχε μια σπουδαία καριέρα και αγαπήθηκε από όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Βοήθησε ώστε η Μπάγιερν Μονάχου να έχει σχεδόν το μονοπώλιο στη Γερμανία, κάτι το οποίο προσπαθεί να το κρατήσει μέχρι και σήμερα. Ήταν μέλος μιας φουρνιάς της ομάδας, η οποία πλέον δίνει τα σκήπτρα στις επόμενες.